Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Петр Келнер е останал единствен кандидат за bTV

Инвестиционната група на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, е останала единствен кандидат за придобиването на активите на Broadcaster Central European Media Enterprises (CME), сред които е и българската "bTV Media Group"

Както "Банкеръ" вече писа, на финала на търга за активите на CME конкурент на Келнер е била американската компания Discovery. Щатското дружество обаче явно вече не интересува от сделката. 

Виолина Маринова: Новият капиталов буфер ще "струва" на банките около 330 млн. лева

Като цяло банките в България поддържат високо ниво за обща капиталова адекватност. Към края на първото полугодие на 2019  г. средното ниво на коефициента за обща капиталова адекватност за банковата система е с около 6 процентни пункта над минималното капиталово изискване, включвайки комбинирания капиталов буфер. Поради тази причина не очаквам новият коефициент на антицикличния буфер да доведе до непосредствена необходимост от повишаване на капиталовата база на кредитните институции, каза за "БАНКЕРЪ" главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

Тръмп е обсебен от борсовите индекси

Нито един президент в модерната история не е бил толкова обсебен от движенията на фондовите борси като барометър за успешно управление колкото Доналд Тръмп. Това се вижда от десетките изпратени от него хвалебствени коментари в "Туитър" по отношение на всеки рекорд на DJIA и от пришиваните на демократите временни отстъпления на елитния индекс. Оказва се, че Тръмп има основание да следи акциите, констатирали са  експерти на агенция "Блумбърг".

"Дедоларизацията" струва 8 млрд. долара на Русия

От потенциални приходи за около 7.7 млрд. щ. долара се е лишила Русия през първата година на експеримента, предприет от  руския президент Владимир Путин - да се дистанцира от зелените пари. Намалявайки дела на американския долар във валутните си резерви, "Банк России" е увеличила вложенията си в парични единици с отрицателни финансови резултати и е пропуснала 6.5% ръст на долара в периода март 2018-а - март 2019-а. Ако бяха запазили предишната структура на резервите си с мощно участие на зелените пари, руските централни банкери щяха да отчетат обща печалба за въпросния годишен период от близо 3.8%, изчислява "Блумбърг".

"Гьолът" Белене засмука още 25 млн.лв. от Корпоративна търговска банка

Докато продължават пазарлъците да има или да няма атомна централа "Белене", кой да я строи и как, част от компаниите, които бяха заложили на проекти, съпътстващи изграждането й при предишния й "старт", отдавна фалираха. Такъв е случаят със "Съни Ривърсайд Резиденшъл" АД, чиито собственици са други две акционерни компании - "Съни инвест" и "Ривърсайд Резиденшъл Парк". Заемите, които завличат дружеството към дъното, са отпуснати от КТБ.

В Бургас мафията е безсмъртна

Бургас и Южното Черноморие се оказват истински бастион на мутрите, въпреки че всяка власт бодро рапортува как с мутренските времена и нрави е свършено. Показателна в това отношение е поредната мащабна спецоперация на МВР срещу организираната престъпност в града, която недвусмислено разкрива, че наистина мафията е безсмъртна, както се казваше във филмовата класика от 80-те години на миналия век "Италианци в Русия".

Няма спасение от деградацията

След историята с квалификацията за европейското първенство по футбол между България и Англия в началото на седмицата се изправихме пред поредния нашенски абсурд. Оказва се, че държавата, която по време на Втората световна война спаси 50 000 свои евреи от гибел в концетрационните лагери на Хитлер, днес е безпомощна пред 50-ина платени футболни провокатори, заради чиито планирани действия ни изкараха нация от расисти.

Калоян Паргов: Хората искат да бъдат питани, когато се вземат решения

Държавата и общините да обезщетят справедливо собствениците на земи, върху имотите на които ще попадне разширението на северната тангента, и то да стане веднага, призова във видео интервю председателят на софийската организация на БСП.

Ще сподели ли Борисов съдбата на Орбан?

Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му "Фидес" загубиха столицата Будапеща и още десет големи града на проведените вчера местни избори, което е голям удар за управляващите. Това беше изненада за доста от наблюдателите, тъй като Орбан се ползва с голяма популярност сред унгарците и е на власт от 2010 година. Мнозинството на Орбан в парламента обааче е внушително, а национални избори би трябвало да има през 2022-ра. Едва тогава ще се види дали сегашната власт е отслабена.

Съюзниците се хванаха за гушата

Откритият сблъсък между вицепремиерите Каракачанов и Дончев по повод разпространяваните слухове за отнемане на ромски деца от родителите им и последвалата масова психоза бе поредната индикация, че между „верните съратници” в коалиционното управление са зейнали дълбоки пукнатини. Процесът не е отскоро и започна с разпада на „малката коалиция” на патриотите, който принуди ГЕРБ все по-често да взема страна и да поема неприятната роля на помирител.

"Има сделка за Брексит", обявиха Джонсън и Юнкер

"Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка”, каза председателят на Европейската комисия, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите членки, който ще се проведе на 17 и 18 октомври.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във