Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

КЗК поряза "Еврохолд" за активите на ЧЕЗ 

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия.

"Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари", се казва в мотивите на антимонополистите.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област в 14-дневен срок.

 

Без изненада: Иван Гешев е новият главен прокурор!

Единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев очаквано бе избран за административен ръководител на прокуратурата в следващите седем години. Против номинацията му се изказа шефът на ВКС проф. Лозан Панов. Сред най-яростните защитници на кандидата очаквано бе сегашният обвинител №1 Сотир Цацаров. Останалите членове на т.нар. правителство на съдебната власт се разделиха в становищата си дали Гешев е най-достойният за този пост. В крайна сметка водещият заседанието министър Данаил Кирилов закри обсъждането на кандидатурата и призова членовете на ВСС да гласуват. От общо 24 членове на ВСС, 20 дадоха своя глас "за" Гешев, а четирима бяха против. Така Иван Гешев бе избран за главен прокурор на Република България. Той бе поканен отново, за да бъде запознат с резултатите от вота. Благодаря на всички които гласуваха за мен, заяви Гешев.

 

Мъртво предизборно вълнение

Приключващата кампания за местните избори се отличава до момента с рядко срещано през последните години спокойствие. Познатите взаимни нападки са твърде умерени, грозни компромати (засега) липсват. Изнасяните разобличителни факти са по-скоро верни и отразяват реални пакости на досегашните управляващи. Дори сигналите за купуване на гласове и контролиран вот бележат спад.

Оптимистите твърдят, че кампанията протича съзнателно толерантно и тълкуват това като напредък в политическата ни култура. Песимистите обясняват посочената особеност като белег за апатия и пълно отчуждение на избирателите. Реалистите - с всички възможни нюанси - не се подвеждат по гладката политическа шир, а се стремят да разпознаят опасните подводни течения. Наистина, има аргументи в полза на предположението, че под повърхността работят мощни сили, които вероятно ще предизвикат съществени промени. Ще се завъртят политически въртопи, които ще погълнат някои от смятаните за умели и дори недосегаеми политически плувци.

 

Европарите за "Струма" през Кресненското дефиле са на път да "изгорят"

България може да не получи евросредства за изграждането на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле.Това става ясно от отговор на Европейската комисия до държавните ни структури. "Комисията смята, че на база представената информация, исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан", е посочено документа, който е отговор на апликационната форма, с която страната ни е кандидатствала за сума в размер на 270 млн. евро.

 

"Джи Пи Груп", ГБС и ПСТ започнаха да строят в района на тунел "Железница"

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Изпълнението е обособено в три части - тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". 

Изпълнител на тунела е консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018", в който участват: "Джи Пи Груп", "Глобал кънстъркшън" и "Виа План". Стойността на договора е 185.37 млн. лв. без ДДС.

 

"Фолксваген" не търси алтернатива на Турция

“Фолксваген” не търси алтернативно място за изграждане на новия си завод след решението за замразяване на инвестицията в Турция, обяви членът на Управителния съвет на компанията Андреас Тостман пред “Ханделсблат”. "В момента не подготвяме никакви алтернативни планове“, коментира Тостман. Той допълва, че решението за строежа на фабриката край Измир все още е замразено. "Намираме се във фаза на внимателно наблюдение", добавя Тостман, като не посочва конкретни срокове, в които ще бъде взето решение.

 

Волен Сидеров все пак депозира оставката си в парламента

Лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров депозира оставката си в Народното събрание. "Аз съм в процес на напускане на парламента. Оставката ми трябва да бъде гласувана в зала", заяви Сидеров. Той призова кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки да направи същото - да подаде оставката си като евродепутат. 

 

Най-добрите пенсионни системи в света

За втора поредна година пенсионната система на Холандия, оценявана на повече от  1.5 трлн. евро, е класирана на първо място в света, по данни на публикуваните на 21 октомври резултати от световното годишно проучване на Melbourne Mercer Global Рension Index. Тя е получила 81 точки и рейтинг "А". На второ място е Дания с 80.3 точки и със същата оценка. Изследването обхваща 37 държави, в които живеят почти две трети от жителите на планетата. В него са използвани 40 индикатори, отчитащи дали даден пенсионен бранш осигурява по-добри доходи на пенсионерите, дали е стабилен, дали има висока степен на интеграция и дали се ползва с доверието на хората. За държавите с върхов рейтинг се смята, че имат "първокласни" системи, отговарящи на всички тези изисквания.

ЕЦБ остави водещите лихви без промяна

На последната среща, под ръководството на управителя Марио Драги, Европейската централна банка запази паричната си политика непроменена. Банката, със седалище във Франкфурт, заяви, че запазва лихвата по овърнайт депозитите на банките на ниво от минус 0,5%, основната лихва по рефинансирането остава на нулево равнище, а заемната - на ниво от 0,25%, информира Ройтерс.

От 1 ноември 25-членният управителен съвет потвърди, че ще възобнови и стимулиращата си програма за изкупуване на облигации на стойност 20 млрд. евро месечно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във