Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Европейските банки - със сериозен капиталов недостиг

Допълнителен капитал в размер на 400 млрд. евро ще трябва да наберат европейските банки, за да изпълнят новите нормативи, целящи да направят световната финансова система по-стабилна и по-добре подготвена да понесе потенциални загуби.

Очертава се разхлабване на критериите за прием в еврозоната

Води се дискусия за промени в ограниченията за размер на дълга и дефицита, заложени в договора от Маастрихт. Това са формалните критерии, на които трябва да отговаря всяка държава, за да се присъедини към еврозоната. Обсъжда се евентуалното им "разхлабване", което се дължи на ниския икономически растеж в страните от валутния съюз. 

Ефектите от паричната политика на ЕЦБ са бързи и силни в България

Днес световните заглавия отразяват как тази политика влияе върху европейските икономики извън еврозоната.

България е пример за държава, в която поради отворената ѝ икономика и силните финансови връзки с еврозоната, ефектите от решенията на ЕЦБ по отношение на паричната политика са бързи и силни.

Около 50% от българския износ е за еврозоната. На инвеститори от еврозоната се дължат 67% от нашите преки чуждестранни инвестиции. В банковата ни система преобладават банки със собственици от еврозоната, които държат около 55% от активите в сектора. Режимът на парична политика в България (паричен съвет с фиксиране на националната валута към еврото) е друг фактор, повишаващ директната трансмисия на паричната политика на ЕЦБ. Затова въпреки че България все още не е член на еврозоната, е важно е да се има предвид как нашата икономика се влияе от продължаващата политика на ЕЦБ на парично стимулиране.

Това заявява управителят на БНБ Димитър Радев пред изданието IFLR Yearbook: Global Banking & Financial Policy Review 2019/2020

Министър Танева търси над 80 млн.лева от заменкаджиите

След повече от десетилетие безсмислено говорене и реално нищоправене по темата със скандалните  горски заменки, направени  по времето на кабинета на Сергей Станишев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отново се заема с тях. 

Земеделското ведомство започва  процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициенти, получили държавна помощ за горски заменки, стана ясно от думите на Танева по време на брифинг в Народното събрание .

Направена е оценителска експертиза на 132 сделки или договори за замени на поземлени имоти с обща площ над 110 хил. декара. По думите на министъра след приключването на работата на оценителната комисия в 103 от тези случаи е било  установена  неправомерно получена държавна помощ. Става въпрос за 478 имота на обща площ малко над 22 хил. декара. Оценката е показала, че бенефициентите на тези контракти са получили повече от 80 млн. лева.

Всички облажили се от заменките вече са получили уведомителни писма от министерството, за да се разплатят с държавата.

Ще се разпадне ли Тристранният съвет?

Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите национално представени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП, категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични. 

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", се казва в тяхна обща позиция, изпратена до министър-председателя. 

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че предложението първият ден от болничния да не се заплаща, няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание, въпреки че по-рано такава договорка бе постигната на политически съвет на коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти.

КТ "Подкрепа" и КНСБ създадоха комитет, който да организира протестните действия въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов. В какъв мащаб, в кои региони и с какви мотиви ще бъдат те, синдикатите ще решат, когато се видят с премиера и с бизнеса в Тристранния съвет, за да решат точно от какво не са доволни.

WWF и Интерпол "уведомиха" България, че е част от глобалната дървената мафия

Престъпленията срещу природата са на трето място в "бизнес класацията" на международната мафия  - след трафика на наркотици и на оръжия. Само за 2018-а международната организирана престъпност е спечелила 281 млрд. щ. долара от престъпления срещу екологията, а посегателства срещу горите и незаконната сеч - "само" 152 млрд. щ. долара.

Престъпленията срещу екологията са съпроводени с най-различни други нарушения на закона, посочват от Интерпол. Документните измами, данъчните престъпления, прането на пари и корупцията са само малка част от арсенала на "дървената мафия". Дървените трупи и рендосаните греди, например, са едни от най-любимите тайници на "цигарената мафия". Но се е стигало и до по-тежки случаи - в Румъния двама горски пазачи са убити, докато се опитват да предотвратят бракониерска сеч. "Отговорът" не закъсня - в началото на ноември т.г., над 4000 румънци излязоха на протест срещу незаконното изсичане на горите и насилието над лесничеите и горските пазачи.

Други престъпни практики срещу горите са както корупцията, така и заплахите към лица на длъжностни постове. В много случаи митничари си "затварят очите", а перфектни трупи се декларират като дърва за огрев. Именно огромните количества недеклариран дървен материал, подмяната на документи и липсата на отчетност са сред най-големите проблеми, с които трябва да се справят борещите се срещу "дървената мафия".

Край на фирменото роене за източване на ДДС

Проблемът със заобикалянето на регистрацията на икономическите субекти по закона за ДДС и съответно за плащането на този  данък  с годините се  превърна  в "епидемия" у нас.

"Стана национален спорт, даже има големи, известни на всички обекти, които продължават да не са регистрирани по ДДС, а НАП е  безсилна, тъй като актовете й  не могат да издържат в съда", заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя не спомена търговска марка, но стана ясно, че проблемът е сериозен.

Властите признават, че в момента има несъвършенство в закона, което позволява един собственик  да регистрира десетки фирми с цел да не внася ДДС. В момента, в който фирмата наближи 50 000 лв. оборот, на нейно място започва да работи ново дружество. Има случаи със  заведения по курортите, в които ново дружество започва дейност в даден обект на всеки четири дни, обясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Тя обаче не каза защо години наред властта е бездействала, като е позволявала милиони левове ДДС да не влизат в бюджета, а хиляди фирми да осъществяват нелоялна конкуренция спрямо коректните представители на бизнеса, които начисляват 20% ДДС върху всяка своя продажба.

Трайчо Трайков: Големите поръчки в Столична община заобикалят и пленарната зала, и комисиите

Не знам дали има център, който управлява политическите процеси у нас, но ако е така, той си свърши работата с прокарването на Мая Манолова – силна, за да отиде на балотаж и слаба, за да го спечели. Това каза във видео интервю за „Студио Банкеръ“ кметът на столичен район „Средец“ Трайчо Трайков.

В интервюто Трайков каза още:

Големите обществени поръчки в Столична община минават само през администрацията и заобикалят пленарната зала и постоянните комисии.

Работата постоянните общински комисии протича абсолютно на тъмно – няма видео излъчване, даже протоколи от гласуването по групи не се правят.

Спасението за еврото е да се трансформира в stablecoin

Томас Майер - бивш главен икономист на "Дойче банк", споделя на страниците на "Файненшъл таймс" убеждението си, че спасението на еврото се крие в трансформирането му в дигитална стабилна монета (stablecoin).

Четири пъти по-скъпа "Гражданска" за джигитите на пътя

Надеждата на шофьорите за по-справедливи цени на застраховката  "Гражданска отговорност" на автомобилистите отново се връща на дневен ред.  Комисията за финансов надзор (КФН) е готова с проект на Наредба за системата "бонус-малус" по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за шофьорите , разбираме от решение на регулатора от 19 ноември (вторник). Както "БАНКЕРЪ" писа многократно , подобен документ бе публикуван за обществено обсъждане още преди една година. Влизането му в сила бе отложено заради изграждането на информационната система между МВР и Гаранционния фонд.

Идеята е водачите на МПС, които нямат  нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, а хората с нарушения - по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 400% спрямо базовата, а за изрядните намалението ще е до 25 процента.  Според проекта в зависимост от поведението си на пътя шофьорите ще попадат различен в клас по новата система "бонус-малус".

Facebook logo
Бъдете с нас и във