Банкеръ Daily

Общество и политика

Движението в рамките на София е отворенo и това трябва да се оцени, съобщи Фандъкова

Движението в рамките на София е отворенo и това трябва да се оцени. Да се вземе такова решение не е лесно. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. От думите й стана ясно, че решението за затваряне на града е продиктувано от поведението на хората. Това щяло да определи и дали ще се наложат по-строги мерки.

"Недай боже да се наложи да се правят по-големи ограничения. Виждаме какво се случва около нас – в Белград и другите градове. Не искаме това да се случва. Всичко зависи от нашето поведение", посочи кметът пред Нова телевизия.

Столичният градоначалник напомни, че парковете и градинките остават затворени за разходка, а носенето на защитна маска задължително.

"Вчера видях много хора, които са без маски и разговарят с приятели. Това може да доведе до пренасяне на заразата, защото никой не знае дали е носител на вируса", уточни Фандъкова.

Кметът не успя да обясни какво точно ще се случи с гражданите, които не успеят да напуснат София в определения времеви коридор и останат да чакат на опашка на изхода на града.

Вчера късно вечерта стана ясно, че по предложение на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед да се затвори столицата от 00.00 ч. на 17 април. Заповедта ще важи до второ нареждане.

Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане/излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч. и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.

„Нека не се съсредоточаваме върху частните случаи, а да гледаме по-общата картина. Всеки от нас трябва така да пренастрои ежедневието си, за да се съобрази максимално с мерките. Работодателите, които имат възможност също трябва да преразгледат работното време на работниците си, за да се спазят мерките“, обясни Фандъкова.  

Тя призова всички, които са останали в столицата, да отпразнуват празниците със семейството си у дома и уточни, че градският транспорт на територията на града продължава да работи. Единствено междуградските автобуси са спрени, както и много от влаковете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във