Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №7 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Срещаме коронавируса с тантелмерки! 

Две са най-популярните  ни поговорки, подходящи за предстоящият (все още) "гастрол" на коронавируса у нас: "Страх лозе пази" и "На страха очите са големи!" Въпреки че и най-възрастният българин би трябвало да знае посланията им от дете, това по никакъв начин не си личи. Особено днес, когато цивилизацията е изправена пред поредното наказание свише, познато и като COVID-19.

Симптомите на заболяването са засечени в китайския град Ухан в началото на декември 2019 година. Днес - два месеца по-късно - вирусът е плъзнал по целия свят и сее смърт и страх без да се съобразява с големината на държавите, с икономическата им мощ или пък с етническия състав и стандарта на живот на населението им.

Какво се случва по света - знаем. Хората бачкат, та пушек се вдига. Без да се делят на управляващи и опозиция, на бели и цветнокожи, на бедни и богати.

Какво се случва у нас - можем само да предполагаме.

Великото преселение на банковите клиенти

Банките в България вече „гонят“ клиентите от офисите си. С една петилетка закъснение - в сравнение със западния свят - у нас също започна Великото преселение на потребителите. Накъде?

Разбира се натам - към модерното банкиране през Интернет, чрез компютър и телефон. Два лева за платежно на хартия, при 5 превода месечно, това прави общо 10 лева. За година - 120 лева. Да пестят поне 100 лв. на всеки 12 месеца - ето го смисълът на електронното банкиране, което струва стотинки. Така че увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове, което е много скъпо и е свързано със заплати на хора, наеми за помещения, охрана и др., ще има и в бъдеще - за сметка на по-ниските разходи при електронното банкиране.

"Белите петна" в агрозаконите ощетяват собствениците  

Собственици на земя, които не я обработват, не я отдават под рента и аренда, и не се интересуват от нея, или стопаните на т.нар. "бели петна"*, губят милиони левове от ниски ренти. Тези хора могат да бъдат излъгани и дори да загубят собствеността върху  земята си, предупреждават в свой анализ изследователи от Института за политики и развитие (ИПР).

Ситуацията е притеснителна, защото  апетитите са неутолими, а и законът често действа в интерес на "ползвателите". Ето защо е предвиден режим за администриране на "белите петна", който е описан в чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според анализаторите обаче тази разпоредба е в ущърб на дребния собственик. Режимът позволява на едрия арендатор да обработва чужда земя - без да влиза в договорни отношения със собственика й и срещу рента, която е под пазарните нива. "Нещо", което изобщо не пречи на въпросния арендатор да получава евросубсидии за обработването на подобни "бели петна".

Брюксел бута България към ERM II

Европейската комисия не крие задоволството си от желанието на България да се присъедини към механизма ERM II и да установи тясно сътрудничество с Европейската централна банка. За първи път от 2015 г. страната ни дори бе извадена от групата на държавите с макроикономически дисбаланси. "Пространство", в което от години попадат страни като Германия, Нидерландия, Франция, а сега и Швеция.

ЕК отчита, че българският банков сектор като цяло е стабилен и се очаква единствено изпълнението на препоръките за стабилността на две банки - Първа инвестиционна банка и Инвестбанк. Еврокомисията подчертава, че банковият сектор поддържа силни коефициенти на капитал и ликвидност. Бизнес практиките в банките и надзорът са засилени след двата прегледа на качеството на активите и стрес-тестове - първият през 2016 г., проведен от БНБ, и вторият, който се осъществи по инициатива на ЕЦБ. Също така в доклада се посочва, че недостатъците в качеството на активите на двете споменати банки към момента се отстраняват.

От Колумбия с любов: Банани с кокаин

Колумбийската наркомафия усилено разработва канали за трафик на кокаин през Западните Балкани (включително и през България), към Европа. Този извод се налага след поредица от специализирани международни операции, проведени от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) и службите в Испания, Италия, Северна Македония, Словения, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

В края на януари т.г., при една от тези операции, столичната борса "Слатина" беше заловена пратка кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове. Според съдебно-икономическата експертиза, извършена по искане на Специализирания наказателен съд, чистият кокаин в кашоните е с прогнозна стойност между 55 и 70 млн. лева. 

Тази седмица Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с която бившият шеф на Столична митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов, собственици на фирмите-получатели на плодовете в "кокаиновите" кашони,  бяха оставени за постоянно в ареста.

Герговият панаир - пак на прицел  

Мине не мине някоя и друга година и парламентаристите се присетят за някоя забравена далавера.

В публичното пространство се разрази поредния скандал, съпроводен с искане  парламентарната комисия за борба с корупцията да предприеме проверка във връзка със скритата приватизация на "Международен панаир Пловдив". Провокирани от активността  на главния прокурор Иван Гешев около  приватизацията , депутатите са решили да поискат от него  да възобнови потъналото в прах  разследва за придобиването на панаира от "Пълдин туринвест", собственост на  Георги Гергов.

За пореден път  бившият кмет на Пловдив, а сега  депутат от ГЕРБ Спас Гърневски е активирал съпартийците си по темата за тази сделка, която той от години определя като "кражбата на века в Пловдив". Разгневения Гърневски припомня, че на 10 ноември 2016 г. пловдивският общински съвет беше взел  решение да сезира националните разследващи органи по случая, но в крайна сметка държавното обвинение тогава е отговорило по  до болка познатия начин - "няма данни за нарушения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във