Банкеръ Daily

Общество и политика

Честита Баба Марта!

В първия ден на месец март, по стара традиция българите си честитят Баба Марта и си подаряват мартеници, с които се закичват за здраве. От незапомнени времена българинът посреща Баба Марта, окичен с червено-бели конци.

"Хубави мартенички, да зарадват много семейства и много деца. Аз имам пет внука, дъщерята е в Испания и си ги слага. Тази традиция е наша, българска и тя не се губи“, казват хората.

По обредната си същност мартеницата е амулет. Етнографът доц. Йорданка Манкова обясни: "Според традиционното народно мислене, заедно с добрите сили през пролетта се събуждат и някои демонични сили. И, за да бъде предпазен човекът от зловредни влияния, народът ни си е измислил едно отгонително средство. Заедно с това с нея се пожелава и дълголетие - символът на белия цвят, червеният цвят е едно обредно универсалие. Откакто свят светува по българските земи мартеницата е гонела беди, болести, нещастия, пазела е от уроки".

Някога във Врачанско оплитали мартениците около чесън, защото вярвали, че така ще спрат караконджулите. Днес врачанска майсторка предлага мартениците с кратунки за добро настроение: "За мен е важно да има чувство за хумор, защото в днешно време ми се струва, че хората са много тъжни, замислени, и е хубаво, като видят нещо весело, да се усмихнат", споделя тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във