Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на в. "БАНКЕРЪ" четете

Кинжален удар срещу Васил Божков

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът е обвиняем по седем обвинения, сред които ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба. Показно бе арестуван шефът на Комисията по хазарта.

Валутният борд & масовата психоза

Лоша комуникация и подценяване на ситуацията! Само така може да обясним общественото напрежение благодарение на внесените от Менда Стоянова поправки в Закона за БНБ. Експерти и граждани настръхнаха от спекулациите, че тихомълком се подготвя отмяна на валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото.

В лизинга е добре да си директор

Директорите в лизинговите дружества получават изключително атрактивни заплати, показва статистиката. Те се разписват месечно срещу 5974 лв. средно, и то в номинално изражение. „Бойната единица“ – лизинговия консултант - получава  средно около 1500 лева, които го нареждат на 327-о място в класацията по заплати.

Грузинци, лимузини и оръжие в тюрлюгювеч на службите

Ни в клин, ни в ръкав в началото на седмицата на бял свят изскочиха страховити и въоръжени до зъби грузинци, които храбри служители на МВР преследвали из София толкова дълго, колкото е било необходимо да сгащят "Ролс Ройс"-а им. И да ги извадят от купето толкова лесно и безболезнено, колкото се вадят от черупките току-що сварени охлюви.

За кръчми - 5% ДДС, за книги и лекарства - 20%!

Туристическият бизнес, който е обявен за приоритетен, настоява за по-ниски данъци. Браншове, които се облагодетелстват от национални и европейски програми, пари за реклама и благосклонност от страна на държавата, решиха, че е време да поискат повече. А България и Дания са единствените страни в Европа, където ДДС-то за печатните издания е толкова, колкото за всички останали стоки.

МВР - царството на еднодневките!

От 1989 г. досега МВР са го оглавявали 22-ма министри. Всеки от тях е имал горе-долу по 1,5 години престой - време, крайно недостатъчно, за да остави трайна диря в живота на това изключително важно ведомство. От гледна точка на необходимостта от реформи, престоят на голяма част от тези министри е сравним с живота на еднодневките.

Неплатените милиони на „Алма Тур“ все още си висят

Близо 10 години след като един от най-големите туроператори у нас - „Алма Тур“, се сгромоляса с гръм и трясък и остави след себе си дългове за милиони, активите му все още висят във въздуха. На практика те са труднопродаваеми, въпреки че непрекъснато поевтиняват.

Британия е свободна, но не съвсем

Шансовете Борис Джонсън да договори ново стратегическо партньорство с ЕС изглеждат добри. Но това няма да реши въпроса за бъдещите икономически отношения с блока, а времето за договарянето им е кът.

Голямо забавление пада в името на властта

Събитията в страната се завъртяха на бързи обороти. Водната криза (вече не само в Перник), скандалът с вносния боклук и горенето му в български ТЕЦ-ове, което пък има много общо с все по-замърсения въздух, притиснаха здраво правителството на Бойко Борисов и изведнъж редица институции се разработиха и забълваха инициатива след инициатива.

Тома Белев: В аферата "Камчийски пясъци" трите власти обслужват един собственик

Първо изключителната държавна собственост е трансформирана в частна държавна собственост и това е отворило вратите към заменките. Става дума за 7,5 кв. км крайморска площ и 6 км плажна ивица. Всичко това е обект на няколко големи сделки заменки, в които и трите власти са били в услуга на един неясен собственик.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във