Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Случаят "Кордовска" - за престъпления не питайте!

Няма конфликт на интереси при бившата директорка в БНБ Нели Кордовска. Окончателното решение на Върховния административен съд, с което беше потвърден актът на първата инстанция, е всичко друго, но не и изненада. Ако не може да бъде "оправено" дело за сравнително скромните лични спестявания в Корпоративна търговска банка (КТБ) на отговорния за банковия надзор при нейния фалит, какво остава за изпарилите се след настъпването му 5 милиарда?! За част от които Кордовска би трябвало да носи отговорност, при това наказателна.

Сбогом на добрите стари банки

Китай е решен да емитира собствени дигитални пари, подобни на Bitcoin. И както всяка друга криптовалута, задаващият се цифров юан ще е под формата на "жетони". Сходствата обаче приключват дотук. Защото виртуалният юан, чиято поява се очаква още през 2020-а, ще бъде покрит изцяло от Народната банка на Китай и ще извлича стойността си от възможностите на второто по големина стопанство в света да облага с данъци всички сделки с него. Официалните власти на другите държави пък са готови да прегърнат веднага тази могъща идея.

Големите застрахователи имат 90.5% от общия брутен премиен приход

В Застрахователния сектор в България оперират 36 дружества. Към 30 септември 2019 г. 25 от тях са в сферата на общото застраховане, а 11 – в сферата на животозастраховането.

Най-големите десет застрахователя на общо застрахователния пазар имат 90.5% от общия брутен премиен приход към края на третото тримесечие на 2019 г. (88.6% към края на същия период на 2018 г.). Делът на най-големите пет животозастрахователни дружества в общия брутен премиен приход към края на третото тримесечие на 2019 г. възлиза на 92.5% (84.8% за аналогичния период на 2018 г.).

2020-та: каква я мислеха, каква стана

Обществено-политическите прогнози винаги са били рисковано начинание, дори ако се опитваме да предвидим развоя на събитията в сравнително близък хоризонт. У нас наистина всичко е възможно, включително хора с уж авторитетни позиции да практикуват прогностиката като „продължение на пиар-а с други средства”. Напоследък, обаче, има видима „криза в жанра”. Сериозни, професионални опити да се очертаят непосредствените заплахи и възможности пред обществото ни почти липсват, или , по-точно казано, не могат да си пробият път в публичното пространство.

Балканите не са готови за силно земетресение

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира "Ню Йорк таймс" в статия със заглавие "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за Голямо Земетресение".

Газовата борса в България тръгна официално

От днес започва да работи нова платформа за двустранна търговия с природен газ. Тя ще позволи на пряко присъединените към системата крайни потребители на газ да сключват договори за покупка на синьо гориво. "До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа", съобщи за националното радио председателят на Съвета на директорите на газов хъб „Балкан“ и изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Георги Киряков: Политическият виц на годината е опитът на Борисов да играе на световната дипломатическа сцена

Политическият виц на 2019 г. е опитът на Борисов да играе роля в световната политика. Това няма как а се случи, той ще бъде подритван като парцалена топка, защото България не е фактор, който може да влияе на световните процеси, заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Георги Киряков.

Наградата за добив на биткойн ще бъде намалена наполовина

Инвеститорите в биткойн смятат, че най-голямата криптовалута в света ще носи печалби и през следващата година. На 18 май 2020 г. обаче наградата за добив на криптовалута ще бъде намалена наполовина, или с други думи - копачите на биткойн ще започнат да получават два пъти по-малко монети, съобщава Bloomberg.

Задава ли се съюз Русия - Иран - Китай?

"Пояс за морска сигурност". Маневрите обхващат площ от 17 000 квадратни километра и досега не са провеждани в такъв формат - Русия и Китай отдавна организират съвместни учения, но Иран е включен в тях за пръв път. Това е първата специфична черта на ситуацията. Ето и втората: тристранното военноморско учение протича на фона на познатото напрежение в отношенията между Иран и САЩ, пише Станислав Тарасов от РЕГНУМ.

Очаква се реабилитация на еврото

След двугодишно отстъпление, в края на 2019-а еврото се наслади на жадувания оптимизъм на инвеститорите. Единната валута на еврозоната се очаква да поскъпне с 4% към щатския долар през 2020-а и ще е с най-висок финансов резултат сред повечето си конкуренти на валутния пазар. Такава е осреднената оценка на анализатори от бранша, събрани от агенция "Блумбърг". Основанията им са, че еврото ще се възползва пълноценно от подобряващата се глобална икономическа перспектива и от намаляващото политическо напрежение, особено на "фронта" на търговските спорове между Вашингтон и Пекин .

Facebook logo
Бъдете с нас и във