Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Партийните субсидии са само прологът на драмата

Александър МАРИНОВ

Може да се спори дали парламентарните разпри относно държавните субсидии за партиите през последната половин година (вкл. неразбориите около приемането на бюджета) бяха продукт на умела режисура или типична илюстрация на некадърността на политиците ни. Това, което е видно с просто око е, че независимо от воплите на възмущение и прехвърлянето на отговорността, всички заинтересувани, т.е. харчещи нашите пари, останаха видимо доволни. Нещо повече, изглежда са убедени, че темата е изчерпана и вниманието на мнозинството от българите бързо ще бъде отклонено в друга посока. Но това е наивна илюзия, която неминуемо ще бъде разсеяна. Обществената чувствителност по въпроса за субсидиите не е породена просто от факта, че властимащите си присвояват публични средства, които биха могли да бъдат похарчени много по-разумно. Сърцевината на въпроса е в общественото доверие към демократичната уредба, в частност, в състоянието и смисъла на съществуване на партиите – такива, каквито са те днес у нас.

 

 

Синият лабиринт

Стефан Тафров: Българската политика е съставена от скачени съдове като Борисов – Нинова и Доган – Сидеров, единият легитимира другия

В българския парламент е представена коалицията „Тодор Живков“, крилата на БКП – Корнелия Нинова поднесе цветя в памет на Живков в първия ден, след избирането си за председател на БСП, управляващата партия се ръководи от бодигарда на диктатора, а ДПС си е креатура на ДС. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Стефан Тафров.

В интервюто Тафров каза още:

Няма демокрация без партии, просто не е измислена. Крайно време е да погледнем на партиите по-сериозно – като на инструменти, които изразяват обществения плурализъм.

Вижте цялото интервю със Стефан Тафров. 

 

Защо са ни институции, като си имаме Бойко?

Все повече се налага усещането, че светът уверено навлезе в 21 век и върви напред, докато ние "напредваме" в обратната посока. За 30 години демокрация не само направихме пълен кръг, но дори слязохме по спиралата надолу.

За това време държавните институции ерозираха и все повече техни функции се изземват от един човек, който решава всичко, разпорежда, разпределя парите, раздава възмездие и справедливост. Демек, той е и изпълнителната, и законодателната, че и съдебната власт.

Всъщност видяхте ли как лично премиерът Бойко Борисов се зае с решаването на проблемите на протестиращите медицински сестри, след като месеци наред подопечният му здравен министър не успява. Да, той не е специалист в областта на здравеопазването, но с разбиране изслуша оплакванията им, разпореди да се дадат още пари и да започнат проверки.

 

Стръмен път чака автомобилната индустрия

Засегната от все по-строги регулации, свързани с опазването на околната среда, световната автомобилна индустрия е изправена пред евентуален  спад и е принудена да се преобразува. Това показва актуален секторен анализ на международния кредитен застраховател Кофас, оповестен в сряда (18 декември). В резултат  се наблюдава повишена несигурност и отрицателен растеж на продажбите на нови автомобили  - нещо невиждано от времето на кризата през  2008 година. "Неизбежно е и българският пазар да бъде засегнат от тези процеси. Въпреки че нямаме голям производител в тази сфера, в страната ни работят много доставчици на големи автомобилни компании. От друга страна, това може да доведе до повишаване на рисковете в транспортния сектор", коментира Пламен Димитров, управител на Кофас за България.

Принудени да се съобразят с новата технологична ситуация и с желанията на потребителите, производителите на автомобили инвестират масово в редизайн, а впоследствие увеличават производствените си разходи

 

 

Американската "Дженеръл Електрик" бе включена в търга за инвеститор в АЕЦ "Белене"

В рамките на вчерашния ден беше финализиран доклада от работата на комисията и в кратката листа на компаниите, с които бихме искали да водим преговори, са включени 5 компании. Това са „Росатом“, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“. Последните две са включени в кратката листа и с тези компании ние ще водим преговори, защото те имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите.

