Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Де се е чуло и видяло куриер митничар да бъде

Проектопромените в данъчното законодателство за догодина, публикувани на сайта на Министерството на финансите са малко, което е добре. Това не значи, че сме постигнали идеалното, но говори за предсказуемост на средата - изключително важно за бизнеса.

Но сред дребните промени има една, която буди недоумение. Става дума за вменяването на задължението за куриери и пощи при пренос на пратки с акцизни стоки да изискват информация за пратката и от подателя, и от получателя, а при съмнения за нарушение да могат да я отварят за проверка без съгласието на подателя.

 

Банкери или гангстери: това е въпросът

Най-големият данъчен скандал в Германия лепна на господарите на финансовата вселена незавиден етикет - криминални организации. Това не е обвинение на кръстоносците популисти, а на прокурорите, които искат да изнесат казуса отвъд отегчителното разследване на загубени приходи. В момента две дузини финансови институции са вкарани  в т. нар. капан Cum-Ex .Те са заподозрени в създаване на криминални организации, пране на пари и в някои случаи - измама на инвеститори, показват съдебните документи.

 

КФН изтипоса посредници-менте

В Комисията за финансов надзор (КФН) постъпват множество жалби, сигнали и запитвания, свързани с онлайн платформи за търговия с финансови инструменти. Подадените жалби от физически лица (предимно чуждестранни граждани) съдържат твърдения за загуба на значителни суми. Ето защо на свое заседание през тази седмица комисията оповести списък на интернет страници, чрез които се предлагат инвестиционни услуги от лица, които нямат право да ги предоставят в нашата страна.

 

Петролните играчи преосмислят рисковете

Несигурността на световните пазари за суров петрол продължава да поддържа високи котировките на суровината, макар и не с чак толкова екстремни стойности както на 16 септември. Анализаторите на бранша са единодушни, че атаките срещу Саудитска Арабия са върнали геополитическия риск в пазарните оценки. Поразеният гигантски завод на "Арамко" в Абкаяк вероятно ще е извън строя в продължение на седмици и дори на месеци, защото "пораженията върху него са по-сериозни от първоначалните предположения", смята главният петролен анализатор на независимата консултантска фирма "Енърджи аспектс".

 

Адвокатурата: Гешев не става за главен прокурор - прекратете процедурата!

В остро становище до Пленума на Висшия съдебен съвет ръководството на адвокатурата настоява за прекратяване на процедурата по избор на следващ главен прокурор и насрочване на нова. Оценката на Висшия адвокатски съвет е, че единственият ĸaндидaт Ивaн Гeшeв нe пoĸaзвa нyжнитe ĸaчecтвaтa за поста и не отгoваря нa виcoĸитe oчaĸвaния нa пpaвнaтa oбщнocт и нa oбщecтвoтo ĸaтo цялo.

 

Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите“, контролирано от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, продължава вече пета година. Грандоманският хотелски комплекс  в Банско, носещ претенциозното име „Страгите-Роял Тауърс“ беше сред най-внушителните проекти в курортния град. Той  беше реализиран в зората на строителния бум, но харчовете по него  буквално „потопиха“ компанията на Бонев.

 

Поредна лихвена редукция в САЩ

Паричните стратези на Федералния резерв понижиха за втори път през тази година основната лихва по федералните фондове с нови с 25 базови пункта - до диапазона 1.75 - два процента. Решението бе взето на редовното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка на 17 и 18 септември със седем гласа "за" и три "против"

 

Удостоверителни услуги от БОРИКА в помощ на банките

От 14 септември банките трябва да отговарят на изискванията на новата директива PSD2. Услугата ОКЕП им дава средството за задълбочено установяване на идентичност. Това каза Димитър Николов, мениджър "Бизнес развитие" в БОРИКА, пред "Банкеръ".

 

Епидемията от политически сензации

Напоследък ни залива вълна от сензационни версии, прогнози, оправдания и обяснения на събития и постъпки на политици, партии, държавни органи и длъжностни лица. Можем да кажем, че жълто-сензационното е модният хит на настоящия политически сезон. Този способ за привличане на публика отдавна представлява единственото спасение за множество медии или позаглъхнали знаменитости. Проблемът днес е в това, че сензацията се превърна във „второто Аз” на личности и институции, чийто основен актив би трябвало да е доверието на обществото. А доколко може да вярва обществото, например, на един министър-председател, който съвсем сериозно твърди, че днешните хакери атакуват държавата през ... микровълновите печки?

Facebook logo
Бъдете с нас и във