Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Ще подпираме валутния борд с валутен суап 

Правителството укрепва валутният борд, който за две десетилетия се превърна в свещена гаранция за финансовата стабилност на държавата. В последните дни премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и БНБ направиха няколко ключови анонса. 

Първият бе, че буквално до дни страната ни официално ще кандидатства за членство във валутния механизъм ERM II - т.нар. чакалня на еврозоната. 

И вторият, но не по значение, че предстои сключването на споразумение за суапова линия с Европейската централна банка, което ще е в обем от 2 млрд. евро. На 23 април споразумението бе двустранно потвърдено от Европейската централна банка и БНБ.

Финансисти коментират, че това суапово споразумение е израз на повишеното доверие към България и ще бъде допълнителен плюс при кандидатстването за членство в предпазния механизъм ERM II.

Горанов ще държи изкъсо юздите в ББР

От ден на ден става все по-ясeн редът, по който се подбират новите изпълнителни директори на държавната Българска банка за развитие. След като премиерът Бойко Борисов лично обяви отстраняването на бившия шеф Стоян Мавродиев (на 8 април) и на подгласниците му Румен Митров и Николай Димитров (въпреки че последните двама още са част от управителния съвет на банката), той всячески се опитва да се дистанцира от процесите в ББР и от избора на ново оперативно ръководство.

Ужасът за европейския бизнес - заемите и китайските поглъщания  

На пръв поглед държавните помощи изглеждат като спасителен пояс за засегнатите от кризата бизнеси и хиляди компании побързаха да се възползват от тях. Европейските институции обаче предупредиха предприятията, изпаднали в затруднения, да внимават с държавните субсидии. Особено при нагласите да бъдат предложени много по-ефективни начини за подкрепа  през следващите седмици и месеци.

СЗО жертва ореола си в чужда полза

Световната здравна организация – орган, ползващ се традиционно с авторитет и уважение, е напът да изгуби голяма част от ореола си покрай кризата с коронавируса. Все по-сериозни стават обвиненията срещу нея, че носи голяма част от отговорността за безконтролното разпространение на епидемията.

Сигнал за атаката срещу Световната здравна организация (СЗО) бе даден от американския президент Доналд Тръмп. Критикуван от противниците си, че го прави, за да оправдае лошата реакция на администрацията си пред заплахата, той обвини организацията "в пристрастие към Китай" и спря американското финансиране за нея до извършване на преглед на дейността й.

Дигитализацията ще изстреля напред продажбите на имоти 

Пазарът на недвижими имоти изигра ключова роля за пукането на балона през 2007-2008 г. и за завихрянето на глобалната финансова криза. Икономическите и финансовите корифеи тогава констатираха, че в значителна степен кризата бе породена от ставащото на жилищния и на ипотечния пазар. А от три месеца светът е в нова криза (заради "коронования" вирус), за която никой дори не си е и помислял. Камо ли да я предскаже... Как изглеждат сега нещата на "виновния" за предишната криза пазар?

ERM II е шанс, рискът е да го изпуснем 

Г-н Ангелов, премиерът Бойко Борисов отново тласна страната ни към членство в ERM II и Банковия съюз, след като само преди няколко месеца натисна спирачките в търсене на обществен консенсус. Как си обяснявате настоящото спешаване на курса?

- През януари имаше една доста ирационална кампания, породена от спешното внасяне на поправки в закона за БНБ. Всякакви спекулации чухме, теории на конспирациите и шокови сценарии, но нищо от това не се реализира. И нямаше как да се реализира. Валутният борд в България е стабилен и безпочвените спекулации не могат да го помръднат. Политиците се уплашиха в началото и затова отложиха кандидатстването, което според мен не беше оправдано. Добре е, че осъзнаха грешката си.

Задава се нов световен ред, от който печели Китай

Г-н Леви, колкото и да звучи конспиративно, без нов ред няма да се разминем след тази глобална бъркотия, по-скоро въпросът е какви измерения ще има той, възможно ли е да се стигне до преформулиране на обществените договори в политически план?

Обществените договори се променят постоянно. Най-сигурното нещо в природата е промяната. Другото сигурно е адаптацията към тази промяна. Процесите, които така или иначе течаха в глобален мащаб, само ще се ускорят.

Спадът в продажбите на горива дъни бюджета

Резкият спад в потреблението на горива у нас в резултат на извънредното положение заради коронавируса ще пробие огромна дупка в хазната, единодушни са представители на бизнеса и аналитици. Трудно е да се предскаже с каква акцизна дупка в джоба на Борисов ще приключи годината, защото всичко зависи от развитието на заразата и от строгостта на мерките за борба с нея, но по общо мнение спадът в приходите няма да е по-малък от 20 на сто. Това показва простата екстраполация на данните за периода от 13 март, когато беше „карантинирана” държавата, досега.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във