Банкеръ Daily

Общество и политика

Днес е Първа пролет!

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. В метеорологията пролетните месеци са март, април и май в Северното полукълбо и септември, октомври и ноември в Южното.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот. Първите характерни цветя за сезона са кокичетата и минзухарите.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на т. нар. "Григориански календар". Той гласи, че по определен начин се редуват годините по 365 дни и високосните по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но в същото време е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година. Календарната дата варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо и зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

На 22 март православната църква чества Свети Свещеномъченик Василий и мъченица Дросида Римска (Росица).

Своя имен ден отбелязват и дамите с името Лея. То има латински произход и означава "лъвица".

Днес имен ден празнуват всички с имената Лия, Росен, Росица, Пролет, Пролетка.

На тази дата чества своя празник и град Велико Търново - денят на победата на цар Иван Асен Втори над епирския деспот Теодор Комнин и ден на Св. Четиридесет мъченици. Камбаните на крепостта "Царевец" и на храмовете във Велико Търново ще отбележат деня с 33 пъти точно в 12 часа.

Честито на всички именници!

Facebook logo
Бъдете с нас и във