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова уточни, че всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта, обясни Петкова. Нейните очаквания са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

 

 

Общ еврофронт срещу корумпираните "шмекери" като България

Българските управници привикнаха с мисълта, че ЕС е дойна крава, която не само захранва развитието на икономиката, но пуска достатъчно и за корупционни схеми. Точно заради наличието на такива схеми обаче жизненият стандарт на населението се покачва с незаслужено бавно темпо. И почти 12 години след приемането ни в общността изобщо не изглежда близо до средноевропейския стандарт.

В даден момент една от водещите икономики в Европа - Великобритания, ще спре приноса си към бюджета на ЕС. Това означава, че неминуемо ще дойде време, в което парите ще трябва да се харчат далеч по-предсказуемо и разумно, а изразходването им реално да подкрепя подобряването на живота на населението, а не да надува до безобразие джобовете на "наши хора". 

 

 

Бъдещето на капитализма - Част І

Възраждането на капитализма зависи от данъците

Капитализмът е в криза заради липсата на приходи и тя може да  бъде преодоляна  единствено чрез значително увеличение на данъците, пишат Джоузеф Стиглиц, Тод Тъкър и Гейбриъл Цукман във Foreign Affairs - водещо списание за задълбочен анализ на щатската международна политика и връзки с Русия, Северна Корея, Близкия изток и Европа. Предлагаме на читателите разсъжденията и мотивите им в подкрепа на тази противоречива , включително и за нашата държава, теза.

От хилядолетия пазарите процъфтяват с помощта на държавата. Без регулации и правителствена подкрепа английските производители на облекла и португалските винари от ХІХ-и век, които икономистът Давид Рикардо направи известни чрез  теорията си за сравнителните предимства, никога не биха постигнали необходимия мащаб за водещата си роля в международната търговия. А невидимата ръка на пазара зависи от тежестта на  държавната  десница.

 

 

За едни къщите , за други -тъщите!

От многомилионната армия на  българските  тъщи само няколкостотин ще останат доволни от развоя на скандала с т.нар. "къщи за тъщи".  Оказва се, че къщите ще си останат за тях, а за връщане на парите за построяването им, отпуснати по европейски програми и дума не може да  става!

Причината е, че държавата в лицето на Министерството  на земеделието и фонд "Земеделие"  геройски е стискала очите, когато преди години са писани правилата за отпускането на европари. И по тази причина не са регламентирали конкретни  мерки как нарушителите да бъдат санкционирани, а наказанията - да са ефективни. А това е трябвало да е ясно още при кандидатстването по европроекти. Както е известно, след поредица от скандали за такива къщи,  досега "изгоря" само бившият заместник- министър на икономиката Александър Манолев.

 

 

Бабини деветини на тема "ОПГ"

Нов връх в борбата срещу организираната престъпност! Осъдителна присъда отнесе нaй-възpacтнaтa жeнa, пpивличaнa дoсега ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт зa нapĸopaзпpocтpaнeниe. Вярно, eднa гoдинa лишaвaнe oт cвoбoдa c тpигoдишeн изпитaтeлeн cpoĸ не е много. Но пък друг от членовете и ръководител на организираната престъпна група (ОПГ) - внукът на 78-годишната Цветанка Чавкарска, отнесе на първа инстанция 4 години затвор. Освен баба и внуче, други двама участници в "бандата" склониха на споразумения - за по 3 години. 

Така специализираното ни наказателно правосъдие надскочи делото срещу майката на Вальо Топлото - Цеца Димитрова, която се спомина на 86 години в ролята на подсъдима за пране на пари. Подсъдима, но неосъдена. И преведените по сметки в чужбина милиони - неоткрити. Както винаги, в сферата на правосъдието отбелязваме напредък с... пунт и пластика. 

 

 

Близо 119 млн. лева ще е бюджетът на БНБ за 2020 г.

Разходите за издръжка на БНБ за 2020 г. са определени на 118,375 млн. лева, което - в сравнение с бюджета за тази година, е увеличение с близо 6 млн. лева. Повече пари ще отидат за издръжка на паричното обращение, за външните услуги, като по-големи ще са разходите за персонала и за социална дейност. Това сочи изготвеният бюджет на централната банка, който е изпратен до парламента. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев информира депутатите, че Управителният съвет на централната банка го е приел на 29 ноември и вече е обнародван в „Държавен вестник“.

