Банкеръ Weekly

Общество и политика

Има нещо много сбъркано в нашата държава

Гонят крадеца през вратата, а той се намъква през прозореца

S 250 e9e36e7d 5698 4795 ad6e 6b2684795e65
S 250 542a7663 a094 4fc2 be83 a36d283c075f

Този филм вече сме го гледали. Знаем и края му. Бойко Борисов и приближените му се опитват всячески да не (из)пуснат властта. След като опитаха със заплахи и всяване на страх от пандемията и предстоящата тежка зима, с провокации и лъжи, сега се заеха с подмяната на министри. Целта е ясна - да се сменят фигурантите, но статуквото и моделът на управление да бъдат запазени. 

Това са номера от 2013 година. Тогава, под напора на февруарските протести, Борисов обещаваше голям ремонт на кабинета. Първо уволни финансовия министър Симеон Дянков, после предложи за нови вицепремиери Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Само че до гласуването им в Народното събрание не се стигна, тъй като внезапно той реши да подаде оставка. Появи се в парламента една сутрин в 9 ч. и изненада всички, включително собствените си депутати.

Сега се разиграва нещо подобно. Премиерът прави малка отстъпка на протестиращите с надеждата да спаси всичко. И най-вече да не допусне служебно правителство на Румен Радев. След цяла седмица обещания за огромни промени, накрая си отиват само четирима министри, предизвестените трима – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, и прясната изненада - министърът на туризма Николина Ангелкова.

Намерени са и

заместници на изгорелите бушони.

Кирил Ананиев напуска здравното министерство и поема финансовото, т.е. отива си на мястото, а на неговото кресло сяда шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Началникът на СДРВ Христо Терзийски поема МВР. 

За икономиката ще отговаря заместникът на Караниколов – Лъчезар Борисов.

Туризмът се поема от вицепремиера Мариана Николова, което някак случайно понамирисва на... сделка: Валери Симеонов и НФСБ остават в коалицията, а Дразнител № 1 на Патриот № 2 излиза от кабинета. Той най-после постигна своето – отърва се от Ангелкова и получи ресора й, макар и за кратко.

Мотивите, които изтъкна Бойко Бориосв за предприетата "операция", не включваха свързаността поне на двама от отиващите си с ДПС и Делян Пеевски. Горанов си тръгва, тъй като премиерът едва неотдавна разбрал и не можел да си отговори защо е бил занижен контролът върху Комисията по хазарта (демек заради Васил Божков). Маринов "опра пешкира" заради полицейското насилие в първите дни на протестите и напрежението в парк "Росенец".

"За Караниколов започнах да чувам неща, които се случват във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерството на икономиката", промълви министър-председателят. Скандалният правосъден министър Данаил Кирилов обаче запазва поста си. Вероятно е пазен за следващ етап.

Четирите министерски оставки едва ли ще успокоят обществото и протестиращите. Още повече, че самият Бойко Борисов, чиято персонална оставка вече две седмици искат от площада, остава премиер. Няма да  помогнат и обещаните социално-икономически мерки, които ще бъдат оповестени другата седмица, както и приказките на Борисов след март месец да се оттегли и да си гледа партията.

"Това е лебедовата песен на тези хора. Предсмъртен гърч на една корумпирана власт", коментира проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" .

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви пред журналисти в Народното събрание, че

рокадите са само имитация на промяна.

"Сменят се министри, но мафиотският модел на управление остава", отбеляза тя. Според нея наблюдаваме оцеляване на всяка цена без оглед на последствията.

Интересното е, че след гласуването на вота на недоверие през седмицата Томислав Дончев и Деница Сачева се държаха сякаш са едва ли не бъдещия премиер и вицепремиер. Но тях май ги пазят за нещо друго по-нататък.

Основната цел на парите от възстановителния фонд на Европейския съюз е "практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил или всеки, който има право - бързо, на място, без никаква преценка - обективна или субективна, без никакъв корупционен риск. Когато всички ще получат пари, няма риск от корупция, тогава няма избрани и неизбрани", очерта вицепремиерът Дончев визията на управляващите и каква радост ще настъпи през следващите няколко години.

Каква корупция и какви протести -

ще дават пари на всички!

Само дето няма предявени конкретни искания от демонстрантите, които да бъдат удовлетворени с хвърляне на едни пачки от прозореца на Министерския съвет или от джипката. Затова и социалната министърка Деница Сачева, и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова непрестанно се кахърят. А и нямало изявени лидери, с които да се води диалог, да се спазариш... .

Жалка история, но не по-малко неадекватно е

поведението на парламентарната опозиция.

След като не можа да събори кабинета с вот на недоверие, тя изведнъж се сети да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и да го привиква в парламента да дава обяснения за дейността си. И това при положение, че той лично беше на крака в Народното събрание преди 2-3 седмици да се отчита, но тогава не се намери и един депутат от левицата да му зададе въпрос. Изненадващо обаче ГЕРБ се съгласиха и гласуваха предложението им за изслушване на Обвинител №1.

Иначе желязното парламентарно мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ плюс независимите депутати на „Атака“ очаквано спасиха кабинета от петият вот на недоверие. „Воля“ даде едно рамо като се въздържа. Премиерът не присъства нито на дебатите, нито на гласуването - беше в Брюксел. Но в пленарната зала бяха вицепремиерът Томислав Дончев и част от министрите. Дебатите бяха вяли и затънаха във взаимни обвинения между БСП и ГЕРБ.

Мнозинството граждани, опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии казват: „България е корумпирана“, а вие седите безочливо и обяснявате, че не е вярно. Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка", заяви Крум Зарков от БСП.

От името на правителството отговори

Томислав Дончев. "Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите по най-добрия начин? Има ли мнозинство от хора с такава биография, с такъв запас от съобщения в телефоните, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да използват институциите и законите по най-добрия начин? Какво би променил един нов парламент, където 10 или 20 процента от вас ще бъдат други? Големият въпрос е има ли тук такова мнозинство – да или не? Няма да ви карам да вдигате ръце", дръпна емоционално слово той.  

А на въпроса - докога кабинетът ще остане на власт, Дончев обясни: "Докато има смисъл, докато има полза, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Повярвайте ми, ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "оставка"!"

Да, има нещо сбъркано в нашата държава. Нещо много, много сбъркано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във