Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Таксата за складиране на милиони се удвои

Депозирането на 3 млн. лв. в банка у нас вече струва 30 хил. лв. на година. При отделните банки таксите варират според лимитите на паричните средства, оставени „на склад”. Но тук ще стане дума за реално проучване на журналист от в.„БАНКЕРЪ” . Максималната „наказателна” такса за богатите  в някои банки вече е 1%, показа изследването. Коронавирусът, който занули много от инвестиционните алтернативи, стресна банкерите, че към тях ще потекат пълноводни потоци от пари. Затова мнозина от тях от края на март до началото на юни вдигнаха таксите си за този вид услуга, а някой почти ги удвоиха.

"Златното" мълчание на Танева "пазело"  парите от Европа

Казват, че мълчанието е  злато. А нашенските управници  сътвориха съвременна  интерпретация на поговорката:  мълчете, за да запазим златото, което сме „спастрили“ покрай европейските фондове,  че и да го увеличим.  Това стана ясно след като бе огласено  скандалното изказване на министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева по време на видеоконферентна връзка с хората от браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци. Думите, които всички интересуващи се от темата ясно чуха бяха: . „Аз ви предлагам да се придържаме към позицията, че нямаме такива измами и всичко е наред, 'щото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега ако  се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат, че  не трябва да получаваме тази помощ“...

Лодката на властта се клати, ГЕРБ се рони

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подметна, че ще има „проветряване” в партията и нови лица в листите за предстоящите парламентарни избори. Дали самият той иска това или не, е друга тема, но е безспорно, че куп обстоятелства му го налагат. Заявките, макар и все още с половин уста, на бившия втори Цветан Цветанов за нов политически проект, гарнирани с разкритията на избягалия в Дубай Васил Божков, видимо изнервят Борисов и обкръжението му. И не само тях – активистите и членовете на ГЕРБ по места също са обезпокоени. В този смисъл са съвсем логични броженията и бунтовете, които започват да припламват тук-там.

И висшите държавни чиновници вече са с охрана 

Голямо театро се разигра в Народното събрание в сряда, 10 юни, по време на обсъждането на проектозакона за изменение на Закона за МВР. Коалиционните партньори в управлението предизвикаха шумен дебат за съдбата на доброволческите отряди, като в същото време успяха да прокарат без излишен шум текстове в ЗМВР, с които вътрешното ведомство ще поеме охраната на висши чиновници от администрацията на държавната власт, редови служители на МВР, НАП, Агенция "Митници". Освен тях с охрана на МВР могат да се сдобият и президентът, премиерът, председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. Така на практика МВР вече с чиста съвест може да изземе функциите на Националната служба за охрана, която е под шапката на президента Румен Радев.

Дирекцията не е съд - работим с правомощията, дадени ни от закона

Сагата с Алепу е започнала в далечната 2005 година. ДНСК обаче не се занимава с продажба или с придобиване на имоти, нито пък с взаимоотношения между собственици, а темата   очевидно най-много вълнува обществото. Ето защо у мен будят недоумение този тип въпроси, които - странно защо - се отправят към нас. Коментарите на различни „специалисти“ по темата излизат извън границата на елементарното познаване на дейността на ДНСК и отговорността, които ние носим при извършване на контролните ни функции, определени ни от закона, каза началникът на ДНСК арх. Иван Несторов пред в. "БАНКЕРЪ".

Да не забравяме времената, когато хората питаха „А днес какво ще е ДДС-то?“

Не съм привърженик на такъв род ад хок решения. По този повод се сещам за един епизод когато бях министър. Правителството направи предизборна заявка, че ще сваля ДДС. След изборите пък се заговори, че ще се вдига. И хората на шега взеха да питат „Колко ще е днес ДДС-то?“. Тогава Дянков ми каза, че не е добре да се пипа данъка. Моята позиция беше, че направо ще бъде катастрофално. Борисов ни извика двамата и ни попита дали ще си подадем оставките, ако бюджетът се издъни затова, че не е повишен ДДС? Отговорихме утвърдително, каза Трайчо Трайков пред "БАНКЕРЪ". 

Българско танго с европейската валута 

Темата за присъединяването на България към ERM II и Банковия съюз отново стана "гореща". Но това не е изненада. Защото, според прогнозите на повечето експерти, юли ще е месецът на истината. Тогава се очаква да стане ясно дали "Клубът на богатите" най-после ще отвори преддверието си за България или пък ще й затръшне вратата под носа за още няколко години, както постъпи през 2009 г. заради глобалната финансова криза. 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във