Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Борисов и Горанов ще ловят риба в мътни евроводи

Премиерът Бойко Борисов спеши курса на страната към членство във валутния механизъм ERM II и Европейския банков съюз, след като само преди има няма два месеца самият той спонтанно реши да укроти топката и да търси "обществен консенсус" по темата. Сега амбицията му е България отново да кандидатства за присъединяване към "чакалнята на еврозоната" до края на април, а като единствен мотив бяха посочени  "милионите и милиардите", които се раздават във валутния съюз като кредити и до които държавата ни в момента няма достъп.

„Помощ“ с  до 10% лихва предложи ДЖОБС

Българската банка за развитие (ББР) за пореден път разбуни общественото мнение. Този път - с една „лукс” оферта за подпомагане на микро, малки и средни предприятия, засегнати от извънредното положение. Миг преди борда да бъде освободен „ан блок“ (на 8 април), екипът на Мавродиев обяви, че банката има специална оферта за тях – кредити до 48 000 лв. с две години гратисен период и срок за погасяване до 36 месеца - за оборотните заеми, и до 60 месеца - за кредитните линии. Цената на финансирането обаче е... 10% лихва и 0.5% такса.

Ще сложи ли вирусът намордник и на свободомислието? 

Ще допусне ли България въвеждането на цензура върху изказването на мнения, критики или прогнози под благовидния предлог, че в условията на криза трябва да се пазят общественото спокойствие и ред? И дали крехката ни демокрация ще допусне един вирус да унищожи и толкова трудно отстояваната свобода да казваме без страх, каквото мислим? Това е важният въпрос, който случаят „Асена Стоименова” поставя на дневен ред.

„Химко“ пак смени  собственика си

За пореден път бившата гордост на родната ни торова индустрия – „Химко“ Враца, е сменил собственика си. Днес активите му вече са част от портфейла на „Инвестбанк“. Вписването на сделката в Имотния регистър е станало в края на януари, но реалната им продажба се е случила в началото на декември миналата година - след търг, проведен от частния съдебен изпълнител Иванка Цонкова.

Таксуват ли ви при получаването на пенсията? 

В ситуацията на извънредно положение и неизбежна отбрана от COVID-19 банките спешно промениха досегашния си модел на работа. Вече от месец офисите им по различен начин, а някои от тях създадоха и специална организация за изплащането на пенсии. "БАНКЕРЪ" проучи взимат ли се такси при получаването на пенсии и колко лева са те в различните банки.

Длъжни сме да опазим здравето и работата на всички наши служители! 

Автомобилният бизнес е сред най-засегнатите сектори не само в България, но и в световен мащаб. И тук визирам както продажбата на нови автомобили, така и дейностите, свързани с тяхното сервизно обслужване. От началото на извънредното положение в България се усети внезапно намаляване на динамиката в нашия сектор, каза пред "БАНКЕРЪ" Тодор Стойков – търговски директор в "Българска автомобилна индустрия" ЕАД.

Хареса ли Борисов ген. Мутафчийски за президент?

Догодина ни предстоят два вида избори – парламентарни и президентски. И ако премиерът Бойко Борисов не пропуска нито една възможност да си направи пиар дори в тази обстановка на извънредно положение, то проблемът с избора на кандидат за президент на ГЕРБ тепърва предстои. Още повече предвид твърденията на Борисов, че няма да се кандидатира за поста на държавния глава.

Хаосът в земеделието се "озаптява" с пиар стратегии

И тази седмица мина така, както завършиха предишните две - под мотото на загрижеността към българските земеделски производители. За целта правителството проведе извънредно онлайн заседание, ръководено от лично от премиера Бойко Борисов. Прието бе и нарочно постановление, с което големите търговски вериги бяха задължени приоритетно да предлагат продукция на местни (регионални) производители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във