Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

ЕЦБ да изпрати хеликоптерите

Мориц Кремер - главен икономически съветник на консултантската компания в областта на риска Acreditus, предлага на бъдещия председател на Европейската централна банка - Кристин Лагард, да изтегли хеликоптерите от хангарите и да ги зареди с повече пари, които да хвърлят на гражданите на еврозоната. Основанието на Кремер е, че по-нататъшното понижение на лихвите няма да стимулира инвестициите, защото въпреки икономическото възстановяване и свръх щедрата монетарна политика от 2015-а, инвестиционната активност в региона като дял от БВП на общността е под нивата в исторически план.

Новият парламентарен сезон започна под знака на разделението и обвиненията

Удари първият звънец на новия парламентарен сезон. Водещите парламентарни групи не загубиха никакво време и подгряха с редовните упреци и обвинения. По традиция пленарното заседание бе открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Прозвучаха и химните на България и Европейския съюз.

Сезонният спор за тавана на кеша започна

Темата за максималния размер на плащанията в брой се връща с  нова дискусионна острота всяка есен. Както е известно, в момента кеш могат да се платят най - много  10 000 лева. Финансовият министър Владислав Горанов неколкократно прави опити да снижи  този таван  до 5 хил. лв., но това негово намерение среща силен отпор от средите на  бизнеса и  не минава през парламента.

Банката в джоба икономисва време и пари

У нас  банките от FinTech индустрията - и тези без клонова мрежа, и  само виртуалните,  в смартфона все още предимно показват възможностите си, а в Европа те вече изместват  традиционните банки от обичайните  им позиции. Трудно ли е  да се  отвори такава сметка?Може да го направи всеки,  пребиваващ  на територията на Европейската икономическа зона, както и на Швейцария, Австралия и Сингапур. Такава възможност предлагат  множество  виртуални банки и  преимуществата им  са много.

Германският финансов сектор отива на съд

Най-"витиеватият"  за последните години данъчен казус в Германия - сделките "Cum-Ex" - получи през тази седмица и реален човешки облик: двама бивши инвестиционни банкери ще направят съдебен дебют по него на 4 септември. Покрай  тях под лупа ще бъде  обследван  целия сектор за финансови услуги на страната. Двамата мъже - 41-годишният Мартин S. и 38-годишният Никълъс D. - са обвинени за организирането и осъществяването на транзакции с корпоративни акции и на  дължимите дивиденти по тях към края на миналото десетилетие, довели до данъчни загуби за над 400 млн. евро.

Златото "тренира" за пробив на 1600 долара за тройунция

Златото може да поскъпне до 1600 щ. долара за тройунция, прогнозира Уейн Гордън от "Ю Би Ес уелт мениджмънт". Анализаторите на "БНП Париба" са още по-екстремни в предвижданията си - ръст на жълтия метал над 1600 долара за тройунция, защото Федералният резерв ще започне да понижава лихвите, за да смекчи ударите на търговската война между САЩ и Китай.

Цените на петрола се възстановяват, но икономическите притеснения остават

Цените на петрола се възстановяват днес, подсилени от положителните новини за сектора на услугите в Китай, предаде Ройтерс. Те достигнаха най-ниските си стойности, доближавайки се до едномесечно дъно по време на предишната сесия заради страховете, че отслабващата световната икономика може да намали търсенето на суровината.

Номерът на ориента: Питат ли за корупция, говори за мигранти

Премиерът Борисов взе поредния рязък завой. Впрочем, засега само влезе в него и е още на виража, а там центробежните сили са най-силни. България не ще Шенген, изстреля той в Берлин пред вероятно смутения от маневрата му шеф на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт.

Духът на Цветанов продължава да витае в парламента

Цветан Цветанов напусна парламента, но духът му остана да витае под кристалните полилеи в пленарната зала. Това ясно се видя от нападките, които прозвучаха от устата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова към президента Румен Радев, след неговото слово пред народа и депутатите в началото на новия политически сезон. Единствената разлика беше в тона – той бе по-умерен и не така агресивен, какъвто беше наложил бившият "втори" в ГЕРБ.

Мутиращата българска олигархия

Темата за олигархията, „превзела” държавата, се превърна в „градска” легенда на прехода, а прословутите олигарси се обявяват за универсални виновници за повечето пороци и беди на днешното ни общество. В това наистина има голяма доза истина, но портретът на тези злодеи често е рисуван неясно и дори неточно. Защото у нас олигарси има, но те не са там, където обикновено ги локализират.

Ангелкова ще бъде "обслужена" с нов милион

Мине не мине месец и министърът на туризма Николина Ангелкова се впуска в инициативи по възлагане на обществени поръчки за сериозни суми. Само преди дни туристическата началничка е пуснала в оборот две нови задания. Те ще глътнат  близо милион лева. До 3 октомври ще трябва да се регистрират  кандидатите да усвоят сума от  720 хил.лева.

Със законови промени ще спират укриването на ДДС чрез нови фирми

Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане. С него обаче се променят още няколко норматива. Например за местните данъци и такси, за данъците върху доходите на физическите лица, закона за добавената стойност и за акцизите и данъчните складове. В мотивите към законопроекта ведомството на Владислав Горанов пояснява, че проектът се изготвя, за да се синхронизира законодателството ни с това на ЕС. 

Американец спасява културното ни наследство

Докато архитектурните културни  паметници у нас се рушат, а знайни и незнайни инвеститори кроят планове как да заобиколят ограниченията , които може да им наложи  „тежката машина“ на Националния институт за недвижимо културно наследство , един американец спасява емблематични сгради в старопрестолния град Велико Търново.

Борис Джонсън поиска предсрочни избори на 15 октомври

Британският премиер Борис Джонсън предложи днес свикване на предсрочни избори на 15 октомври, в случай че претърпи ново поражение в Парламента заради Брексит, предаде Франс прес. По време на остра размяна на реплики в Камарата на общините Джонсън предизвика лидера на опозицията Джереми Корбин да подкрепи произвеждането на избори на 15 октомври, "за да може хората в тази страна да изразят мнението си".

Иран се връща към ядрената сделка само ако получи 15 млрд. долара петролен кредит

Висш ирански служител каза днес, че Техеран е готов да се върне към изпълнение на споразумението за неговата ядрена програма само ако получи 15 милиарда долара за петролни продажби за четири месеца, както предвижда френски план за спасяване на сделката. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във