Банкеръ Daily

Общество и политика

Шпионски игри

За повече от 30 години преход държавата ни нито веднъж не се бе озовавала в окото на шпионско торнадо, но ето че и това се случи. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Симеонов Малинов бе обвинен за шпионаж в полза на Русия, а на бившия шпионин и генерал от запаса на Русия и директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников бе забранено да влиза в България за срок от 10 години.

В коментар по случая във Фейсбук въпросният Решетников написа: "Американците започнаха операция „руски шпиони в България“.

Интересното е, че нашият скандал съвпадна с лавина от информации, също с шпионско съдържание, но разменена между Русия и САЩ. В центъра й бе публикация на американски медии, че ЦРУ е успяло да си прибере "къртица", внедрена в администрацията на президента Владимир Путин.

Най-напред CNN тиражира публикация, според която през 2017 г. в рамките на спецоперация Вашингтон си прибрал свой информатор, близък до руското висше ръководство. Авторът й го определи като "един от най-високопоставените осведомители под прикритие, работещ вътре в руското ръководство". Агентът снимал документация от бюрото на Путин и я изпращал отвъд океана. Уточняваше се също, че спешната му евакуация е била продиктувана заради гаф на президента Доналд Тръмп при работата му със секретни документи.

В публикация на NBC пък се посочва, че понастоящем информаторът живее в САЩ със своето име и се намира под защита на американското правителство. По-късно в медиите се появи и името му - Олег Смоленков.

От пресслужбата на Путин отговориха, че Смоленков наистина е работил в администрацията на руския президент, но преди няколко години е бил уволнен. Освен това неговата длъжност не включвала преки контакти с държавния глава.

Един от въпросите, възникващи около нашенската шпионска история, е активизират ли се разузнавателните централи на Балканите, по-специално у нас, или случващото се около движението "Русофили" и неговия председател Николай Малинов е по-скоро игра от друг порядък?

От казаното от ръководството на прокуратурата разбирахме, че движението "Русофили" и Малинов са били проводник на интересите на руската държава за натиск и разширяване на влиянието й сред българското общество. Изграждането на телевизия, зад която да стои определена политическа партия, било инструмент именно на такова влияние и натиск. А в бизнес-портфолиото на Николай Малинов има и за какво да се "закачи" едно подобно подозрение: справка в ДАКСИ показва, че той е собственик на фирма СТАР ТВ ПРОДАКШЪНС, чийто предмет на дейност е организиране и осъществяване на телевизионни и радио-програми. Компанията е с последна актуализация от март 2017-а. Малинов е свързан и с МС КОНСУЛТ 2016, която се занимава с консултантски услуги, предпечатна, печатарска и издателска дейност, вътрешна и външна търговска дейност.

Председателят на "Русофили" е интересен и с това, че преди години е бил в управлението на "Булгартабак Холдинг". Назначен е там едновременно с назначаването на Корнелия Нинова за изпълнителен директор в борда на държавния холдинг, на който му предстоеше приватизация. Малинов бе издател на "Дума", но също и в бизнеса с цигари. С него го е свързвало дружеството с ограничена отговорност  "Ескор". "В момента съм консултант на американска компания, произвеждаща цигари. Тя обаче по никакъв начин не е свързана с България. Не може да се говори за никакъв конфликт на интереси, защото, докато излезе съдебното решение, с което влизам в "Булгартабак холдинг", аз ще съм прекратил отношенията си с тази компания, а и ще прехвърля марките, регистрирани в патентното ведомство, на други лица", е заявил Малинов при назначаването си в "Булгартабак". Твърди се, че тогава той е притежавал марките Charlie (която се е произвеждала на ишлеме от "Булгартабак" за външния пазар), Mitra, NM и ERMA.

През 2003-2004-а половината права върху марката Charlie са били прехвърлени върху "Булгартабак", с идеята да се продава и на вътрешния пазар, но цигарите не потръгнали. През декември 2005-а Малинов е избран за председател на борда на "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" и остава на тази позиция до 3 октомври 2006 г., когато заводът бе продаден през фондовата борса на "Баранко" ЕООД - дъщерно дружество на кипърска офшорка.През 2002-ра купува бургаската ефирна телевизия "Рент".

Интересно е, че Малинов е в черния списък на украинския център "Миротворец" заради "съзнателно нарушение на държавните граници на Украйна с цел проникване в окупирания от Русия Крим". Освен това е обвинен за участие в опитите да се легализира анексията на Крим и за антиукраинска пропаганда. Центърът го посочва като участник в "Третата Международна конференция - Крим в съвременния международен контекст. Форум на приятелите на Крим" в Ялта, през ноември 2017-а.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във