Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Държавата нагази предизборно в горивата

Идат ключови избори. На които ГЕРБ трябва да се наложи убедително, за да може Борисов да изпълни спокойно намерението си „ да остави нещата в ръцете на младите”. А той да се кандидатира за президент или да се затвори в координационния си сарай в Банкя.

Затова има толкова много соц. в действията на кабинета – за да се изтеглят всички козове от ръцете на опозицията. То не беше създаване на ВиК холдинг-мастодонт, безплатни ваучери, сега и Държавна петролна компания. Освен че ще се източат много държавни пари и ще се настанят на хубави местенца много партийни кадри, други ползи за гражданите засега не се очертават.

Банковите такси - кост в гърлото на потребителите

Ако попитате клиентите на банките, 99% от тях сигурно биха казали, че таксите и комисионите, които се начисляват, са прекомерно високи. 99% от банкерите пък сигурно биха казали, че размерът им е обоснован предвид изравняването на таксите за международни и вътрешни плащания, разходите на кредитните институции за заплати и осигуровки на служителите, и поддържането на клоновете и разплащателната инфраструктура. В последно време може да се каже, че и двете страни в този задочен спор имат стабилни аргументи в своя полза.

Ангелкова разчиства Лозенец за новите концесионери

В последните дни коментарите   за  действията на министъра  на туризма Николина Ангелкова и за „стратегията“ й за преодоляването на кризата в сектора, са повече от унищожителни. Болшинството от хората в бранша  открито заявяват мнението си за туристическата началничка, като я определят като човек със затруднено мислене. Решенията й показвали  единствено, че нищо не разбира от  проблемите, пред които е изправен един от водещите икономически сектори в страната и неадекватността на предлаганите от нея решения. Досега нелепостите, които ръси Ангелкова под път и над път будеха   насмешка и съмнение в здравия разум на „стратезите” от  екипа й. Вече се заговори за съвсем целенасочени  своеволия и дори за злоупотреби с дадената и от правителството власт.

БЕХ отчита 2019 г. с печалба от 454.7 млн. лева

Значително подобрение на финансовите резултати се наблюдава при държавните енергийни дружества през изминалата 2019 година. След поредица от тежки финансови години, общественият доставчик НЕК започна да се изправя на крака. Подобрение в ситуацията се наблюдава и при ТЕЦ „Марица Изток 2“, но наистина забележителна е печалбата на мастодонта - 454.7 млн. лева.

Елейна информационна роса погаси пожара в "Росенец"

Един пожар разбуни духовете тази седмица и стана повод за размисли и страсти, каквито обикновено съпровождат повечето конспиративни сценарии. Става дума за инцидента в прословутия комплекс в парк "Росенец" (Отманли) край Бургас, известен на широката общественост като "летните сараи на Ахмед Доган". Именно заради скандалната слава на поредните Доганови сараи ( освен тези в Бояна), инцидентът предизвика огромен интерес, макар че пожарът бе угасен сравнително бързо  и всичко се размина с  около 50 кв. м  изпепелена покривна конструкция.

Епидемията безцеремонно откъсна смокиновото листо

В Европа бавно и предпазливо тече процес на премахване или облекчаване на санитарно-ограничителните мерки. Въпреки предупрежденията, че тази вълна на заразата не е окончателно стихнала и най-вече – че е вероятна втора вълна наесен, обществата се стремят да възстановят някакъв относително нормален ритъм на функциониране. Широко използвани са изрази като „нормализация”, „възстановяване”, „връщане към обичайния начин на живот”. Но труден и тепърва очакващ по-ясен отговор е въпросът: какво всъщност ни очаква? Дали ще се върнем към нещо познато, или ще се движим по-нататък, към нови отношения, модели на поведение, начини на управление на държавата?

Експериментите не са лошо нещо, стига някой да плаща сметката

"Приветствам ентусиазма на правителството и тази негова уникална идея. Живеем в свободна страна, в която всеки има право да се впуска в избран от него бизнес и да се опита да го реализира по най-добрия според него начин. А ако и сметката  излезе, всичко ще бъде наред...

Що се отнася до намерението за изграждане на нови бази, които да станат данъчни складове, по информацията, която аз имам, в момента в страната има 20 с капацитет 1.2 хил. тона, които не работят и стоят празни. А други 10 вече са нарязани на скрап. Това поне на мен ми говори, че необходимост от нови липсва", заяви в интервю за "Банкеръ" бизнесменът Гриша Ганчев по повод идеите за създаване на Държавна петролна компания. 

Толкова ли е силно лобито на кръчмарите?

И какво излезе кръчмарското лоби е по-силно от вестникарското? Ресторантите си издействаха намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) от премиера Бойко Борисов, напук на финансовите остриета в ГЕРБ - министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Печатните издания пак бяха пратени в девета глуха, може би защото част от тях са запазили критичността си към безобразията в държавата. Или защото четенето не е сред любимите занимания на властимащите... 

Facebook logo
Бъдете с нас и във