Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

По стар тертип пак се снишаваме

Борисов направи показното съботно заседание на правителството, на което обяви, че е изпълнило ангажимента си главният прокурор да бъде разследван от независим прокурор, който да не му се отчита. Оказа се, че юристите във Венецианската комисия са предвидили поредното хитруване. 

Апетит за по-големи потребителски кредити

В периода юни - ноември 2019 г. средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвиши 7000 лева. Сумата е 7160 лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. 

Стикерът за "Гражданска отговорност" е глътнал 200 милиона от потребителите

Лепенката на предното стъкло на автомобила вече е напълно излишна. С новите електронни устройства и при наличието на връзка  между Пътна полиция и Гаранционния фонд на застрахователите всеки катаджия може мигновено  да разбере дали дадено МПС притежава задължителната по закона полица или не.

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус"

"Фокусът на системата "бонус-малус" в глобален план е върху стимулиране на отговорно поведение на пътя на водачите и върху ангажиментите на собственици на МПС. Целта на системата е да  коригира в дългосрочен план поведението на участниците на пътя, да промени нагласата на мислене при шофиране.

Симбиозата с ГЕРБ маргинализира десницата

Една от странностите (да не използваме по-силна дума) на българската политика е позиционирането и последвалото овладяване на дясното пространство от ГЕРБ. За всеки средно интелигентен човек е ясно, че по нито един смислен показател дружината на Бойко Борисов не може да мине за дясна партия. 

Иво Маев: Само 30-годишнината на ДПС може да отложи свалянето на Карадайъ

На терена на лидерството в Движението за права и свободи вече загряват група млади хора, най-надеждният от които носи малкото име Лефтер. Това заяви във видеоинтервю за "Студио Банкеръ" политологът Иво Маев.

Инспектори на Фандъкова изядоха хляба на Дядо Коледа

Инспектори влязоха на проверка в 900 апартамента и съставиха осем акта за горене на опасни отпадъци. Тази мярка сама по себе си е трагикомична. Звучи като историята на данъчните служители от НАП, които под прикритие играха хоро в пловдивското село Марково. 

Федералният резерв приспа лихвите

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл най-накрая успя да зарадва Доналд Тръмп, макар и не с по-ниски лихви, а с по-слаб долар. Доларовият индекс на "Блумбърг", който следи движението на зелените пари към десет основни валутни конкуренти заличи печалбите, натрупани от началото на 2019-а, и вече е с близо 0.1% по-слаб, отколкото беше на 1 януари.

Работодатели и синдикати настояват за прекратяване на договорите с "американските централи"

"Категорични сме, че българските потребители нямат "излишни" милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва", се казва в общ призив. 

Управляващите удрят с патентен данък стаите за настаняване от Airbnb

До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират. 

Правителството ще налее още 1.4 млрд. лв. за 90 км от магистрала "Хемус"

Това е участъкът между 222-ри и 310-ти километър - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци. За целта се увеличава размерът на ангажиментите за разходи, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме през 2019 г.

Пасианс за бивши и бъдещи затворници

Това, че част от БСП в компания с ГЕРБ, с патриотите и с ДПС гласуваха единодушно за Цацаров, е интересна тема за анализ. Но съглашателството между наглед яростни политически противници у нас не се случва за първи път - достатъчно е да припомним обстоятелствата около разгрома на КТБ. И решаващата роля на главния прокурор Сотир Цацаров в цялата история.

Несигурност надвисна над банковите акции

И ноември не успя да разведри и да оживи пазарните играчи на "Българска фондова борса" АД. Отново видяхме малко сделки, скромен бе и оборотът в проведените двадесет и една търговски сесии. Нерви и проблеми създадоха тези вложения на инвеститорите. Котировките, с малки изключения, бяха под натиск и се потопиха още надолу.

Остатъците от активите на "Агробиохим" в Стара Загора вече се... подаряват

Вече четвърт век научаваме нови и нови факти за престъпната приватизация, между които и за унищожаването на най-големия азотно-торов завод ("Агробиохим" АД) в Стара Загора.

Религията вярва в мощта на технологиите

Ватиканът например стиска палци предпочитаният подарък за тази Коледа да не е Apple Watch или Kindle, а устройството eRosary. Това е гривна с цена 99 паунда, която се активира чрез натискане на кръста върху нея. Целта й е да проследи напредъка на вярващите чрез набор от молитви и достъпът до нея е чрез приложение, наречено Click to Pray.

Facebook logo
Бъдете с нас и във