Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Накъде след проверката на ЕЦБ в българските банки?

Приключилият преглед на качеството на активите и стрес-тестовете в подбраните от ЕЦБ шест български банки се смятат за една от най-важните, ако не и най-важната стъпка по пътя на страната ни за присъединяване към валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната". Позицията на Европейската централна банка е от съществено значение сега, след като правителството и БНБ преди около година категорично изразиха желанието си за едновременно присъединяване на България към ERM II и Банковия съюз. По същество това е вид застраховка за страната, че няма да получи покана само за членство в Банковия съюз и да  продължи да чака допуск до „чакалнята за еврото“.

Логичният въпрос, който изникна след проверката на ЕЦБ, е какво следва и как резултатите от нея се отразяват на кандидатурата на страната ни за ERM II и Единния надзорен механизъм.

 

Купища мръсни пари зариват европейските кредитни институции

Новите технологии и автоматизацията от десетилетия означат едно единствено нещо за служителите - по-малко работни места. В един бързо разрастващ се напоследък ъгъл на финансовия сектор обаче се случва точно обратното - банките на територията на Стария континент се борят да попълнят десетките вакантни позиции в звената, използващи съвременна техника за предотвратяване на прането на мръсни пари.

 

"Ю Би Ес" ужили най-богатите си клиенти

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" планира да разшири обхвата на политиката си да "наказва" богатите клиенти за прекалено големите количества пари, които държат по сметките си. Причина са отрицателните лихвени равнища в Европа, които вероятно ще се задържат задълго. Банката, която постави в центъра на дейността си управлението на състоянието на богаташите, ще начислява годишна комисионна от 0.6% на депозити, съдържащи над 500 хил. евро, прилагана досега за суми от 1 млн. евро нагоре. Тя е с 20 базови пункта над депозитната лихва от минус 0.40% на Европейската централна банка.

 

Ипотечното фиаско на Полша

Казусът със заемите в швейцарски франкове в Полша, оспорвани от полските кредитополучатели, стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Той предизвика хаос в пазарните оценки на полските банки и е напът да засегне и инвеститорите в полски правителствени облигации, и полската злота, коментира на 5 август Рафал Бенецки - главен икономист на "Ай Ен Джи банк Сласки" във Варшава. Индексът на акциите на регистрираните на борсата в полската столица кредитори загуби 7% от пазарната си оценка през последните две седмици, в очакване на решението на европейския трибунал, което ще се появи най-рано през септември. Ако то е в полза на ищците, банките ще трябва да набавят спешно допълнителни провизии на стойност поне 80 млрд. злоти (21 млрд. щ. долара) - с 20 млрд. злоти повече от прогнозите на полската банкова асоциация през юни. "Ай Ен Джи банк Сласки" очаква полската валута да се задържи в близост до 4.30 злоти за едно евро през август.

 

Данъчното облагане в Швеция

Продължаваме поредицата от публикации на "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД (България),насочени към желаещите да правят бизнес в страните от Европейския съюз. Съвместната ни инициатива има за цел да разкрие на българските предприемачи какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от държавите в общността.За какви изненади да са готови при среща с новия си партньор и кои са полезните малки стъпки на съответния пазар.

Този път представяме данъчното облагане в Швеция. Скандинавската страна се отличава с висок жизнен стандарт, с модерно и либерално общество. Тя е и една от държавите с най-високи данъчни ставки - около половината от нейния БВП се формира именно от данъците. Въпреки това икономическата й система е по-социална от тези на Франция и Великобритания например. Показателна е диференцирана ставка на ДДС за различните стоки и услуги.

 

Ангелкова отново бръкна в торбата с парите

Министърът на туризма Николина Ангелкова продължава да демонстрира какви „титанични“ усилия тя и екипът и полагат за „създаване на атрактивен продукт“, с който да бъдат привлечени туристите у нас. Тези напъни обаче имат ефект най-вече  в нейните отчети, които рязко се разминават с действителната картина. Единственото реално нещо, което се случва на този етап, са срещите й с различни браншови организации от сектора, принудени да изслушват "рецитациите" й  какво ще се случи вследствие на „неуморния“ труд на чиновниците от  ръководеното от нея ведомство. Но всичко това, разбира се, е...в бъдеще време.

Не стои така въпросът с неспирните харчове на министерството. Само преди дни бяха обявени две обществени поръчки за изграждане на рекламни щандове на изложения, които предстоят.

 

Институциите олекнаха като балончета

Българите нямат доверие на държавните институции. Някой може да ни успокоява, че в още по-драстична степен мнозинството от нас не вярват на партиите и на почти всички партийни лидери. Но това би трябвало да буди още по-голяма тревога -  у нас партиите и политиците са обсебили тотално институциите и ги ползват за свои групови и лични нужди. Затова вместо да са системи от трайни, валидни за всички правила, българските държавни институции се превърнаха в царството на двойния аршин – това, което за едни е позволено и се закриля, за други вещае проблеми и наказания.

 

Слави здраво яхна вълната на популизма

Още със заявката, че ще прави политически проект, т.е. партия, шоуменът Слави Трифонов яхна вълната на популизма, която повече от десетилетие залива и дави държавата. Това пролича и по наименованието на бъдещата политическа формация - "Няма такава държава", съдържащо определен нихилизъм и насочено към онези, които са гневни от случващото се в страната и (псевдо)управлението й. Очевидно стремежът е да се привлече протестният вот и на тези, които са отвратени от ГЕРБ, и на онези, които не признават БСП за алтернатива, и на третите, които не понасят патриотарството.

 

"Демократична България" търси 35-40-годишен професионалист за кандидат-кмет в София

"Демократична България" твърдо е решила да играе със свой кандидат за кмет на София на местните избори през октомври. От обединението обясниха за banker.bg, че ще заложат на непартийна кандидатура, но все пак човекът да не е аполитичен, а да има активна гражданска позиция по различни важни за столицата и държавата въпроси. Ще търсят 35-40-годишен професионалист, утвърдил се в своята област.

 

"Ханделсблат": България не се е отказала от борбата за "Фолксваген"

България не се е предала в борбата за новия завод на "Фолксваген", пише германското икономическо издание "Ханделсблат", цитирано от БНР. В интервю за влиятелния вестник българският премиер Бойко Борисов твърди, че страната ни е най-добрата локация за инвестиции в региона.

Инвестицията в България би била положителен сигнал към цяла Източна Европа, смята Борисов. И изтъква предимствата на България: данъчна система, държавни помощи и добра транспортна комуникация. "Правителството ще изчерпи всички възможности за държавни субсидии, които са позволени от законодателството на ЕС - това сме заявили на "Фолксваген", обещава премиерът в писменото интервю. "Ще покажа, че съм най-лоялният партньор на световните гиганти в автомобилостроенето", цитира "Ханделсблат" Борисов.

 

И БСК има съмнения за незаконни сделки на енергийната борса

Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и то не в отделни дни, а за едни по-дълги периоди от края на 2018-та насам. Българският бизнес плаща най-високите цени за енергия в Европа, а на регулирания пазар са най-ниските. Оттам идват и проблемите с конкурентността на индустрията. Това заяви Камен Колев, съветник на председателя на управителния съвет на Българска стопанска камара, пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във