Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Избраха Гешев. Ред е на Цацаров в КПКОНПИ

Събитията следват зададената  логика. Прогнозираният категоричен избор на Иван Гешев за главен прокурор вече е факт. Това обаче е само първата крачка на прогресивните сили към една по-силна, по-ефективна демокрация, към справедливост, успешни реформи, икономически ръст и просперитет.

Втората ще е когато изберат сегашният главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. И тогава  настоящият председател на Върховния касационен съд проф. Лозан Панов и стоящите зад него мракобесни сили ще разберат кон боб яде ли.

И  следва третата стъпка към пълното демократично щастие - избират КОЙ за председател на ВКС.

 

Депозити за 55.6 млрд. лв. отлежават в петте най-големи банки

Петте най-големи банки у нас - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка са привлекли към 30 септември 2019 г. близо 70% от депозитите на предприятията и домакинствата, вложени в банковата ни система. Обемът на потребителските кредити, отпуснати от тях, достигна 7.47 млрд. лв., или над 60% от общия обем на заемите, предоставени от всички финансови институции - 12.27 млрд. лева. Жилищните кредити от тези пет банки пък нарастват до 12.03 млрд. лева. Това показва справката на “Банкеръ” на база на финансовите отчети и данните на банките, разпространени от БНБ.

 

Политиката на отрицателни лихви в еврозоната ще се пренесе и в България

Калин Христов, подуправител на БНБ

Състоянието на икономиката в еврозоната и очакваното забавяне на икономическия растеж там изискват ултра-стимулираща парична политика. Това състояние на еврозоната и тази парична политика на ЕЦБ ще се пренасят у нас чрез търговската свързаност на българската икономика с икономиката в еврозоната и чрез механизма на валутния борд, прогнозира подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов по време на финансов форум в София.  Неговото очакване за ефекта върху банките е свързано със запазване или допълнително разхлабване на монетарните условия, което ще води до активиране на т.нар. преобръщащ лихвен процент. Домакинствата и бизнесът ще продължат да натрупват спестявания. Банките ще поемат по-голям кредитен риск в търсене на доходност и при силно ограничени възможности за пълно отразяване на риска в цената на кредитите. Лихвеният марж ще се свива, в комбинация на все по-силна конкуренция в сферата на платежните услуги, налагането на административни тавани върху някои такси на банките и растящи регулаторни разходи и разходи за киберсигурност.

 

Парламентът прие Бюджет 2020 с възможност за поемане на 2 млрд. лв. дълг

Със 126 гласа "за" и 92 "против" парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 година. Той бе последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална програма за догодина. Във вторник Народното събрание прие на първо четене т.нар. "малки бюджети" - на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. 

От 1 януари минималната работна заплата ще стане 610 лева като правителството си е поставило за цел да постигне към края на годината 1400 лева средна работна заплата. За отбрана тази година са отделени 1.9 млрд. лева, което се доближава до изискването на НАТО разходите за въоръжение да бъдат над 2% от БВП на страната.

В изложението си пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.

 

Антикомунистическото фиаско на Борисов

Александър МАРИНОВ

 В последно време най-силното качество на Бойко Борисов – политическия инстинкт – започва да го подвежда. Наистина, премиерът изглежда видимо изнервен и притеснен не от вчера, а на публичните му словесни изцепки по инерция се гледа като на част от шоуто. Но до неотдавна тези гафове на Борисов будеха главно смях и майтапи във Фейсбук и не пораждаха трайни политически последици. Последите нелепи изявления около местните избори вече попадат в друга категория. Лидерът на партията започва да поражда сериозни опасности за политическите й позиции в непосредствено бъдеще.

Част от бисерите на премиера показват пълна неспособност да се осмислят и трезво да се оценят пред обществото резултатите от вота. Дори и неизкушените в политическата наука хора са наясно, че няма как партия, загубила 20 на сто от гласовете в сравнение с предишните избори (и 35 на сто в областните центрове), да е „по-силна от всякога”. Пъченето с измъчената победа (не коментираме средствата, с помощта на които бе постигната) се възприема от все повече българи като знак за объркване и страх, а не за увереност и сила.

 

Според Цветанов в ГЕРБ цари страх, цензура и липса на диалог

Бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори. В управляващата партия обаче цари страх, цензура и липса на диалог. 

"Резултатите, които бяха постигнати, начинът, по който беше структурирана цялостната кампания, и начинът, по който се взимаха административни решения и не се съобразяваха с желанието на структурите, които винаги изнасят всяка кампания", обясни бившата "дясна ръка" на Бойко Борисов. 

По думите на Цветанов Русе и Ямбол са примери за липса на чуваемост с местните структури, където и слабите резултати са потвърдили това. Според него ГЕРБ спечели тези избори, но със сериозно отстъпление както в областните центрове, така и в много общини.

 

Кирил Маричков: Сините са много по-силни в разграничаването, отколкото в обединяването

У нас олигархията е клептокрация, зачената е с кражби

Никога не съм взимал комисионни, за да кажа как се строи язовир, макар че разбирам от хидрология повече от Ахмед Доган. Това каза във видео интервю за „Студио Банкеръ“ рок легендата и депутат от ВНС Кирил Маричков.

В интервюко Маричков каза още:

Политиците ни са типични представители на народа и действат както би действал почти всеки, никога не съм очаквал да бъдат други. Затова се възмущавам не от тях, а от манталитета на голяма част от хората.

Публиката на „Щурците“ ме подведе, това са много свестни хора. И аз си помислих, че всички са такива.

