Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Банковите такси пробиха тавана

Абсолютен рекорд! Подобно увеличение на цените на банковите такси и услуги няма в най-новата история на банковото дело у нас. Само за месец април банките са ги оскъпили с 2%, установи  „БАНКЕРЪ”. Това може да се види, ако се чете  между редовете написаното в  рубриката „ИНФЛАЦИЯ И ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА АПРИЛ 2020 ГОДИНА”, на Националния статистически институт. За предходния месец март  увеличението на банковите такси е било  „само” 1.7%, но  това - с натрупване за двата „карантинни” месеца прави  близо 4 процента.

Осребряването на златния век

Прокуратурата погна преди седмица (на 22 май) строителите на бъдещия хотел "Мариот" - небостъргача "Айтауър", и българските шефове на италианската компания "Айтауър Дивелъпмънт". Формалната причина е банална - самосезиране във връзка с медийни публикации, които разкривали незаконно строителство. Истинската причина е малко по-различна: последните публикации за "Айтауър" (според глобалната търсачка "Гугъл") са от есента на 2019 година. А прокуратурата е вдигнала мерника на проекта, защото е разбрала, че зад начинанието стои Васил Божков. В този смисъл, журналистическото "разкритие", станало повод за "самозезирането" на държавното обвинение, се появява на 19 май в един жълтеещ сайт и е озаглавено... подобаващо: "Васил Божков строи небостъргач в София с изтекло разрешително"

Пестеливият Север срещу бедния Юг в схватка  за "големите стимули"

Богатият Север не иска да плаща за неволите на изоставащите. И сега председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изправена пред тежка задача да убеждава в противното така наречената Пестелива четворка - групата от северни държави, която се противопоставя на обединяването на дълга на задлъжнелия Юг и прехвърлянето на големи суми на общността.

МВР проспа кога "Малкия Слънчак" стана "Град на кокаина"

Тази седмица т.нар. Студентски град окончателно се прости с ореола си на кампус, приютил жадни за познание младежи. Градче на науката, на име "Христо Ботев", както го нарекли създателите му през далечната 1975 година. Тогава те едва ли са подозирали, че 45 години по-късно бившето градче с размери на квартал ще продължи да се разраства неимоверно, а заради разгулния нощен живот на обитателите му и престъпността вече ще го наричат Малкия Слънчак и Българския Лас Вегас.

Пандемията носи възможности за България, трябва да ги използваме

Трябва да се ориентираме кои производства ще бъдат изтеглени от Китай и как можем да привлечем част от тях у нас. Примерно - в медицинските и фармацевтични отрасли. Текстилната ни индустрия също може да се разшири още. Най-вече, нужни са инвестиции в професионалното обучение, в задържането на работещите тук и в привличането на хора от българските диаспори в чужбина – Украйна, Молдова, Казахстан.., коментира Пламен Юруков пред "БАНКЕРЪ".

Горанов няма полезен ход, спасява го само непознатият талант на Борисов

Горанов няма полезен ход и единственото, което го спасява е талантът на Борисов да си държи воденичния камък до последно. И това не е всичко. Имаме луксозен апартамент, в който живее, но не плаща наем, гафът с информационната система на НАП също мина без виновни. Ако тези казуси бяха в нормална държава, медиите да са го попилели. Но ние по свобода на словото сме 111-ти в света, каза Емануил Йорданов пред "БАНКЕРЪ".

Боклукът на Благоевград ще се окаже златен

Гастролът на Румен Томов като кмет на Благоевград е на път да завърши доста печално. Причината не е само в това, че преди седмица Благоевградският административен съд отхвърли жалбата му срещу решението на Общинската избирателна комиисия  предсрочно да прекрати  мандата му. Над главата на Томов е надвиснало още едно производство, "посветено" на поразиите, които той успя да сътвори за отрицателно време и все във вреда на общинския бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във