Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Мега сблъсъкът в хазарта

В ексклузивно интервю за "Студио Банкеръ" собствениците на Efbet - братята Цветомир и Боян Найденови, направиха сензационни разкрития за една от най-големите афери в новата ни история.Какъв е обемът на този супер бизнес, обвит в мрак и тишина? Цари подозрителна тишина: „правилните“ медии мълчат, спецслужбите са пас, прокуратурата едва се задвижва, държавата подхожда плахо, властта се снишава, а скандалът струва поне колкото един управленски мандат. Казусът засяга мега интереси. Ако заявката за убийство у нас не значи нищо, какво да кажем за системното скриване на стотици милиони данъци.

Монополът е разбит, омертата е срината. Обвиненията към смятания за най-богат българин Васил Божков са съкрушителни и сега въпросът е как ще отговори босът на могъщия „НОВЕ холдинг“? 

Първа част: Братя Найденови: Васил Божков ни каза буквално "ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов"

Втора част: Братя Найденови: Докато Efbet губеше, Васил се смееше. Когато започна да печели, ни сложи в черния списък и поиска бизнеса

Мирис на развалени яйца трови телевизионните зрители

Свободното време и приготовленията за празниците предполагат и да поседнем пред телевизора. Дори хора, на които рядко им се случва, решават да хвърлят едно око за нещо интересно. Съдържанието обаче, което предлагат нашите телевизии, варира от скука, през безвкусица, до кич. Тоест нищо по-различно от това, което виждаме през останалата част на годината. И винаги ми е било интересно да разбера защо създателите на предавания и на рекламни клипове не се стараят малко повече. Дали толкова си могат или ние сме твърде безкритични към това, което ни се предлага?

Така или иначе, част от рекламите са изключително отблъскващи. "Ти я водиш на Малдивите на бунгала, а тя пък искала и на Хаваите да се цамбуркала... Пари навреме, взимаш моментално без губене на време..". Рекламата на бързи кредити става и за поп фолк клип от турбо периода. На всичко отгоре се оказа, че са серия от клипчета. Впрочем, няма лошо, но ако ги излъчват в специализираните за този жанр канали.

Властта замита горещите следи за бедствието "Студена"

Краят на март, половин година преди местните избори - кабинетът развързва харченето на 500-те млн. лв., отпуснати година по-рано за ремонта на опасните язовири. Приет е устройственият правилник на новото Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (ДПУСЯ), което ще управлява харченето на средствата. Министерството на икономиката, под чиято шапка е новата структура, не представя план с ремонтите на кои язовири ще започне, но заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов дава заявка за пролетен ремонт на 18 водохранилища.

Горанов изцеди жалките 16 млн. лв. от данък „уикенд“

До края на ноември тази година хазната е събрала от данък "уикенд“  скромната сума от 16 млн. лева. Това съобщиха ексклузивно за banker.bg от Министерството на финансите.

Според консервативните прогнози на ведомството на Горанов очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната трябваше да са   минимум  100 млн. лв. годишно.
Такива бяха сметките  през 2015 г., когато парламентът гласува промени в режима на ползване на данъчен кредит за автомобили и недвижими имоти, които се ползват както за служебни, така и за лични цели. Обясниха новия ред  с необходимостта разпоредбите на чл. 168а от директива 2006/112/ЕО относно общата система на ДДС да бъдат въведени и в националното ни законодателство.

Като ползване за „лични нужди“ беше определено използването на активи на предприятието, за които е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, от страна на собственика, на работниците и служителите или трети лица за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице. В определението беше включено и предоставянето на услуга за личните нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, поясни  счетоводният експерт Божана Страхилова.

Смехотворните  6 млн. лв. от данък „Лихва“ са събрани до ноември тази година. Почти двойно повече - 11 млн. лв. са постъпили от срамния данък през 2018 година. Това  съобщиха  специално за "БАНКЕРЪ“ от финансовото министерство.

„Златна малинка“* за данък „Лихва“

Тази сума е своеобразен рекорд в цялата история на този налог. Според наблюдатели изпълнителната власт и парламента заслужават „Златна малинка“ първо за гласуването и после за поддържането на този данък вече години наред.

Постъпленията от данък "лихва", който беше въведен чрез  спорни законови промени  от  януари 2013 г., намаляват през всяка от последните години, показват данните от Министерството на финансите. За 2013 г. от този налог в хазната са постъпили 82.4 млн. лв., за 2014 г. приходите се свиват до 65.7 млн. лв., а за 2015 г. - до 52 млн. лева.  През следващите години спадът продължава, но  официални данни за това няма.

Коледно писмо от един столичанин до други селяни

Ваши високоблагородия политици,

От години ви гледам как си карате луксозните автомобили, и се сетих за дядо ми Стоян, светла му памет, от Милево ханче. Трябва да се сещате къде се намираше то  - там където от пътя за Западна Европа се отклонява шосето за Банкя. Ханчето си беше в покрайнините на стара София и крайна точка на жителите на околните села Обеля, Филиповци, Божурище и т.нар. Модерно предградие, които след дългия трудов ден засядаха в кръчмата на чаша пелин.

Дядо ми Стоян беше като всички селяни от покрайнините на София - целият си живот прекара покрай конете и каруцата. С два коня и каруцата той влезе в обоза на българската армия и пое към фронта, да се бие с немците. С каруцата и двата коня се върна след края на офанзивата при Драва -Соболч, след което народната власт му взе конете и конфискува каруцата, защото дядо ми бил николапетковист. 

