Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да има нулева учебна година

Днес малко под 89% от учениците са се включили в електронната форма на обучение. Организацията е създадена от над 90% от училищата в страната. Това съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той поясни, че електронната форма на обучение предполага различни форми на организация на работа. Всяко училище може самостоятелно да реши между две  такива– асинхронно и синхронно. „Това, което се случи през последните три дни е впечатляващо. Системата мобилизира много енергия и ентусиазъм, много човекочасове работа, за да започне с различни форми на дистанционно електронно обучение“, отбеляза просветният министър.

Вълчев допълни, че инфраструктурата е изправена пред голямо изпитание. „Проблемът със срива на най-голямата електронна платформа – shkolo.bg, която е създадена с функция на електронен дневник е свързан с това, че в последния ден трафикът е увеличен 20 пъти. Предприети са действия за решаване на проблема", каза още той. От  днес от МОН ще изпращат информация до училищата за работа с друга платформа – тази на Microsoft, която до момента дава добри резултати и се препоръчва като решение.

Децата, които не са се свързали с платформата за онлайн обучение са 11%. Половината от тях заради липса на устройство, а другата - заради липса на интернет. Именно заради това мобилните оператори са готови да осигурят Wi-Fi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност.

Близо 2000 учители нямат техническа възможност да се включат ефективно в дистанционната форма. За тях предстои закупуването на техника, за която ще бъдат  изразходвани около 1-2 млн. лева от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Нулева година няма да се обявява, защото 60% от материала е преподаден. Във връзка с компенсирането на материала от загубените учебни дни министърът посочи, че се обсъждат 5 сценария, но нито един не е напълно вероятен. Един от тях е пролетната ваканция да се трансформира във великденска. В зависимост от ситуацията е възможно да се учи събота и неделя. „С десетте дни до 29 март средно - в това число и с грипните ваканции, ще имаме 22 дни неучебни, което надхвърля границата на възможното за преструктуриране", подчерта Вълчев. 

Предварителни изпити в университетите  няма да се проведат. Според образователния министър в това няма нищо драматично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във