Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Ще „светне“ ли Бургаският Небостъргач?

Мъките на гражданите, причинени им от  изгърмелият  преди  десетина  години строителен балон „Първи български Небостъргач“, започнат  в Бургас от  фалиралата строителна  фирма  „ГМ Строй“, са на път да намерят някаква компенсция. Назначеният  от съда синдик Владимир Вакрилов  цели осем пъти прави опити да разпродаде недовършените имоти на затъналото в дългове дружество , за да покрие разходите по въвеждането на сградата в експлоатация. Най-сетне се е появила  някаква мъждукаща  надежда  за стотиците  семейства, които са били изкушени от  красивите обещания, за дом устремен към небето и са инвестирали не малко средства за реализация на мечтите си.

 

Цената на илюзорната стабилност ще нараства

Александър Маринов

Българският политически живот е давал не един впечатляващ пример на силата на любовта към властта и свързаните с нея облаги. За нея са били готови на всичко – погазвали са предизборни обещания, поругавали са партийни програми, сключвали са коалиции с довчера смъртни врагове. Търпели са нетърпими унижения и са забравяли непростими обиди.

В този смисъл продължаващото парадоксално коалиционно съжителство на т.нар. Обединени патриоти не е непознат феномен. Ако има нещо ново, това е как трите формации и техните лидери съумяват да оцеляват в кратера на вулкан, изригващ лава от непоносимост и омраза.

Радан Кънев: Боя се, че направихме грешния компромис

Представителят на "Демократична България" в Европейския парламент Радан Кънев не подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, въпреки че принадлежи на семейството на ЕНП. Той предварително беше заявил позицията си и беше обещал, че ще обясни своя отрицателен вот пред своите избиратели и обществеността, след като мине гласуването.

Цветанов само с един апартамент, приходите на Пеевски намаляват

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество публикува на сайта си декларациите за имотното състояние на заемащите управленски постове. В информацията фигурират данни за финансовото състояние, недвижимото имущество, доходите и задълженията на президента, премиера, министрите от кабинета, народните представители, евродепутатите, кметове и други, заемащи публични длъжности.

Доскорошният заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е декларирал апартамента си от "Артекс" и е посочил, че е придобит чрез замяна и 100 000 лева. Записал е също и двата апартамента с две паркоместа, които е заменил за този в сградата "Летера". Цветанов не е декларирал налични пари по банкови сметки и влогове. 

Уолстрийт посегна и на фризерите

Бизнесът на хладилните складове, оценяван на 6 млрд. щ. долара, вече не е за дребни риби. Той е овладян от институционални инвеститори, напиращи да задоволяват нуждите на хранителни гиганти от ранга на "Юнилевър" и "Нестле". В резултат  някои от по-дребните клиенти, включително производители на замразени кучешки храни и на комбуча (бел. ред. - изцяло натурална напитка за здраве, с изключително високо съдържание на пробиотици и на други здравословни аминокиселини), са заплашени да бъдат изхвърлени на жегата.

Съхранението на продукти  в хладилни складове е бизнес ниша, която играчите от Уолстрийт дълго игнорираха.

Бюджетният дефицит се увеличава с 1.82 млрд. лв. заради сделката за F-16

Правителството увеличава бюджета на Министерството на отбраната с 2.1 млрд. лева. Това предвижда промяна в Закона за държавния бюджет, приет от кабинета на извънредно заседание в понеделник. Промените се правят заради покупката на осем нови изтребители F-16 Block 70. Предстои договорите с Вашингтон и актуализацията на бюджета да бъдат разгледани от Народното събрание. Съответните текстове вече са внесени в деловодството на парламента.

Окончателно - тол системата се отлага за догодина

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г. По принцип първоначалният план бе тол системата да заработи на 16 август. После бе заложен срок ноември-декември.

С предложените от ГЕРБ текстове се отменя задължението на пътната агенция да снабдява товарните автомобили с необходимите бордови устройства, чрез които ще се подава информация за изминато разстояние. Тази дейност да се извършва от частни фирми. Ефектът от това упражнение е, че нови 2% от приходите от тола ще отидат за доставчиците на данни.

Частните капитали и доларите на Уолстрийт изтласкват жените от бизнеса с канабис

Когато 61-годишната Нанси Уайтман основава своята компания за хранителни продукти, съдържащи марихуана (бел. ред. - основно тетрахидроканабинол или THC, използван за възстановителни и медицински цели) Wana Brands, което се случва преди десетилетие в Боулдър, щата Колорадо, легалният сектор е сравнително диверсифициран и на него доминират  местни прохождащи фирми. За това помагал фактът, че банките от Уолстрийт и институционалните инвеститори странели от лекия наркотик, страхувайки се да не бъдат свързани с вещество, все още забранено от федералното правителство. "Беше прекрасно игрално поле с равен достъп за всички - мъже, жени, всеки, който прояви интерес", спомня си Уайтман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във