Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Черни дни за бизнеса на Божков

Кошмарни дни за спечелилите от лотариите!  Фалит поиска още една от хазартните фирми, свързани с Васил Божков. Това е „Евробет” ООД, която организира играта „Лотария БГ” и „Лото Шанс”.  Дружеството е поискало да бъде открито производство по обявяването му в несъстоятелност с молба, подадена в Софийския градски съд на 6 март. Три  дни по-късно е образувано дело номер 510/ 2020 година по нея. 

Сочни бонуси във финансовия надзор

Тринадесета, четиринадесета и половина, петнадесета заплати са получили като бонуси за добра работа през миналата година  ръководителите на Комисията за финансов надзор, констатира проучване на  „БАНКЕРЪ“. Средната  сума на човек  от ръководството е около  30 000 лева. Така финансовият надзор се нареди до отличниците работяги  от Националната агенция за приходите и Националната здравно-осигурителна каса.

Кой отмъкна централата на КТБ на „Гарибалди“

„Античността на закона не е доказателство за неговата справедливост. Грешка, възпроизведена в милиард копия, все още е грешка“. Така френският писател Паскал Брюкнер обобщава изменчивото лице на справедливостта, която  май  отдавна  е напуснала във всичките си форми пределите на милата ни татковина.  Как иначе да си обясним факта, че в стремежа да докаже правотата си в "процедурата" по ликвидирането на КТБ, държавното обвинение продължава да прави необясними компромиси по отношение на своя „защитен свидетел“ Бисер Лазов?

Само пандемията ли компрометира рестарта на АЕЦ „Белене“?

Разпространението на коронавируса по света и в България ще доведе до забавяне на процедурите по строителството на АЕЦ „Белене“. Това обясни пред в. „БАНКЕРЪ“ председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев. По думите му, очакванията са, че основен стратегически инвеститор  по проекта за Втора атомна у нас ще бъде Китайската национална ядрена корпорация. При сегашната обстановка и липсата на яснота кога и как разпространението на вируса ще бъде спряно, най-вероятно подготовката на документацията също ще бъде забавена.

Депозит в евро – добра или лоша идея

Влизането на България в чакалнята на еврозоната продължава да стои на дневен ред, а страстите около темата за еврото все още не стихват. Както е известно, набързо и без дебати депутатите приеха окончателно промените във Валутния закон, с които минаха и поправките в Закона за БНБ, свързани с влизането на страната  ни в чакалнята на еврозоната. В публичното  пространство се появиха редица въпроси и неясноти - от бъдещето на курса лев/евро, през обезценката на левовите спестявания до предимствата и недостатъците от приемането на еврото  като официална валута.

КС благослови големите частни колекции на антики

Проф. Овчаров, години преди скандалната ситуация с колекцията на г-н Васил Божков, хора от службите сигнализираха, че законодателството по темата с частните колекции и тяхното съдържание не е добре избистрено в полза на държавата и обществото, което води до придобиване и изнасяне на национално богатство. Така е и затова ще започна малко по-отдалече. Всички свързват проблемите с този нещастен като съдба закон за паметниците на културата и културното наследство.

Ще стане ли БСП партньор на ГЕРБ?

БСП спря отчетно-изборната си кампания заради появата на коронавируса в България. Така партийните събрания, на които се избират местни председатели и се правят предложения за лидер на Столетницата, са отложени за неопределено време. Което означава, че и същинският избор (на 26 април), и 50-ият юбилеен конгрес (на 9-10 май) също може да бъдат преместени напред във времето. Но този избор на нов председател на БСП все пак някога ще се състои. А лидерската битка продължава да бъде тежка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във