Банкеръ Daily

Общество и политика

Драстичен спад на кръводарителите у нас

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. Само в София за периода от 1 до 15 март броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души, в сравнение със същия период на 2019 г., когато са били 1739.

За да успеят  да осигурят необходимите на лечебните заведения количества в центровете екипите ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. 

Гражданите трябва да знаят, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавирус чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това центрове извършват рутинен скрининг на кръводарителите и не допускат лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Във всички хематологични центрове  е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един желаещ. Всички служители са оборудвани с необходимите предпазни средства.

Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е на всички болници да бъде осигурена необходимата кръв, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология.

Дари кръв - спаси живот!

Facebook logo
Бъдете с нас и във