Банкеръ Daily

Общество и политика

Конфликт на интереси вади половината търновски общински съветници от листите за местните избори

Повече от половината общински съветници в местния парламент на Велико Търново ще излязат от листите на партиите за следващите местни избори заради проблеми с новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Същото се отнася и за местните парламентаристи в целия регион, които заедно със своите близки и роднини, са оплетени в поръчки на съответните кметства, отбелязват местните медии. С последните промени управляващите разрешиха на общинските съветници да са в конфликт на интереси само до 1 декември 2019 година.

Най-проблематична обаче е ситуацията в болярския град, където имената на действащи в момента съветници излизат от регистрите за разпределение на обществени поръчки, както и различни услуги, свързани с Община Велико Търново, областната управа, държавни и общински институции.

По силата на действащи и досега договори съветници в момента чистят, строят,  озеленяват, охраняват или доставят стоки и услуги, а за това им се плаща от общинската хазна. Алтернативата за тях е или да се откажат от фирмите си и да ги прехвърлят на други, или да забравят за местния парламент.

Антикорупционният закон предвижда забрана за общинските съветници да участват в управата, надзорния или управителния съвети на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици и ликвидатори. Забранено им е да са и еднолични търговци, съдружници и акционери във фирми, които имат сключени договори с тяхната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Още с приемането на норматива от Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплакаха, че им се налагат ограничения и страната може да остане без общинари, защото вече работели извън закона. От управляващото мнозинство пък веднага внесоха предложения за поправки в закона и даване на отсрочка, в която общинарите да решат с какво в крайна сметка ще се занимават.

Въпросната отсрочка изтича с края на сегашния мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във