Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата учебна година ще започне присъствено

От просветното министерство са взели решение новата учебна година да започне присъствено. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на ресорната комисия в парламента във връзка с началото на учебната година. Според Вълчев това решение е единственото логично в настоящата ситуация.

"Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените здравни протоколи", уточни министърът.

Училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост към обучение в електронна среда за кратък период, било то 3-5 или 7 учебни дни.

Вълчев изрази надежда, че здравната система има капацитета бързо да направи анализ на ситуацията и по здравния протокол да прецени каква е средата на контакт.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че е възможно училищата да разработят иновация, в която до 20% от задължителните и избираемите предмети да се изучават в електронната среда. 

Михайлова поясни, че заради епидемията от коронавирус учебните заведения сами ще определят колко от дисциплините да се изучават дистанционно. Според нея повод за мярката са станали добрите практики, които българските училища са демонстрирали по време на епидемията и извънредното положение. 

Зам.-министърът припомни, че мярката е предложение единствено за училищата, които са в прогимназиален и гимназиален етап.

Където е възможно, ще се въведе и различна продължителност на междучасията. В момента тече среща в просветното министерство с представители на Министерството на здравеопазването, на родителски организации и директори на училища, за да може да има по-ясно разписан протокол. Най-важното е да няма смесване на учениците от началния етап с тези от по-горните класове, подчерта Михайлова.

По думите ѝ никой не очаква учениците от началния курс и децата в детските градини да спазват дистанция, защото това е невъзможно. Тя изтъкна, че целта е самите ученици да бъдат запознати с необходимостта от дезинфекция. 

Като част от противоепидемичните мерки се обсъжда и възможността за сепаратизацията на децата– един клас в една класна стая, ако това е възможно, както и задължителна и честа дезинфекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във