Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Пари за IT системи - бол, видим резултат липсва

Държавата продължава да харчи със завидна скорост пари „за подобряване“ на  IT системите си, които в повечето случаи са твърде  скъпи. Само от началото на годината са обявени и се изпълняват  повече от 100 обществени поръчки в тази сфера, а  харчовете  са за десетки и стотици милиони. Простата сметка показва, че за бъдещото електронно правителство   държавата е харчила средно по 150 млн.лв. годишно,  без от това да последва особен резултат. 

 

И тези пари ще откраднат!

Помните ли фанфарно обявената кампания за подмяна на старите печки на твърдо гориво сред домакинствата в големите градове на страната? Целта на проекта за повече от 16 млн. евро, от които 10 млн. безвъзмездно еврофинансиране, е "значително подобряване на качеството на въздуха в градовете  чрез внедряване на нов механизъм за преход към алтернативни форми на отопление". Познайте какво ще се случи...

 

Късите крачета на лъжата за хакването на НАП

От кибер-атаката срещу приходната агенция минаха десетина дни. През това време IT-спецовете - и бели, и черни - са поработили върху специфичните csv-файлове и не е далеч денят, когато те ще бъдат преформатирани, а информацията в тях ще стане достъпна дори за първокласници. Очевидно не можем да бъдем спокойни, че данните ни са защитени, както твърдят управляващите.

 

Местните избори – нещо повече от почистване след Цветанов

Един от най-силните аргументи в полза на тезата, че българската партийно-политическа система е тежко болна и деградира, е поведението на партиите в навечерието на местния вот. На първо място, говорим за нежеланието и неспособността да бъдат разработени реалистични програми за управление, отчитащи приоритетните местни проблеми и интереси.

 

"Малката коалиция" не е задраскана, твърди Явор Нотев

Подписването на формален акт – коалиционно споразумение, даде начало на съществуването на т. нар. „малка коалиция“. До момента, в който няма поставена черта върху този акт, коалицията съществува и парламентарната група съществува. Това каза пред БНР заместник-председателят на парламента от „Атака“ Явор Нотев.

 

Гръцките банкомати хапят лошо, но не убиват

Banker.bg провери  информацията, че от 22 юли тегленето на пари от банкомати в Гърция поскъпва, особено за ползвателите на карти, издадени от трезори извън еврозоната. Оказа се, че тя не е точна и в нея няма нищо стресиращо. Месечните такси се увеличават за потребителите, които използват дебитната си карта, за да се теглят от чужд (не на банката-издател на картата) банкомат. Ако изберат банкомат в Гърция на собствената си банка или на банкова група с присъствие в България, клиентите няма да усетят промяна.  

 

Съдебна каша и рискове за енергийната сигурност около "Турски поток"

Реализацията на един от най-големите енергийни проекти в последните години - разклонението на "Турски поток" през България, на практика се оказва ключово за сигурността на страната. Така сочи правителственият доклад за националната сигурност за 2018-а, одобрен от Министерския съвет и предложен за гласуване от Народното събрание. Като енергиен риск №1 в доклада е изтъкната зависимостта ни страната от Русия -основен доставчик на ресурси.

 

Борис Джонсън обеща Брексит на 31 октомври или по-рано

Новият британски премиер Борис Джонсън свика първото заседание на кабинета си днес и обеща да преодолее безизходицата с Брексит, която свали от власт предшественичката му Тереза Мей. Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че "нашата страна е в решаващ момент в своята история" и се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз "на 31 октомври или дори по-рано, без ако или но".

 

Радев: Пакетът F-16 е орязан, самолетите ще са с ограничени възможности

Президентът Румен Радев заяви, че пакетът F-16 е орязан откъм въоръжение, оборудване, обучение и услуги, а по този начин самолетът остава с ограничени възможности. Държавният глава смята, че в сделката има скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща в последствие.

 

Щедрите възнаграждения в държавната ББР

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" Стоян Мавродиев е най-скъпоплатеният висш държавен служител. Това става ясно от публикуваните наскоро имуществени декларации пред КПКОНПИ. Мавродиев е декларирал пред антикорупционната комисия годишна данъчна основа от трудови доходи в размер на 434 537 лева, т.е. месечното му възнаграждение възлиза на 36 211 лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във