Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: Президентът иска цялата власт в държавата

Искането на президента Румен Радев в превод означава, че иска цялата власт в държавата. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че сегашното правителство е единствената възможна конструкция, която може да управлява в момента. И добави, че няма нито да иска оставката на държавния глава, нито да хули президентската институция, защото това би задълбочило още повече институционалната криза в държавата.

По-рано Радев направи изявление, в което призова правителството и главният прокурор да подадат оставки. 

Вицепремиерът припомни, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев, а българската полиция не е на Младен Маринов. А те са на България. "Искам да призова всички да пазим държавата, защото нямаме друга. Който и каквито политически сметки да прави, нека да пази страната ни", апелира Дончев.

Социалният министър Деница Сачева се обърна към гражданите, "които изпитват страх от това какво ще се случи и как ще изкарат зимата, при положение, че се борим с тежка пандемия и непрекъснато отговаряме на социални и икономически нужди".

Според Сачева човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. А "политическият екстремизъм", който се опитвал да практикува Радев бил опасен за държавата.  

Социалният министър обърна внимание на това, че президентът не намерил време да коментира новината, че България е влязла в чакалнята за ERM II. 

"Не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам, но се налага. Институциите воюват, вместо да си подадат ръка. Да започнем от онази случка, която разгневи народа – тази в Росенец, когато едни гардове на НСО по брутален и незаконен начин възпрепятстваха хора, които правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, а по времето на Орешарски е оформен. Сега привържениците на тези партии казват: "Защо не правите нищо?”. Няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на Конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани”, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На въпрос дали обвиняемият бизнесмен Васил Божков стои зад протестите, Каракачанов отговори, че не знае кой е организаторът, но разкри, че от прозорците на кабинета му се е виждала футболна агитка. И разказа, че знае за случай, в който на симпатизант на ВМРО му били предложени 50 лева, за да участва в протеста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във