Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Банките поемат към Четвъртата дигитална революция

Своеобразно сверяване на часовниците. Така наричаме традиционната вече конференция на "Банкеръ", посветена на дигиталните финансови услуги. За трета година изданието събра доказани специалисти от БНБ, търговските банки, застрахователния сектор, телекомуникациите и информационните технологии, както и от службите за киберсигурност, за да обсъдим всички заедно нововъведения, регулации и иновации. Използването на технологии нараства, структурите на работното място се променят и потребителите все повече изискват да бъдат обслужвани, когато и където е най-удобно за тях. Интернет промени правилата на играта и много индустрии са на кръстопът. Банковият сектор обаче не се намира пред дилема. Финансовите институции вече поеха по пътя на дигитализацията и сякаш връщане назад няма.

България може да се присъедини към ERM II до края на април 2020 година

До 30 април 2020 г., ако процедурата върви по план, България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II и да влезе в тясно сътрудничество с банковия съюз. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след представянето на бюджета за догодина пред бизнеса и синдикатите. В края на ноември ще бъдат поканени експерти от Европейската комисия, които да оценят напредъка на страната ни.

Кабинетът одобри електронните обществени поръчки

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, с който се прави прецизиране на разпоредби, свързани с поетапното въвеждане на електронно възлагане на обществените поръчки, като се отразяват спецификите на процеса чрез централизираната национална платформа и се осигуряват нормативни предпоставки за нейното използване. Приемането на законопроекта осигурява необходимите нормативни предпоставки за по-нататъшното развитие на процеса по въвеждане на изцяло електронно възлагане на обществени поръчки в страната. Същевременно прецизираната нормативна рамка ще улесни прилагането на закона от субектите на възлагателния процес и ще спомогне за установяване на правилна и непротиворечива практика.

Проф. Гарабед Минасян: Бюджет 2020 е ксерокопие на сегашния – продължаващо изоставане

Сегашният бюджет е бюджет на наложеното статукво, на продължаващото изоставане и на затъване в блатото на европейската бедност, а проектът за Бюджет 2020 е негово ксерокопие. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Гарабед Минасян. Философията на властта, прозираща през бюджета е, че корупцията е навсякъде и затова трябва да се стягат юздите на държавните инвестиции. Властта търси в бюджета единствено собственото си спокойствие. Темповете на развитие, които правителството хвали, са темпове на изоставането, ще продължим да копаем европейското дъно. Нужни са ни поне 5% годишен растеж, за да тръгнем нагоре.

Стойчо Стойчев: Балотажът в София е хлъзгав, всичко е възможно, разликата ще е минимална

Отлив от Фандъкова действително има, но голяма част от тези 50 хил. гласа не отидоха при Манолова, а при Бонев. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Стойчо Стойчев. Балотажът в София е хлъзгав, не е ясно кой ще го спечели, разликата между Фандъкова и Манолова  ще бъде минимална. На балотажи в България се гласува основно анти, а не про, у нас омразата е много силен фактор. ГЕРБ имат сериозни основания да се притесняват за следващата неделя.

Франкфурт се сбогува официално с Драги

От 1 ноември нов кормчия поема управлението на Европейската централна банка.  Това, както вече е известно, е французойката Кристин Лагард, която  заменя на поста  италианския си колега Марио Драги. Самата Лагард се оттегли от позицията си на управляващ мениджър на МВФ, за да поеме новата си управленска роля и отстъпи това място на българката Кристалина Георгиева. Тя  вече направи първите си стъпки начело на международния кредитор.

Цирк „Сидеров“ се мести в Столичния общински съвет

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна парламента по характерния за него начин – със скандал. Сутринта депутатите гласуваха подадената от него оставка на 24 октомври по време на предизборната кампания. Сидеров беше кандидат за кмет на София, но получи само 1,44%. След гласуването на оставката му той обвини заместник-председателя на парламента Емил Христов, че умишлено не му е дал възможност да направи изказване от трибуната и да представи мотивите за оставката си.

Ицо Хазарта срещу мърморещата декомратична десница

Едно на пръв поглед нормално събитие - певецът Ицо Хазарта пял на предизборен концерт на ГЕРБ-Самоков, предизвика поредната масова истерия в жадното ни за сеир общество. Той стана обект на жестоки критики, най-вече от симпатизанти на "Демократична България", тъй като рапът му е срещу системата, а паралелно с това приема участия, поръчани от партия в управлението. Възвишени фейсбук-интелектуалци се възмущаваха как е възможно толкова елитен представител на софийската десница да пее за пари. Колко странно! В същото време, какво би станало, ако артистите от Народния театър откажат да играят пред депутати от БСП, а в зала "България" забранят влизането на тези от ГЕРБ. 

Активите на „Прециз интер холдинт“ се разпродават на парче

След краха на известното някога русенско предприятие "Прециз интер холдинг", активите на неговия  наследник – акционерното дружество "ПИХ индъстри"  за пореден път се разпродават на публичен търг. Заради натрупаните милионни дългове , то беше обявено в несъстоятелност още преди четири години. А синдикът на фалиралата компания -  Димитър  Смиленов, който досега е обявявал 30 търга за имуществото й,  за пореден път прави опит да събере макар и  минимална част от парите, с които кредиторите му трябва да бъдат удовлетворени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във