Банкеръ Weekly

Проф. Лъчезар Аврамов:

Затваряме се в килера и чакаме какво ще каже коронавирусът

В Китай и в Ню Йорк неприлагането на лечение с витамин С се смята за медицинско убийство

Проф. Аврамов, първо да уточним терминологията: властите настояват за социална изолация, а това на практика значи разграждане на обществото. Не е ли по-адекватно да се говори за физическо дистанциране?

Простият отговор е, че тези хора не са достатъчно грамотни, те не разбират понятията, които употребяват. Администрирането с понятия, които се неразбираеми, носи огромни социални опасности. Социална изолация е научно понятие и срещу него има мерки, включително и в нашето законодателство.

Вие се опитвате да предложите на овластените от ситуацията хора някои алтернативни методики за противопоставяне на коронавируса. Сред тях е С-терапията – интервенозна атака на вируса с витамин С, която се практикува масово и много успешно в Китай. Защо у нас не получавате разбиране?

В Китай водят най-успешната битка с коронавруса. Терапията с витамин С не е нова, преди 15-20 години имаше огромен научен интерес към нея. Тя е и мощна антитуморна защита. Може би точно заради това СЗО даде препоръка  да не се използва – като научно недоказана и безперспективна. Комерсиалните интереси управляват света, а тази терапия е изключително евтина и лесна за приложение. Когато ножът опря до кокала обаче се оказа, че това е терапията, с която се лекуват китайците и нюйоркчаните, защото  е подходяща за всякакви бактериални и вирусни инфекции и има многофакторно въздействие. Заключенията са основани на медицинска експертиза. В нашия Център за интегративна медицина прилагаме този метод от 15 години за предпазване от вируси на тежко онкоболни пациенти и не сме имали нито една инфекция. Сега се появиха  нови научни статии на китайски и американски учени, които твърдят, че ако при лечение на пациент с корона инфекция не се прилага интервенозна терапия с витамин С, това е равносилно на медицинско убийство. За което могат да бъдат водени и дела.

Интересно как реагираха нашите светила, когато вие им предложихте тази методика?

Д-р Христо Дамянов от ЦИМ е бивш военен лекар и е работил с медицинските лица, които сега управляват държавата, той им е предлагал лично терапията с витамин С. Още повече, че витаминът е евтин и се произвежда в достатъчни количества у нас. Терапията беше предложена и на проф. Коста Костов - от вече несъществуващия Медицински съвет. Изпратени им бяха всички световни научни публикации по темата. Никакво внимание. Това са чиновници, които разбират от полицейско-административни методи. Изобщо нашите лекари, включително с висок ранг, не са запознати със способа, те работят по конвенционалната медицина и в това няма нищо чудно. Лошото е, че когато пожарът гори и се предлага някакъв перспективен вариант – ние не казваме, че това е панацея, но е мощно противовирусно средство – интересът е нулев.

Противовирусно или имуностимулиращо средство е терапията с витамин С?

И двете. От една страна атакува вирусите и бактериите, от друга - подсилва имунната система на човека. Витамин С играе много сериозна роля в метаболизма, има многофакторно значение и без да има вирус, това е добре известно.

Съществува и друг метод, който сме предложили и който има същия ефект – озонотерапията. Тя представлява интервенозно въвеждане на физиологичен разтвор, обогатен с озон - действа антитуморно, антивирусно, антибактериално и имуностимулиращо. Извършва се с апарати, чиято цена е около 5000 лв. и биха могли да се произвеждат и у нас. Ползват се с голям успех в 10-15 клиники, главно частни. Методът също е много евтин и затова не представлява интерес за комерсиализираната медицина.

Излиза, че в целия казус ключовата дума е „евтин“, а евтиното не се търси.

Абсолютно. Сегашната световна медицина има предназначението да лекува хората, а не да ги излекува. И да се поддържа голям брой болни. Натам са насочени финансите в медицината. Сега не искам да наливам масло в кризата, но когато отмине, ще подам сигнал в прокуратурата срещу министрите на здравеопазването и на финансите от последните години, които предлагат бюджети със структура, унищожаваща превантивната медицина – да няма профилактика, диагностика, ранно лечение - в здравния бюджет за тях се отделят 10 процента. Останалите 90% са за болници и лекарства – там, откъдето се печели. И затова България е на първо място по смъртност в света, на второ е Лесото – това гласи статистика на ООН.

Как оценявате работата на СЗО в ситуацията?

Съмишленик съм на Тръмп, който им спря финансирането. СЗО е научният и идеологически авангард на химическата медицина и точно тя първа атакува евтините методи за лечение. Така реагира и на медицинската марихуана, например. Тя има антитуморно въздействие, а е сложена в графата на най-тежките наркотици, при положение, че не е. Но и медицинската марихуана, и терапиите с витмин С и озон ще пробият, в това съм убеден. Само че няма да бъдат полезни за тези, които ще умрат тази седмица и другия месец.

Често си служите с термина „цитокинова буря“, който влезе в оборот и при управляващите ситуацията лица.

Това е известно на специалистите явление и означава "Имунен отговор на организма при вирусна интервенция". Факт е, че по време на най-голямата в историята вирусна пандемия - от испанския грип през 1918-1920 г. -  са умирали здрави млади хора без странични заболявания, вследствие на цитокинова буря в организма. Сега не е така, което означава, че вирусът SARS-CoV-2 не е чак толкова тежък. Между другото, преди няколко дни дойде информацията, че е починал 38-годишен мъж без придружаващи заболявания. Ако това е така, то той е първият и единствен, засега, починал от COVID-19 у нас.

Мит е също така версията, че вирусите отслабват, когато се стопли времето. Не те отслабват, а човек се засилва и укрепва – от слънце и витамини. Ето защо старците трябва да излязат на слънце. Това, което се налага в момента - със затварянето вкъщи - е активно-вредно.

То обаче е световна практика.

Мерките не се прилагат еднакво. Има крайно либерални версии - Борис Джонсън обикаляше по болници и общуваше с болни, докато се зарази. Това също не е правилно и си носи рисковете. Другата крайност е при нас – тотални забрани. Ще дам пример. Ходиш си на екскурзия в планината и те пресреща мечка. Намираш барака, заключваш се вътре и смяташ, че като поседиш малко, опасността ще отмине. Но мечката отвън чака. Карантината без съмнение ограничава заболяванията. Само че няма къде да избягаме от вируса, той няма да умре или да изчезне. Когато имаме хора с добра имунна система, те ще го прекарат по-леко. Това не се разбира.

При това положение как смятате, че ще се развие ситуацията през лятото и есента?

Ситуацията ще се развие по силата на обстоятелствата, а не по идеите на овластените. Карантината е вредна не само за икономиката, тя създава и други болести. Нужно е интелигентно управление, а нашето не е такова – затваряме се в килер и чакаме какво ще се случи. А вирусът най-вероятно ще мутира, така че и ваксините не са решение, те са палеативна мярка.

Според  установената дефиниция, епидемия има, когато са заразени 200 души на 10 000, така ли е?

Да. Сметката е проста. И един починал на 7 милиона не означава епидемия.

 

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във