Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

НяКой се подготвя да превземе Боровец

В Боровец снегът е кът, но апетити са много. В разгара на ски-сезона, в хотелиерския бранш пък и сред работещите в курорта, усилено се  говори за предстоящо драстично преразпределение на собствеността тук.Напрежението расте с всеки изминал ден. И, както може да се очаква, все по-често се спряга името на известен с апетита си към превземането на добре структурирани и  работещи дружества у нас бизнесмен, със сериозно влияние в политиката и правозащитните институции. Начело на списъка за преразпределение на собствеността е цялата структура на акционерното дружество „Бороспорт“.

Добрите, лошите и злите

Битка за членството на България в еврозоната?! Този сценарий с предизвестен край се развива с особена сила в общественото пространство вече месеци наред. От едната страна е политическото решение на правителството за присъединяване към валутно-обменния механизъм ERM II (известен като "чакалнята на еврозоната"), а от другата - крещящото недоверие на хората към този задължителен (на пръв поглед) акт за всяка страна членка на Европейския съюз.  Обстановката се нажежи допълнително след прокараните по спорен начин промени в Закона за БНБ, които теоретично дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да поискат промяна на фиксирания курс лев-евро при влизането ни в механизма ERM II, както и по време на престоя ни в т.нар. чакалня на еврозоната. 

Установени са само две измами с вносен „зелен боклук“

Министерството на околната среда и водите отчита само два  случая на несъответствие между документите за внос на „зелен” отпадък и действителното съдържание на балите, които се оказали пълни с друго. При това за периода 2019 - февруари 2020 г., т.е. в разгара на скандалите с боклуци, които гърмят вече буквално всеки ден от различни места в страната.  „Съгласно предоставена информация от регионалните инспекции по околната среда и водите, за периода от 2019 г. до момента, за целите на контрол и разследване са възлагани на регионални лаборатории на Изпълнителната агенция по околна среда проверки за морфорогията на отпадъците и за наличие на опасни свойства. При два броя изследвания на отпадъка морфологията установява смесен, а не еднороден отпадък, в противоречие с придружаващата документация. И по двата случая се води разследване...”

Едрият бизнес ще вади „дребосъците“ от будната кома

Малкият и среден бизнес у нас е изправен до стената и повече няма накъде да отстъпва. Официално, големите виновници са глобализацията на пазарите, конкуренцията и революционните промени в технологиите. Неофициално (уж), в този "черен списък" фигурират още липсата на адекватна държавна политика в тази област и непосилната административна тежест. Затова бизнесът предлага подготвяната "Национална стратегия за малки и средни предприятия 2021 -2027 г." да се приеме без отлагане и да бъде гарантирана със съответните законодателни промени.  Според статистиката, към днешна дата в България има 750 големи и над 400 000 малки и средни предприятия. В най-уязвимо положение са микро предприятията - с персонал до 10 души, като повечето от тях са пръснати по села, махали и вилни зони, т.е. са единствен източник на препитание. 

Недосегаемият викна „Дръжте недосегаемите!“

С питането си до Конституционния съд по адрес на държавния глава Румен Радев, главният прокурор Иван Гешев потвърди очевидното! Не конституцията е чак толкоз некачествена или е изживяла живота си, а законовите и подзаконовите нормативни актове, които трябва да я претворят в дела надолу по веригата "законодателна власт - изпълнителна власт - граждани - съдебна власт", са писани колкото за бог да прости. Започваме, естествено, с най-пресният пример - питането, с което главният прокурор иска конституционните съдии да му обяснят две "неща": има ли разлика и каква е тя между понятието "държавна измяна" (чл. 103, ал. 1) и престъпленията, описани в Глава първа "Престъпления против републиката", Раздел първи "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс.

Американски челюсти

Безпрецедентният анонс на посланика на САЩ за предстоящо оповестяване на първия официално санкциониран за корупция български властник несъмнено породи високи очаквания (за едни радостни, за други тревожни). Ефектите от свършения акт бяха противоречиви, но преобладаващото чувство е смес на разочарование и учудване. При това става дума не само и не толкова за личността на заклеймения, колкото за смисъла и движещите мотиви на партньорското поведение. Вероятно и госпожа Мустафа е усетила тази реакция, защото побърза да припомни, че това е само първото „ухапване” и предстоят още подобни разобличения.

Такъв ЕС не ни трябва

България влиза достойно в Европейския съюз. Към 2007/8 г. нейните резултати са блестящи. Става дума за 6-7% икономически ръст,за 8 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции... А какво стана след това ли? В книгата си аз доказвам, че тези евроресурси се изразходват неефективно от гледна точка на добавената стойност, която създават. Ще дам и примери. За втория програмен период в селското стопанство са вложени 8 млрд. лв. При все, че данните на Евростат доказват, че в този сектор дори и в развити страни като Германия, Франция, Белгия добавената стойност варира от 3 до 8 процента. Което означава, че в този отрасъл едва ли не по правило иде реч за неефективна инвестиция на евросредства. В България добавената стойност е 3 процента. Нещо по-лошо – при нас тези пари са вложени изключително в зърнопроизводството. Там добавената стойност е катастрофално ниска, защото 80-85% от продукцията най-често се изнася директно в чужбина и всъщност други ползват добавената стойност, коментира за „Банкеръ“ проф. д.ик.н. Данаил Данаилов.

„Национална лотария“ се ожени!

Новите правила отреждат и нова роля на Българския спортен тотализатор - лицензи за организиране на лотарийни игри в бъдеще ще бъдат издавани само с неговата благословия. Освен това с измененията на Закона за хазарта се забранява и организирането на хазартни игри, разпространението на билети, талони, фишове и други характерни за хазарта знаци. Забранява се и плащането на печалби от хазартни игри, организирани от нелицензирани лица, обекти или вериги без необходимия лиценз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във