Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов: Очаквам ръст на престъпността

"Очаквам ръст на престъпността". Това каза пред БНР Цветан Цветанов, ръководител на Евроатлантическия център за сигурност и уточни: "Знаем, че безработицата е увеличена, че над 100 хил. граждани са се прибрали от чужбина, което означава, че конвенционалната престъпност ще бъде увеличена. И същевременно ще се предприемат и действия за допълнителни финансови схеми и измами, за да се създадат други условия".

Цветанов изтъкна, че правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките. Според него средата за сигурност ще се променя в негативен план, защото "имаме една изтощена система за сигурност - в лицето на МВР". 

"В този период на пандемия и извънредно положение политиците не се откроиха, за голямо съжаление, а и нямаше рационално лидерство от страна на правителството и на президентството", коментира Цветанов. По думите му Бойко Борисов и Румен Радев е трябвало да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната. 

Цветанов призова политиците да се организират и колкото е възможно по-бързо да се съберат на Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Според него, когато няма действащ парламент, не могат да се дискутират различни мнения, които могат да дадат правилни решения.

"Отчитам неглижирането от изпълнителната власт на парламента, което го превърна в това, което е днес. Той няма възможност да осъществява парламентарен контрол", изтъкна бившият Втори в ГЕРБ. Той определи ситуацията, в която не работят законотворците, като "недъг на политическата система", който трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже с тежки последствия за бъдещето на страната.

Цветанов коментира, че правителството се е справило добре със здравните мерки, което се вижда в статистиките за броя на жертвите в България в сравнение с другите страни в Европейския съюз. "Засилва се тревожността към финансовата перспектива на кризата с Covid-19", посочи още той. По думите му не са добри хоризонтите, които се очертават пред обществото.

Цветан Цветанов прогнозира, че добрите резултати от извънредното положение ще бъдат за изпълнителната власт, а ако има лошо, то ще бъде понесено от Националния оперативен щаб. Според него в момента се оставят буфери, за да могат по-късно, ако се наложи, да се направи политическа маневра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във