И аз, и сърдечният хирург, и атомният физик, и онзи, дето седи във „Факултета“ и не знае да се подпише, имаме равен глас в изборите, демокрацията е такава.

Както е казал Чърчил, няма по силно опровержение на демокрацията от петминутен разговор с представител на електората.

 

Люта пенсионна криза чука на вратата

Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. долара ще има в пенсионните системи на Съединените щати, Китай и на други водещи икономики към 2050-а, алармира престижната "Група на 30-е" (Г30). Това е международна организация на водещи финансисти и учени, чиято цел е да проучи по-задълбочено различни икономически и финансови въпроси и да изследва свързаните с тях последици от решенията на държавния и на частния сектор.

Прогнозираната пенсионна дупка за 15.8 трлн. долара е коригирана съобразно инфлацията, така че актуалната й номинална стойност към 2050-а ще е доста по-висока - в размер на 23% от глобалния БВП през същата година, посочват в доклада си от 75 страници членовете на Г30, сред които са председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни и бившите министри на финансите на САЩ - Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс. Според тях основен виновник за зеещия дефицит, оценен на 1.2 трлн. щ. долара през 2018-а, са "антикварните" пенсионни системи. А очакваните по-ниски доходи от спестяванията в епохата на ниски лихвени проценти, задълбочават допълнително проблема.

 

Ангелкова изсипа купища обещания в Пловдив

Днес Министърът на туризма Николина  Ангелкова откри XI Международна среща по туризъм в Пловдив. Тя обеща  туризмът  тук да стане структуроопределящ отрасъл за икономиката на града и региона.

Туристическата началничка не пропусна да подчертае, че това може да стане само със съвместните усилия на държавата, местната власт и бизнеса.

Тя обеща по време на  Националния съвет по туризъм, който ще се проведе на 19 ноември,  да предложи  форумът  в града под тепетата  да се впише в календара на Годишната програма за национална туристическа реклама. Според нея  по този начин ще се  насърчи  устойчивото му надграждане.

 

Правителството отново ще пусне "Летище Пловдив" за концесия

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че до края на годината ще бъде обявена отново концесия за Летище "Пловдив". Според нея по този начин аеропортът ще успее да се развие. През октомври подобен анонс направи и министърът на транспорта Росен Желязков. Процедурата към момента е на етап приключване на предконцесионните анализи. 

При първия опит за концесионирането на летището оферти подадоха само два претендента  - обединение начело с китайската „Хайнан“ и местен консорциум, съставен от "Тракия икономическа зона" и транспортната компания ПИМК. Стигна се до сключване на договор с "Хайнан", но се отказа в последния момент, пропускайки крайните срокове за приключване на сделката. След провала на процедурата интерес прояви единствено пловдивската община.

И градската управа обаче направи крачка назад, тъй като държавата загуби на втора инстанция делото за перона на летището. Страни по делото са държавното дружество „Летище Пловдив“ ЕАД и частното „Летище Пловдив“ АД. 

 

BIS работи по виртуална валута на централните банки

Бордът на директорите на Банката за международни разплащания е определил на 10 ноември французина Беноа Кьоре за ръководител на ново поделение на институцията - Иновационен център. Той трябва да засили международното сътрудничество между централните банки в областта на най-модерните финансови технологии. А първата му задача ще е да разработи публични алтернативи на частните инициативи за цифрови валути каквато е Libra на "Фейсбук". 

Господин Кьоре ще встъпи в длъжност на 15 януари 2020-а с петгодишен мандат. От януари 2012-а той е член на изпълнителния борд на Европейската централна банка, а от 2013-а председателства Комисията за разплащания и пазарни инфраструктури, която отговаря за международните и европейските отношения, пазарните операции, пазарната инфраструктура и разплащания и упражнява надзор върху разплащателните системи. Кьоре ръководи и излъчената от Г-7 работна група за създаване на глобална "устойчива" цифрова валута (stablecoin) и е съпредседател на работната група на Борда за финансова стабилност. Осемгодишният мандат на французина в ЕЦБ изтича на 31 декември 2019-а. 

 

Американските милиардери си изпускат нервите

Ако някой се пита какъв би бил материалният ефект от предложените от сенатора демократ Елизабет Уорън данъчни увеличения за богатите, отговор предлагат оценките на двама икономисти, които я съветват за данъчната й програма - Еманюел Саец и Гейбриъл Цукман, пише "Ню Йорк таймс".

- "Ако данък богатство беше въведен, примерно, през 1982-а, господин (Бил) Гейтс, който е спечелил първия си милиард до 1987-а, би натрупал  през 2018-а  само 13.9 млрд. долара  вместо 97 млрд. долара";

- "Колкото  до списъка на "Форбс" с  400-е най-богати американци, всеки от тях би притежавал средно по 3.1 млрд. щ. долара, а не като  сега - по 7.2 млрд. долара";

- "Онова, което биха постигнали 6% данък богатство (предвиждан от госпожа Уорън, ако стане президент), е, че при такава ставка е доста по-трудно човек да остане милиардер на 70, 90 и т. н. години", допълва  Цукман.

 

"Еврохолд" обжалва в съда решението на КЗК да блокира сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" АД внесе жалба в Административен съд – София област срещу решението на КЗК да блокира сделката по придобиването на активите на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група също е предприела административни мерки срещу решението на българския регулатор.

Застрахователният холдинг подчертава, че ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на сделката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения .Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.

В края на октомври КЗК блокира поредния опит на ЧЕЗ да продаде активите си в България със спорни аргументи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във