Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

На Баба Меца й се ядат дренки

Баба Меца казала: "Тази година ще има много дренки!" Попитали я откъде знае. А тя отговорила: "Ами, много ми се ядат".

Горе-долу на този виц прилича неотдавнашното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Туркменистан за участие в Първия Каспийски икономически форум. С кого за какво ли не говори министър-председателят там – за каспийския газ, за газовия хъб "Балкан", за АЕЦ "Белене", за яхти и  фериботи в Черно море... Но най-вече за големи инвестиции във вид на заводи за автомобили. Както обикновено от чужбина Борисов ни съобщи хубавата новина - освен дето чакаме "Фолксваген" да вземе окончателното си решение, и "Хюндай" се канели да инвестират 1,5 млрд. долара у нас.

По този повод премиерът сътвори и най-големия си бисер. "Ние вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници - да ги привличаме. Проблемът в България е с работната ръка в момента".

Дания пусна първата ипотека с отрицателна лихва в света

Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти. Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната  посока. Тя стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това  на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем.

Jyske Bank - третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям  местен конкурент - Nordea съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

ЕЦБ иска банките да ускорят подготовката за Брексит без сделка 

Банките в Обединеното кралство изостават значително в графика си за преместване на допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз, в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, съобщиха от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Много базирани в Лондон банки трябва да разширят своите операции в ЕС, за да продължат да работят в блока след Брексит, съгласно планове, договорени с ЕЦБ. Но Централната банка заяви, че финансовите институции са преместили „значително по-малко дейности, функции и служители“ от своите операции в ЕС, отколкото първоначално е било предвидено. „ЕЦБ сега очаква банките да ускорят изпълнението на своите планове“.

Големият взрив и терасата на Пламен Георгиев 

Случващото се около  терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е много показателно  и е изключително интересно  за науката.

От една страна то  е доказателство, че терасата е особен вид материя. Или по-скоро антиматерия. А както е известно, антиматерията е съставена от античастици, така както материята се състои от частици. При досег на частици и античастици, те се нулират, а масата им се превръща в енергия.

Терасата на Пламен Георгиев е прекрасна илюстрация за антиматерия. При досега й с частиците, кварките, електроните и протоните формиращи  структурата на  такива материални държавни институции като КПКОНПИ, НАП и прокуратурата, се породи и очаквания за науката ефект - пълна анихилация и анулиране на явлението.

Няма тераса, няма проблем, няма конфликт на интереси, няма далавера и злоупотреба със служебно положение. Няма. Нула.

Най-после – местни избори с интрига

Безпристрастните и компетентни наблюдатели на политическите процеси у нас – открито или не – постигнаха рядко срещано съгласие около прогнозата, че предстоящите през есента местни избори крият много неизвестни и потенциални изненади. Това несъмнено би било сериозна промяна на една от доминиращите характеристики на българската политика през последното десетилетие – наложеното с едни или други средства превъзходство на ГЕРБ в електоралната конкуренция (такава, каквато тя се сложи у нас).

Превъзходството на управляващата партия се дължеше на два основни фактора – мощта на нейната изборна машина, конструирана и ръководена от Цветан Цветанов, и слабостта на опонентите й. Второто не бива да се подценява, въпреки че „битите” в своите обяснения на тази тенденция по правило наблягат на първото. В няколко случая през последните години ГЕРБ влизаше в предизборни кампании с отслабена кондиция и дори в криза (както бе на последните евроизбори), но конкуренцията (най-вече БСП) все се изхитряваше да пропилее открилите се възможности. Това говори – освен за други слабости – за формирал се комплекс. Нищо не вещае по-точно загубата от страха, че (пак) ще загубиш. Това веднага се долавя от обществото и то реагира безпогрешно.

Засегнатият от чумата "Свинекомплекс Николово" има нов собственик

Публичното дружество "Свинекомплекс Николово" АД, което бе сред първите по-големи производители от бранша, което пострада от африканската чума по свинете, вече има нов мажоритарен собственик, съобщиха от компанията.

Софийският производител на фуражи "Вианд" ЕАД е купил още 1 133 243 акции от капитала на "Свинекомплекс Николово". Така дяловото му участие е нараснало до 3 416 204 броя, представляващи 97.60% от книжата с право на глас. Продавач е "Вестпарк файненшъл груп", който се е освободил същия пакет акции, и вече няма акции в капитала на "Свинекомплекс Николово". Сделките са регистррани в "Централен депозитар" на 9 август.

В средата на юли софийският производител на фуражи купи над 65% от свинекомплекса, като е платил по 0.93 лв. на акция на продавачите "Пимаро България" и "Хайбрид", което му е струвало над 2 млн. лева. Сделката е осъществена независимо от това че междувременно във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи пък животните да бъдат унищожени.

Апетитни военни имоти ще сменят собственика си

Както стана известно Министерството на отбраната се е разплатило напълно с  Правителството на САЩ за покупката на осемте самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение, като е превело цялата сума по сделката в размер на 1.2 милиарда щатски долара. И очевидно сега ще трябва да пълни изпразнената си кесия.

За тази цел  вече са подготвени за продан 100 имота с отпаднало предназначение, "предвидени за осъществяване на разпоредителни действия“. Прави впечатление, че голяма част от имотите, с които военното ведомство смята да се раздели по този повод  са доста атрактивни.  

ДНСК обжалва решението за рестарта на строителството на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обжалва решението пред Върховния административен съд, с което бе отменено спирането на строителството на небостъргача на "Артекс" - "Златен век". 

В края на юли Административният съд в София отмени заповедта за спиране на строежа "Златен век". В решението на съда тогава бе акцентирано, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на небостъргача в Лозенец. Магистратите обосноваха своето решение, като изтъкнаха, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок, а последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018 г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във