Бюджетът на БНБ се финансира изцяло със собствени средства. Това осигурява финансовата независимост, необходима за изпълнение на основния мандат на БНБ да поддържа ценовата стабилност на националната парична единица, както и да провежда парична политика в съответствие с изискванията на Закона за БНБ.

 

 

Европейските данъкоплатци отново спасяват банки

След финансовата криза от 2007-2008-а редовите европейци получиха обещание да не са на предната линия при  спасителните акции на банки на ръба на фалита. И първата сметка да платят инвеститорите.

Поне такава бе заявката на бившия еврокомисар Мишел Барние. "Данъкоплатците не трябва да плащат за грешките на банките. Приключи епохата на масовите спасителни мероприятия", изпъчи се господин Барние след съвещанието на ЕКОФИН на 19 декември 2013-а, на което бе представен Единния механизъм за преструктуриране на неплатежоспособни банки. Еврокомисарят определи деня като "изключително важен" за банковия съюз и "паметен" за финансовия сектор на Европа заради представените "революционни промени".

Днес, шест години по-късно, обществеността отново е призована на помощ на банкерите.

 

 

Няма „Аз“, няма „Имам“... Ще стане ли проф. Минеков ректор догодина?

В Галерия „Академия“ (част от Националната художествена галерия) бе открита изложба, вдъхновена от цитата на Бекет – „Няма „Аз“, няма „Имам“, няма  „Съм“. В нея участват Анжела Терзиева, Божидар Бояджиев, Васил Абаджиев, Виолета Танова, Габриела Петрова, Гергана Николова, Георги Пасев, Елеонора Терзиева, Елза Томов, Емил Желязков, Иван Абаджиев, Иван Костолов, Ива Косева, Лазар Лютаков, Моника Тошева, Петя Димитрова, Симеон Стоилов, Свилена Колева, Юлиан Станкулов, Касандра Йонева, и Яамур Тезджан.

Художниците, в тон с автора на романа „Думи няма“ – ирландският драматург Самюъл Бекет - поставят под въпрос егоизма, въстават срещу нагона за притежание и дори отричат смисъла на съществуването. Тази изложба идва тъкмо навреме, защото финансовите неуредици на Националната художествена академия са във фокуса на общественото внимание. И то със страшна сила!

 

 

Енергийните изненади на 2019-а

До края на годината остават броени дни и много водещи експерти и журналисти правят преглед и рекапитулацция на събитията в секторите, които наблюдават. А и равносметка на очакванията си. Един от тях е Ник Бътлър - енергиен коментатор на "Файненшъл таймс" и председател на Института за политика на Кралския колеж в Лондон. В статия, публикувана на 16 декември, Бътлър споделя какво го е изненадало на енергийния пазар през отиващата си 2019-а - мнение, което предлагаме на читателите на banker.bg. 

Повечето събития на глобалния енергиен пазар се случиха точно според прогнозите. Не липсваха обаче и изненади, които подчертават усещането за несигурност, обхванало  сектора. Котировките на петрола, доставките на газ и търсенето на въглища следваха очертаните посоки - доставките бяха обилни,  цените останаха ниски. 

 

 

Какви са правата ни при извършване на плащания в Европа?

Когато се намираме в ЕС, неговите правила определят основните ни права при откриване на банкова сметка, извършване на паричен превод, вземане на заем или покупка на застрахователни продукти. Благодарение на тези правила електронните плащания стават по-евтини, по-лесни и по-сигурни.

Можем да извършваме плащания в цяла Европа (ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн) толкова лесно и сигурно, колкото и в нашата страна.ƒ Търговците не могат повече да начисляват допълнителни разходи, когато плащаме с карта, издадена в ЕС.ƒ Правилата обхващат всички видове електронни плащания (напр. кредитни преводи, директни дебити, плащания с карти и т.н.). Всеки, който пребивава законно в Европа, има право на банкова сметка за извършване на електронни плащания („платежна сметка“).

Facebook logo
Бъдете с нас и във