Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът отложи делото за касиране на изборите в София

Административният съд отложи делото на Мая Манолова за евентуални фалшификации за кметските избори в София. Магистратите ще заседават отново следващата седмица. Манолова внесе 14 тома доказателства за нарушения и настоява за повторно броене на бюлетините в столицата.

"ОИК не се беше запознала със становището на вещите лица. Бяха поискани и още доказателства, което наложи отлагане на делото. Съдът отново отложи произнасянето си за това дали следва да бъдат отворени чувалите с бюлетини. Ще бъде направено повторно броене поне в част от изборните секции. Ние обосновахме това наше искане с новите доказателства, които са представени, и със заключението на вещите лица", коментира тя пред БВР. По думите й са се потвърдили констатациите на екипа й от заключението на вещите лица, че неправомерно в избирателните списъци са вписани в част втора над 3 000 избиратели, които са гласували на тези избори. "Истинският резултат може да бъде установен, само и единствено ако има повторно броене и отваряне на чувалите", категорична е Манолова.

Бившият омбудсман иска касиране на резултатите от изборите, проведени на 3 ноември 2019 година. В 14 тома с доказателства за нарушения се твърди за поне 7000 недействителни бюлетини, 7000 дописани граждани в списъците и 7000 души купен ромски вот, сборът от които е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във