Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

И Божков като комунизма: един призрак броди

Ако се съди по информацията в сайта на Интерпол, актуална към 19 февруари, хазартният ни бос Васил Божков по-скоро се е вживял в героя от един епохален виц от средата на 70-те години на миналия век: „Попитали Радио Ереван: Генералният секретар на БКП другарят Тодор Живков водил ли е нелегална борба срещу монархофашистката диктатура? Радио Ереван отговорило на секундата: Не, той е водил полунелегална борба - криел се е, но никой не го е търсил!“  Точно три седмици минаха, откакто на 29 януари стана ясно, че „изфирясалият“ яко дим Васил Божков, е обявен за общодържавно и международно издирване.

ВЕЦ-овете – полузаконни и недосегаеми

В социалните мрежи все по-често се появяват закачки , свързани с управлението на държавата от рода  „назначават ги като свои, а после им възлагат работа за умни“. Както е добре известно, народният фолклор винаги е бил отражение на действителността. А сарказмът - „остенът“ към по-добрата  посока. Това напомняне разбира се се отнася за ушите на държавниците, които имат усет и  чуват. Ситуация в родината ни днес обаче отдавна не подсказва  наличие на добър слух у  началниците. Хаосът в управлението на страната ни  вече достига своя пик. Все по-често  хората изпитват  усещането, че у нас се работи единствено в екшън ситуация.

„Ревизията на прехода“ – мисия невъзможна

През изминалата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди на ДАНС „пълна ревизия на приватизацията”, което предполага преглед на близо 13 000 сделки. Голяма част от тях обаче са извършени преди повече от 20-25 години и следователно са „покрити с давност”. А заради тази давност дори да има правонарушения и техните извършители да са все още живи,  до наказателно преследване няма как да се стигне (включително и за длъжностните лица, проспали интереса на държавата). Няма как да се иска и разваляне на сделките (освен ако те не са били до такава степен опорочени, че да са нищожни,но  това е малко вероятно).

Крадци подменят IBAN-а за секунди

Нов вид киберизмами -  "прозрачен слой" върху платежното нареждане може да ужили сметките на потребители, които ползват браузър без добра защита. За това алармира експертът по  киберсигурност Ясен Танев. Когато извършваме  онлайн плащане, трябва да го проверяваме няколко пъти,  преди да го оторизираме. Има няколко стъпки - попълваме платежното, потвърждаваме, оторизираме и между тези стъпки може да се случи нещо за милисекунди, което окото ви не е уловило по време на изброените три  етапа, обясни специално за „БАНКЕРЪ“ Танев, който е координатор на Съвета по киберсигурност към Българската стопанска камара.

Ще учат ли митничарите в художествената академия

Февруари е месецът на Владимир Димитров - Майстора – тогава отбелязваме рождението му и отразяваме връчването на националната награда на негово име. Тогава се сещаме и за приемствеността между художниците в българската история, и се умиляваме от мерките, които сме взели за тяхното опазване. Една подобна мярка е Комисията за износ на художествени произведения, която функционира в Националната галерия и чиято дейност е по смисъла на чл. 7 и чл. 128 от Закона за културното наследство и Регламент № 116/ 2009 на Съвета на Европейския съюз за износа на паметници на културата. Както се казва - на хартия добре се грижим за културното си наследство, а на практика? Споменатата Комисия за износ не толкова пази старите  майстори от нерегламентирани сделки на черния пазар, а по-скоро пречи на съвременните ни художници да се развиват, с което слага спирачка пред цялостното развитие на българското изкуство.

„Чакалня“ е унизителен термин

Българите имаме склонност да се самоунижаваме. На най-големия паметник в София има благодарности и признателност за това, че ни е била обявена война и сме били унизени. "Чакалня" е унизителен термин, защото става дума за нещо съвсем различно: това е период от време, в който съответната страна установява партньорство с европейските институции - в случая Европейската централна банка, и участва в управлението на процеса, включително и валутния курс. Това каза за „Банкеръ“ първият шеф на Валутния борд Мартин Заимов.

Никнат като гъби, капят като круши

Очевидно т. нар. дясно у нас още не може да се излекува от детската си болест, която хвана в началото на 90-те години на миналия век, малко след раждането на Съюза на демократичните сили. Две-три години след появата му на политическата сцена почти всяка партия в тогавашната коалиция се сдоби с дубликат. И не ставаше дума за някакви големи идеологически различия или икономически разминавания, а за изконния за българското общество и народопсихология спор – кой да е начело. От развихрилия се след дългогодишното колективистично мислене краен индивидуализъм се мултиплицираха лидер след лидер. И всеки беше убеден, че е по-добър и подходящ от предишния. Така всеки откъсваше по парче от партията-майка и се чувстваше значим и важен.

Приватизацията под прицел

Главният прокурор Иван Гешев влезе в дербито „приватизация“ директно. Без особена церемониалност. Демонстрацията на „безстрашие“ на прокуратурата обаче започва да прилича на екшън сериал с доста мъгляв  край. Още повече, когато става въпрос за повече от четвъртвековната давност на събитията. Иначе заканата за „цялостна ревизия на приватизацията“ звучи повече от чудесно. Стига нещата отново да не затънат неспасяемо единствено в историческите факти и да се стигне до един най-обикновен алманах на разграбването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във