Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

„Ню Геймс“ поиска фалит

„Ню Геймс“ АД е поискало обявяване в несъстоятелност. Молбата на дружеството е подадена в Софийския градски съд на 27 февруари, а на 28 февруари 2020 г. - с разпореждане на съда - е образувано дело №447/2020 по описа на СГС, става ясно от справка в информационната база данни на съда и в Търговския регистър. Какво означава това за хилядите търговци, на които лотарията дължи пари и за „милионерите“ с неполучените печалби?

Изпариха се 220 млн. лева прогнозни приходи

Има два данъка у нас, които съществуват само заради политически инат. Без  връзка със здравата икономическа логика . Те очевидно са в ущърб и на гражданите, и на бизнеса.Но привържениците на грубия  фискализъм  в Министерството на финансите отказват да ги премахнат. Събираемостта им е десетократно  под планираната, а са и много скъпи сами по себе си, защото административните разходи за  събирането им са необосновано големи. Единият фискален шедьовър е  данък „Лихва“ - свидната рожба на екс министър Симеон Дянков, финансовият гуру на премиера Борисов от първия му кабинет. Другият е  данък „Уикенд“ - той е заслуга не неговия наследник - сегашният   финансист № 1 Владислав Горанов.

Свидетелят на прокуратурата Лазов не спира да богатее

„Когато корабът потъва, първо бягат мишките.Тази стара истина добре  илюстрира събитията след "потапянето" на „Корпоративна търговска банка“. Разликата в този случай е, че доволно „гризкащите“  плъхове от най-близкото обкръжение на прогонения банкер Цветан Василев   не просто са се оттървали  по време на потапянето, но дори и след него успяват да замъкнат със себе си де каквото могат, за да си осигурят битуването  на „твърда земя“ .  И това се случва  под инак „зоркото“ око на прокуратурата, която за да докаже пред обществото колко е загрижена за „изтеклите милиони“,  ги конституира като защитени свидетели.

Затишие в очакване на бежанския потоп

След почти две години нулев бежански натиск по българо-турската граница, ситуацията изглежда ще се промени. Темата за предстоящата силна мигрантска вълна вече е на дневен ред, след като турският президент Реджеп Ердоган пусна бежанците от Сирия свободно да се насочат към Европа. Намерението му изкара премиера Бойко Борисов от комфорта и го накара да развърти телефона за серия от разговори с властите в Гърция,в Турция, както и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Мини сделка между големите партньори ЕС и САЩ

Европейският съюз се надява да сключи мини търговско споразумение със Съединените щати, съобщи еврокомисарят за търговията Фил Хоган след месеци на силно напрежение между двата блока. Той оправда оптимизма си с изявлението от американска страна, че митата върху произвежданите в Европа самолети "Еърбъс" ще бъдат увеличени само до 15% от 18 март, а останалите тарифи, засягащи други сектори, ще останат непроменени.

PSD2 мотивира банките да обезопасят е-плащанията

Най-общо финансовите измами в интернет биха могли да бъдат класифицирани в основно две големи групи - измами с картови плащания и измами с интернет банкиране. Това са и най-преобладаващите измами в спектъра от дигитални услуги за разплащане. При картовите плащания онлайн преобладават измамите от недобросъвестни търговци, което е и най-големият процент от гледна точка на загуби за крайните клиенти и организациите, които обслужват плащанията им. Това обясни Владимир Икономов,  председател на УС на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами – България (ACFE Bulgaria) и ръководител „Организация и контрол на проектни дейности“ в „Първа инвестиционна банка“ АД.

Отнасят го предимно дребни чиновници

Прилагането на сила е неизбежен и понякога полезен инструмент на държавната власт. Когато обаче е несъобразена с обстоятелствата и се превърне в самоцелно средство за компенсиране на базисни слабости на управлението (в т.ч. на правоохранителните органи), репресията започва да дава обратен резултат – не потиска, а подхранва явленията, срещу които се предполага, че е насочена.

Коронавирусът е разгадан, до месец ще бъде овладян

Произходът е отчасти изяснен, но не напълно. В природата се съхранява в прилепи, които не заболяват от него, но пък са храна в Китай. Смята се, че за да премине от прилепите в човека, коронавирусът е минал през посредник, най-вероятно един люспест домашен любимец, наречен панголин. Попаднал в организма на панголина, вирусът претърпява промени и добива афинитет към хората, заразявайки от човек на човек, става "човеколюбив" и с много лесна форма на предаване.  Да напомним, "птичият грип" поразяваше чревния тракт. Това обяви акад. Ангел Гълъбов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във