Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Трудна, но успешна година за повелителите на парите 

На тържествена церемония "БАНКЕРЪ" връчи за 26-и път наградите "Банкер на годината". Традиционно изданието отличи трима доказани банкери, които през годината показаха забележителни мениджърски умения, а управляваните от тях институции отчетоха ръст във финансовите резултати и по петте показателя, по които класираме банките в България. Бе връчен и специален приз "Банкер на годината" за принос към развитието на банковата система. 

Бюджет 2020: Концерт за пиано и вувузели

Държавният бюджет за следващата година пак е една консервативна класика. Той се движи по клавишите на сметките от предходните години, мелодията е същата - все така скучна. Само от време на време надава вой някоя вувузела, за да изтъкне някое небивало негово предимство. Основният тон е повече от оптимистичен – заложен е 3.3% икономически растеж, напук на развитието на Стара Европа, където ръстът е в затишие като пред буря.

Софиянци - първи по просрочия, варненци задлъжняват с най-големи суми

Основните тенденции на пазара на необслужвани кредити в България през 2019 г. са в посока намаляване на възложените за събиране и ръст на изкупените лоши кредити и вземания. Това води до излишно използване на ценен финансов ресурс и на  ресурс от време, предупреждават  компании  за управление и събиране на вземания. "През последната година наблюдаваме сериозен спад на  задълженията, които се възлагат за външно събиране. Причините са няколко – желанието, основно на банките, да обслужват голяма част от процесите си вътрешно, намаляващият дял на необслужваните кредити като цяло в страната, както и продажбата на тези кредити на много по-ранен етап”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции.

На кеша с любов

Обичам кеша. Банкноти, монети, звонкови, джобни, каймета, мангизи, кинти, бонове...наречете ги както искате. Отделно са ни  учили, че любовта към парите е очевидният корен на всяко зло. Затова ви моля да ми позволите да обясня страстта си.  Да, голяма пачка пари могат да направят чудеса за самочувствието и за самоувереността ви. Но тя може и да е порочна, да се използва по недостойни и неморални начини,а  има и силата да корумпира човешкото поведение. Съзнавам отлично, че въз основа на всичко това мнозина от вас ме смятат за вулгарен. Но аз изобщо не искам да натъпча кесията си просто с купища пари. Аз не жадувам за износени от прекомерна употреба банкноти, нито за прилежащите към тях аксесоари от овча кожа.

Петко Дурмана: Столична община се източва по модела „Остап Бендер“

Оставиха отворена преди 15 г. една „сребърна вратичка“ в програма „Култура“ на Столична община, през която се манипулират резултатите и върви източването, тя беше направена под влиянието на председателя на САБ Христо Мутафчиев, а в момента се пази от Недко Солаков, известен като доносник на ДС. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ известният художник и общественик Петко Дурмана.

Парите за ремонти на язовирите тънат в мъгла

Държавната консолидационна компания, която е 100 % държавна собственост, а неин принципал е  Министерството на икономиката е спуснала тежка завеса пред направените досега харчове за подръжката и ремонта на язовирите.  До този момент в официалната страница на Агенцията за обществени поръчки няма обявена нито една процедура за възлагане на каквито и да е ремонти. В същото време от думите на министъра  на икономиката Емил Караниколов пред Народното събрание, в отговор на парламентарно питане  на депутата Христо Проданов от БСП как и дали функционира Държавното предприятие за управление на язовирите (създадено миналата година и структуриращо се тепърва) и как се харчат отпуснатите 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания, стана ясно че всички направени досега ремонти са били обявявани като „спешни“ . 

Червеният цугцванг

След две изборни загуби през изтичащата година БСП се изправя пред ново, вероятно не по-малко изпитание – започващият редовен цикъл на отчетно-изборни събрания и конференции в партията. Не говорим за ново явление – неведнъж през годините на прехода вътрешните битки при социалистите са били по-настървени, отколкото съперничеството с другите партии, а от „приятелски огън” загубите надвишават причинените от външните политически противници.

Данъчното законодателство на Швейцария

В международните си отношения Швейцария традиционно поддържа неутралитет, като не е участвала като страна във въоръжени конфликти от 1815-а. Това е една от причините на територията й да са разположени седалищата на редица международни хуманитарни, икономически и спортни организации. Страната има добре развит промишлен сектор и компании с обширна дейност по целия свят, като Nestle, Novartis и Davidoff. Основните промишлени сектори са машиностроенето, химията, фармацевтиката, текстилната, хранително-вкусовата промишлености, металодобивът и производството на часовници.

Съдът на ЕС отсъди: плащаме разходите и за общите части, дори и да сме без парно

Собствениците на апартаменти трябва да заплащат разходи за общите части и сградната инсталация на блока, дори да са се отказали от централно парно - това отсъди Европейският съд в Люксембург. Съдът се произнесе по дело на ЕВН “Топлофикация” срещу двама длъжници от София, които са спрели парното в апартаментите си и отказват да платят за топлината, минаваща по тръбите, както и за отоплението на входа на блока, в който живеят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във