Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Държавно предприятие гълта милиони за коли и заплати

Големият липсващ в дебатите около водната криза е Цако Бънчев - изпълнителният директор на държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Той не дава интервюта, не коментира случващото се в Ботевград или в Перник, не се е появил с позиция никъде в медиите. А това отсъствие си има и обяснение: Бънчев трудно може да каже каквото и да било. Не само за състоянието на язовирите, а и за дейността на самото си предприятие.

Едни откриват "Турски поток", други - "Балкански"

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязаха с тържествена церемония в Истанбул началото на доставките на руски газ по газопровода "Турски поток". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. От 1 януари страната ни вече получава руски газ през първата тръба на "Турски поток". Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на месец юни. 

Политически предчувствия в годината на Металния плъх

Познавачите на източната култура твърдят, че новата 2020-а – като Година на Металния плъх по китайския хороскоп  – ще дава път на нови начала и ще благоприятства успеха на динамичните хора. Сред професионалните категории, които ще имат успех в кариерата, са посочени и политиците. Ние, потърпевшите граждани, също се надяваме, че нашенските властимащи най-после ще постигнат успехи в легитимното си поприще – работата за благото на обществото. 

В Ахелой се разпродават апартаменти на безценица

Голяма част от строителните фирми у нас сякаш  започнаха да се стабилизират след ударите, получени по време на голямата криза през 2007-2009 година. Но не всички  успяха да изгазят батака на рисковите  инвестиции (меко казано), които запомнихме  като безразборно леене на бетон по Черноморието. Те фалираха. А доста от т. нар. крупни  предприемачи от близкото минало  продължават да сърбат попарата на безумния си стремеж към бързо забогатяване.

Нено Димов -поредният бушон даде накъсо

Българският бизнес плаща най-скъпия ток в ЕС

Токът за индустрията в България все още е рекордно скъп. Синдикатите и работодателските организации предупредиха, че спекулата с тарифата на свободната борса продължава и това ще забави икономиката. "Газовата борса е по-различна. Цената на електроенергията, когато заработи борсата, беше сравнително ниска. А сега сме с най-високата тарифа за индустрията в целия Европейски съюз, като прибавим и доплащанията, които правим за неправомерната държавна помощ за „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“ – двете т.нар. американски централи. Що се отнася до природния газ, очакваме от борсата да доведе до намаляване, а не до увеличаване на цената му", каза Васил Велев. 

КЗК проучи банките и банкирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на конкурентната среда на пазара за предоставяне на банкови услуги.Обект на анализа са  кредитните институции  - членове на Асоциацията на банките в България, става ясно от решение на антимонополния орган. Комисията обяви, че има  намерение  да проучи банковия сектор още на 1 март 2018-а. А поводът  за проучването  бе консолидацията в банковия сектор,  а също  и измененията в нормативната му уредба. 

България купува 20% дял от терминала за втечнен газ в Гърция

„Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което е одобрено акционерното участие на българския газопреносен оператор.

Стойчо Стойчев: Проблемите у нас не са в институциите, а в личностите

От гледна точа на държавните субсидии, партиите приключиха годината доволни, дали и хората са доволни е друга тема. Корнелия Нинова питаше колко коледни добавки за пенсионери е струвал един полет на премиера с правителствения самолет, аз ще попитам: на колко коледни добавки се равняват тези 7 лв. надбавени към партийните субсидии – това са десетки милиони, на фона на недофинансираните социални системи. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Стойчо Стойчев.

САЩ са готови да преговарят, на ход е Иран

Съединените щати са готови да започнат сериозни преговори с Иран. Белият дом обяви, че целта е да се предотврати по-нататъшно застрашаване на международния мир или ескалация на напрежението. В писмо на американския посланик в ООН до Съвета за сигурност се подчертава, че убийството на иранския командир Касем Солеймани е било акт на самозащита. В същото време САЩ ще предприемат допълнителни действия "при необходимост" в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси.

Еврокомисията проверява сделката за завода на "Фолксваген" в Турция

Европейската комисия ще проучи действителните обстоятелства около потенциалната сделка за изграждането на автомобилен завод на "Фолксваген" в Турция. Това става ясно от отговор на заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер до гръцкия евродепутат Мария Спираки. Евродепутатът е изпратил писмо до Верстагер във връзка с намерението на турското правителство да субсидира инвестиция от 1 милиард евро на автомобилния производител Фолксваген в Турция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във