Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Еврозоната решава за цената на лева

"България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание". Думите са на Менда Стоянова - председателка на бюджетната комисия, депутат от ГЕРБ и вносител на първата промяна в текста, уреждащ фиксирания курс на лева към еврото, от 20 години насам.

В четвъртък (6 февруари) парламентът прие на второ четене спорните промени в Закона за БНБ, които теоретично дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да поискат промяна на фиксирания курс при влизането ни в механизма ERM II и по време на престоя ни в т.нар. чакалня на еврозоната. 

Нови солени глоби заплашват банките 

Солени глоби заплашват доставчиците на платежни услуги, които не изпълняват европейските изисквания за таксите, начислявани по трансграничните преводи в евро. Ангажиментът е да бъдат равни на таксите, начислявани при националните плащания. Банките ще бъдат глобявани с до 50 хил. лева за първо нарушение, а при повторно - с 200 хил. лева. Тези санкции бяха записани с промени в Закона за платежните услуги,  приети на второ четене от Народното събрание в сряда (5 февруари).При този размер на глобите едва ли някоя банка, оперираща в България, ще си позволи своеволия. Кредитните институции обаче възприеха друг подход. Както "Банкеръ" вече писа, 2020 г. започна с поредна вълна от увеличение на таксите и комисионите за банковите услуги на национално ниво. Всъщност Банките увеличават  таксите за най-масовите си услуги.

Запорираха руските имоти в Камчия 

Всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, което стопанисва руския лагер "Радуга" край Камчия са запорирани. Основанието за това са неизплатени задължения към община Аврен и към три частни компании. Задълженията на компанията към местния бюджет само  за миналата година са за близо 500 хил. лева.  Става дума за неплатен  данък сгради и на такса за смет. Към тази "сметка" се прибавят и още 85 хил. лв. за ползването на минералната вода, която също е останала да виси.

Лизингът на автомобили 5 пъти по-евтин от "целевия заем"

Шокиращо: нова кола на лизинг може да излезе от 5 до 7  пъти по-евтино, отколкото ако   си я купи човек с потребителски кредит. „Появиха се лихви по автолизинг  под 1 процент. Става дума за частично субсидирани от производителите лихви“. Това каза   ексклузивно за „Банкеръ“ Борислав Тодоров, съпредседател на Българската асоциация за лизинг.

От  проверка, която направи редакцията се установи, че средната цена на потребителските кредити за покупка на кола, теглени от банки е не по-ниска от 7-8 процента. Така субсидираният лизинг е около 7 пъти по-евтин от потребителския кредит.

За парите на един олигарх 

Само човек, живял в пещера през последните 30 години, не знае кой е Васил Божков. За толкова време по върховете той натрупа огромни пари и със сигурност си е създал много врагове. Затова нека си представим колко сигнали за него отлежават по чекмеджетата в НАП, в полицията и в прокуратурата. До 2020 г. по тях нямаше нито едно повдигнато обвинение. Тоест през цялото време всички тези проверки са били смачквани. Излиза, че докато е трупал състоянието си, Божков е бил обгрижван от изпълнителната власт, от Комисията по хазарта, от съдебната власт и от държавното обвинение.

Ще има ли битка между първия и втория в БСП?

На БСП й предстоят тежки месеци, а може би и година в контекста на вътрешните избори. "Партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места и кампанията, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как партията хем да бъде консолидирана, хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори", обясни политологът Евелина Славкова предизвестения неуспех на вота на недоверие. Всъщност интересните процеси вече започнаха.

Успехът зависи от способността ни да се адаптираме

Българските заводи са най-значимите производствени структури за компанията. Фактът, че привлякохме значителни инвестиции през последните години, говори за перспективите и за амбициозните планове на собствениците. Но не са само заводите, които определят значимостта на "Идеал Стандарт - Видима". Тук са разположени важни структури за компанията като Център за ИТ компетенции и Финансовият център.  В България е центърът за управление на търговската дейност на "Клъстер Източна Европа", който обхваща пазарите в над 25 държави. Тук функционира логистична платформа, осигуряваща връзката между производството и пазарите. Тази платформа е от голямо значение за дистрибутирането на продуктите на пазарите на "Клъстер Източна Европа". Това каза Ярослав Дончев - изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима" пред в. "БАНКЕРЪ".

Санирането доказа, че безплатното излиза скъпо

Както обеща министър-председателят, докато откриваше производствена база за авточасти в Пазарджик, националната програма за саниране (за енергийна ефективност) продължава и през 2020 година.  Все още се умува върху изискванията и параметрите й, но това не попречи на правителството да отпусне за ЧНГ първите 26 млн. лева за доброто иначе начинание. Регионалното министерство ги получи допълнително по Оперативната програма „Региони в растеж". Средствата бяха отпуснати след депозирано искане до Европейската комисия за леко изменение на програмата в посока на "периферните райони".

Facebook logo
Бъдете с нас и във