Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Бюджет 2020 взе първия завой

В голяма степен Бюджет 2020 е копие на предшественика си, тъй като държавата отново планира да инвестира в образование, отбрана, социална политика. Финансовата рамката предвижда от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата да е 610 лв., от 1 януари 2021 г. да стигне 650 лв., като размерът й ще се запази и през 2022 година.

Имоти за над 5 млн. лв. в Панчарево обявени за публична продан

Очевидно инвеститорите в широко рекламирания преди време луксозен затворен жилищен комплекс , наречен "Грийн вилидж“, не са се справили с предизвикателството. По първоначални данни комплексът е трябвало  да бъде завършен преди десетина години, но ситуацията се е променила сериозно.

Делото за "Графа" се разсъхва по "калъп" 

Колективна отговорност, спорни експертни преценки, обвинителна теза по показанията на един прокурорски свидетел са познатите по много знакови дела предпоставки за бъдеща оправдателна присъда. Същите белези са налице и по делото за трамвайното трасе на "Граф Игнатиев" с подсъдим бившия зам.-кмет по транспорта на Евгени Крусев.

Светът е полудял и системата е разрушена

Точно когато парите са абсолютно достъпни за онези, които имат и средства и кредитоспособност, те по същество не са на разположение на онези, които нямат пари и не са надеждни кредиполотучатели, което допринася за увеличаващото се неравенство, смята милиардерът Рей Далио.

Президентът Радев: Изборът на Гешев е нелегитимен!

Държавният глава спази обещанието си да се произнесе в обозрим срок по резултата от кадровата процедура, в която Иван Гешев беше единствен кандидат за шеф на държавното обвинение за следващите 7 години.  

Еврото е грешка

Шири се пакостната догма, че единната европейска валута е "нормалната" следваща стъпка към обединението на Западна Европа. Еврото обаче изобщо не е нормално, защото почти нито една от предпоставките за него не са изпълнени, заяви пред "Файненшъл таймс" председателят на Унгарската централна банка Дьорд Матолши.

Изборите - мръсни, резултатите - нелоши! 

Кметски стол за Манолова в столицата е несбъднат кошмар, който малцина биха искали да видят наяве. И обратното - Фандъкова има възможност да покаже, че кражбите не са основният приоритет на ГЕРБ. При това може да го направи по категоричен начин, тъй като пари в София има, а тя обеща да спази всичките си предизборни обещания. .

Доц. д-р Виктор Йоцов: Край на бягството от ДДС чрез пререгистрации!

Възобновява се задължението за деклариране на даренията, като данъкът ще се събира от нотариусите, изповядващи сделката, и ще се очаква леко повишаване на събираемостта на местните данъци. Прехвърлянето на акции или дялове ще се третират като „доставка“ и ще трябва да се плаща ДДС. 

Борисов събра цяла сцена кметове, за да покаже "пропукания ГЕРБ"

Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница от "Демократична България", това са бившите деца, внуци на червената номенклатура. Това зави лидерът на ГЕРБ и премиер на България по време на националната работна среща на партията. 

Бюджетната комисия разписа 4.7 млрд. лв. за здраве през 2020 г.

Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение и засилване на ролята на профилактиката, заяви пред депутатите от Бюджетната комисия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и в България

Банките в момента може би не оценяват правилно риска. В България все още депозитите са най-традиционна алтернатива за спестявания, заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк.

Фреди Фосколо: Не идеологии, реалният социализъм ме направи антикомунист

Знаковата фигура Алфред Фосколо разказва във видеоинтервю за „Студио Банкеръ“ за героите и антигероите от събитията, за тези, които правеха историята и онези, които после я писаха, за промяната и подмяната. В част първа от интервюто той се спира на френската връзка - един от задграничните антикомунистически центрове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във