Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Туризмът пръв отнесе КОРОНА удара

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов смело говорят за  мерки и програми за подкрепа и защита на бизнеса.

"Държавата ще поеме за три месеца 60% от заплатите на служителите във фирми, които понасят щети заради вируса", обяви на брифинг Горанов. Останалите 40% от възнагражденията остават за сметка на работодателите. 

Министърът съобщи на висок глас и още нещо: капиталът на "Българска банка за развитие" АД ще бъде увеличен с 500 млн. лв. и с тези пари тя ще изкупува дялове от дадени фирми за времето, през което те изпитват трудности. 

Законодателство под умствена карантина

Вероятно всеки от нас има в какво да се упреква – за действия или думи, които са игнорирали сериозността на заплахата и мащабните последици от нея. Нека не се заблуждаваме – и днес мнозина с поведението си показват, че не разбират какво се случва около нас и въобще в целия свят.

Не става дума само за спазването на предпазни мерки като засилена хигиена и лично самоизолиране, а за необходимостта от радикално преосмисляне на начина, по който сме правили десетки неща във всекидневието си. Тепърва – надявам се - ще осъзнаем колко сериозни промени трябва да предприемем, но в същото време ще открием нови възможности за напредък.

Никне нов комплекс върху руините на "Балканкар"

Едно от най-големите предприятия за производство на кари - не само у нас, но и на Балканите  беше доведено до фалит през 1996 година. Ревизия на дружеството, проведена в началото на същата година  показа, че то има над 10 млрд. лева (неденоминирани) дългове към търговски банки и към бюджета, близо 20 млн. долара са загубите на  холдинга от създаването и ликвидирането на дружества зад граница, над 30 млн. долара (почти несъбираеми) са вземанията  от чужди клиенти, към които се прибавят още 17 милиона несъбираеми вземания по търговски и финансови договори. И още купища неизчислени други загуби или пропуснати ползи от неизгодни сделки с чужди и наши партньори.

Секретни лаборатории бълват килъри с корона

"Заблудите на времето също усилваха страховете на хората. Не мога да си представя по каква причина, но сега, струва ми се, бяха по-склонни да вярват на пророчества и астрологически заклинания, сънища и всякакви бабини деветини, отколкото преди или след чумата".

Цитатът е от романа на Даниел Дефо "Дневник на чумавата година", който описва събития и впечатления от избухналата епидемия от чума в Лондон през 1665 година. Дефо не е бил очевидец на случилото се, тъй като е бил бебе по това време, но книгата е толкова реалистична, че дори се приема като исторически извор за тези събития.

Бюджетът трябва да бъде актуализиран

В момента е трудно да се измери каквото и да е. Минали са само седем  работни дни от забраната на стопански дейности и затварянето на градове. Така че на този етап можем да правим единствено предположения. Например, ако вземем предвид размера на прогнозния БВП за 2020 г., максималната загуба (т.е. ако предположим, че националното стопанството може да бъде изключено като електрическа печка), за тази календарна седмица  би била малко над 2.3 млрд. лева. По 335 милиона на ден.

Заразата налива акъл на управляващите 

Броени дни бяха нужни на премиера Бойко Борисов да измине разстоянието от репликата "Не ме интересува! Беше изчезнал, отнякъде се появи да дава акъл!” до думите: "Благодаря, г-н президент! Благодаря за възможността да обсъдим мерките, които сме взели. За да спестя време и на вас (медиите - бел. авт.). Абсолютно съм солидарен с това, което казва президентът, с неговите изводи и с неговите заключения за единството". Това разстояние не е голямо – един подлез между сградите на „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, но въпреки това Борисов отиде с автомобил до входа на президентството.

Колко струва една пандемия на световния спорт?

Пандемията от коронавирус поставя световния спорт на историческо изпитание. За пръв път след комерсиализацията на спорта ставаме свидетели на финансова криза в подобни мащаби. Най-големите футболни първенства на Стария континент бяха безпрецедентно прекъснати, а още куп популярни в цял свят спортове като баскетбол, тенис, волейбол също бяха принудени да преустановят дейността си. Двете най-големи спортни събития за годината – Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол, са с мрачно бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във