Сетих се за него, като гледам, както казах, как си карате джиповете. Често, когато хвърлеше върху машата в жаравата на бумтящата печка месце от закланото прасе Гошо, той разказваше как видял Н.Ц.В. Борис да кара локомотива на теснолинейката Сараньово- Белица. Разказваше как Н.Ц.В. махал на хората през прозорчето на мотрисата. Народен човек беше царо, я да е..м неговото семе италианско, благо псуваше дядо ми и очите му се насълзяваха. След което вадеше машата от жарта и ми късаше от опеченото месце.

Година ли бе - да я опишеш

Дойде времето на обзорните коментари и анализи за отиващата си 2019 година. Някои например питат за „събитието на годината“. Други правят класации за „човек/политик на годината“. Трети задават въпроса „С какво я запомнихте?“ Почти никой не се интересува – а какво всъщност се промени? Основателен въпрос, защото все пак отбелязахме кръгла годишнина от началото на промените, наречени кой знае защо „преход към демокрация“, но се оказаха преход към клептокрация. 

Събития имаше в изобилие. Два пъти избирахме – евродепутати и местни управници. Два пъти избираха от наше име – нов главен прокурор и нов ръководител на онази комисия с непроизносимо наименование, която би трябвало да се бори с корупцията „по високите етажи на властта“. Заливаха ни с порой от числа, свидетелстващи за неотклонното подобряване на живота ни. Например, навръх празниците премиерът ни зарадва, че има значителен ръст на чуждестранните инвестиции. Оказа се евтин римейк на популярния виц за компютрите и компотите. Не били инвестиции, били заеми от чужди компании за тукашните им представителства, които ще трябва да се връщат. От нас, не от премиера.

Има едно оригинално определение на Уинстън Чърчил за демокрацията. То гласи горе-долу така: „Демокрацията в края на краищата се свежда до това, че един малък човек влиза в една малка стая и с един малък молив нанася един малък кръст на един малък лист хартия.“ Та, след всички събития и класации на годината, си струва да зададем въпроса – какво се промени у нас за „малкия човек“, когото някои представят като „върховен суверен“?

Печелившите пазарни залози на 2019-а

Валутата на Острова  демонстрира  направо невероятна история на успеха. В началото на годината политическата обстановка бе достатъчно ужасяваща, за да принуди множество инвеститори просто да бягат колкото може по-далеч от паунда и затова котировките на валутата към щатския долар обходиха  диапазона от 1.26 щ. долара за една англ. лира в началото на януари до грубо 1.32 в средата на март. От средата на март до края на август последваха резки колебания от 1.32 до 1.20 щ. долара за един паунд. И  английската валута изглеждаше по-рискова дори от мексиканското песо. През септември английските пари се търгуваха в сравнително тесен диапазон, докато политиците се люшкаха от едно крайно решение за BREXIT към друго. А от началото на октомври започна уверен възход от 1.22 долара за една англ. лира до почти 1.34 и грубо 1.30 долара за една лира на 27 декември.

Така, въпреки всичките лутания, паундът успя да приключи 2019-а като втората по печалби към щатския долар валута на развития свят с 2.5% годишен ръст към зелените пари. От септември насам английската лира е поскъпнала с над 8% и се доказа като велик залог за всеки смелчага, осмелил се да я придобива  точно когато английският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Вардкар съгласуваха донякъде обща стратегия за BREXIT.

Оттук нататък почти всичко зависи от следващите стъпки на Джонсън по отделянето на Острова от Европейския съюз. Движението на паунда със сигурност ще бъде подложено на изпитания през новата година, но за  експертите на  "Голдмън Сакс" английските пари остават един от предпочитаните залози за първото тримесечие на 2020-а.

Българската енергетика влезе в капана на чуждите интереси

Три мащабни държавни проекта в енергетиката белязаха изминаващата 2019 година. Дори и хората, които не следят отблизо сектора, бяха въвлечени във водовъртежа около изграждането на разклонението на "Турски поток" през нашата територия, рестарта на АЕЦ "Белене" и строителството на газовата връзка с Гърция. Зад всеки един от тези  проекти обаче отчетливо прозират интересите не само на София, а и на Москва, Вашингтон и Брюксел, предизвиквайки сериозни въпросителни. 

Времето за реформите изтече, ГЕРБ гледа вече към редовните избори

Изборите през май и октомври бяха тест за четирите формации и резултатите от тях са единствения обективен измерител за тяхното състояние. Изводите са следните: ГЕРБ запази доминиращата си роля и утвърди присъствието си в местната власт за още четири години. Това е от особено значение, защото именно участието в местните органи на властта дават политическа жизненост на партийните структури по места. БСП остава основна опозиционна сила, но без да бъде припозната като автентична алтернатива на управлението. ДПС показа постоянство и тотална победа над основния си опонент в полето – ДОСТ. Изборите показаха и промяна в структурата на избирателния корпус на движението – все повече навлизат в нови полета – социално маргинализирани общности, но и губят избиратели сред българските турци. Емиграцията на част от това малцинство към западна Европа няма как да не оказва влияние върху резултатите на ДПС. Обединените патриоти през тази година станаха разединени патриоти. Като електорален наследник на бившото обединение се явява най-вече ВМРО, но и на партията на Каракачанов ще й бъде трудно сама. НФСБ и „Атака“ не дават индикации за светла перспектива. Това заяви в интервю за "Банкеръ" Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд"

Facebook logo
Бъдете с нас и във