Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев е поканен на работен обяд от Доналд Тръмп

Йенс Столтенберг, Румен Радев, Борис Джонсън
S 250 d67b0097 403b 4fe2 908b bc082d8a5f3f

Днес е вторият и по-съществен ден от срещата на високо равнище на НАТО, посветена на 70-ата годишнина от учредяването на алианса. Българският президент Румен Радев ще направи изявление в рамките на срещата на лидерите на 29-те страни членки. Той има планирани и 2 двустранни срещи - със словашкия президент Зузана Чапутова и премиера на Испания Педро Санчес. Радев е поканен и на работен обяд от американския президент Доналд Тръмп, заедно с още 8 лидери на страни, членуващи в НАТО.

"Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността. Проблемите и съществуващите противоречия обаче трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат, какъвто очакваме", посочи българският държавен глава преди началото на Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО в Лондон.

Президентът посочи, че преди 5 години всички страни членки са поели ангажимент разходите за отбрана да бъдат увеличени, но това трябва да стане прозрачно и ефективно. "Тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител. Важно е и по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване", подчерта Радев.

Лидерите на страните членки на НАТО пристигнаха в хотела The Grove край лондонското предградие “Уотфорд“, където ще се проведат официалните разговори.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който приветства гостите, даде изявление преди официалното заседание. "Това, което виждаме, е, че Северна Америка и Европа работят много повече заедно, отколкото преди в продължение на много, много години. Трябва да помните, че НАТО е единственото място, където Северна Америка и Европа се срещат всеки ден, за да обсъждат и предприемат общи действия по въпроси на сигурността", каза  Столтенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във