Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Властта, която отговаря само за успехите

Българските политици, най-вече когато са на власт, не пропускат нито една възможност да подчертаят личния и на партиите си принос за неоспоримото процъфтяване на страната ни. Те управляват безупречно, а българите живеят все по-добре (за съжаление някак не успяват да го почувстват). Техните слова, прилежно разпространявани и коментирани от лоялни медии и „експерти”, ежедневно ни заливат с „пропаганда на успехите” – нови магистрали и пречиствателни станции, все повече средства, отделяни за здравеопазване и образование (чудно за какво ли ги харчат), и, разбира се, непримирима борба с корупцията, най-вече „по високите етажи на властта”. „Резултатите” от тази авторекламна хиперактивност са налице – например, храмът на демокрацията (българският парламент) се радва на обществено доверие под 10 на сто.

Но когато възникне проблем, властимащите изведнъж започват да проявяват изключителна скромност – от блестящи изпълнители на солови партии се превръщат в масовка от типа „случаен минувач”.

 

Газовата връзка с Гърция получава 110 млн. евро заем

Комисията по енергетика в парламента одобри гаранционното споразумение между България и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ за финансирането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Споразумението предвижда страната ни да получи заем до 109.9 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени в следващите три години.

 

Банковата система продължи ускорено да расте през деветмесечието на 2019 г.

През деветте месеца на 2019 г. българската банкова система продължи да се развива с ускорени темпове, показва статистиката на БНБ. На годишна база спрямо септември 2018-а активите на кредитните институции растат, а също и печалбата им. Паралелно с това се подобряват и показатели като възвръщаемост на собствения капитал и на активите.

 

Борисов покани големите американски компании да инвестират у нас

САЩ са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме голямо значение на развитието на двустранните търговско-икономически връзки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce).

Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, основана през 1912 г., в която членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в САЩ.

 

Безумно скъпа "Гражданска" реже румъно-българската далавера

„С 4000% по-скъпа „Гражданска отговорност“ е на път спре огромната далавера“. Това каза специално за banker.bg Надежда Минкова от Института за пътна безопасност.

Тя обясни, че става дума за масовото "купуване" на коли втора ръка , осъществено от румънски, а впоследствие и от гръцки граждани, през български фирми-фантоми, регистрирани на имената на българи – реално социално деградирали хора.

Вестник „Банкеръ“ беше първата медия в България, която започна да пише за този проблем още преди години.

Румънците от крайдунавския регион пък масово караха с бг номера и с пълномощно, за да  не плащат "Гражданска отговорност". Тази схема се ширеше в продължение на години в Северна България.

 

Пленена аудитория за застрахователите

В редакцията ни зачестиха сигналите, че при подписване на договори за кредит клиентите се задължават да правят застраховки в точно определено дружество. Явно продължава практиката застрахователи да се облагодетелстват от сервирана им наготово клиентска маса.

Лишаване от право на свободен избор?

Насилие над клиентите?

Това навярно са силни думи, но те добре описват действителността. При която застрахователите като пиленца се гушкат под кокошката - банка и се облагодетелстват в относително бездействие.

Що е то „пленена аудитория“?

Т.нар. пленена аудитория, най-просто казано представлява хора, събрани  по някаква причина на дадено място и принудени да прекарат там определено време. Такива места например са опашките в супермаркета, в клоновете на банките, по бензиностанциите, в болниците, по летищата и т.н. - места, където хората най-вече са принудени да чакат и редом с това да купят нещо.

 

Концесията на "Летище София" влиза в съдебната зала

Manchester Airports Group обяви, че ще обжалва решението за избора на концесионер на "Летище София" пред Върховния административен съд.

"Към момента сме напълно концентрирани в процеса по обжалване, защото вярваме, че има сериозни правни пропуски и непълноти в процедурата и очакваме да представим казуса пред компетентните органи", обясни изпълнителният директор на подразпределението "Летищни услуги" на MAG Андрю Харисън.

 

АПИ налива близо 500 млн. лв. в държавно дружество без търг

Държавното дружество "Автомагистрали" получава 474.65 млн. лв. (без ДДС) за укрепване на 74 свлачища и срутища от републиканската пътна мрежа.

Държавното дружество ще изпълни проектантските и строителни дейности на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта само строителните работи. Сред проектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци, Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други.

От решението на пътната агенция става ясно, че поръчката е възложена на държавната компания без провеждане на търг.

 

"Пладнешки грабеж" и "чист лобизъм": Браншовици против системата "бонус-малус"

"Бонус-малус" системата реално е грабеж на застрахователя от шофьора, стимулира паразитна печалба и неоснователното забогатяване на финансови институции. Не на последно място системата ще стимулира корупцията. Около това мнение се обединиха на пресконференция в БТА днес ръководителите на Българското обединение на шофьорите, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Съюза на преподавателите по авто- мото подготовка.Автобусните превозвачи откриха нова тема, по която да изразят недоволство от действията на държавата.

 

Цветан Цветанов: България не може да седи на два стола и да върви на зиг-заг, трябва да се следва ясен път

Със сетивата си трябва да прехващаме всички тези, които популистки говорят, че са евроатлантици, а с действията си реализират огромни проекти, свързани с интереси за влияние на Русия и Китай. Това заяви във видео формат за „Студио Банкеръ“ Цветан Цветанов, председател на УС на Евроатлантическия център за сигурност.

В интервюто Цветанов каза още:

„Турски поток“, който у нас се представя за „Балкански поток“, увеличава руското влияние и натиска над Европа.

Проектът „Турски поток“ се ускори стремително през последните шест месеца. А интерконекторната връзка между Гърция и България за диверсифициране на газовите доставки буксува безрезултатно вече десет години. Това не е никаква диверсификация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във