Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Ангелкова съвсем се оплете в изявите си

Концесионирането на плажовете е вредно. На това мнение са повечето от хотелиерите, които министърът на туризма Николина Ангелкова свика на поредното спешно съвещание по повод на  упреците за трагичното състояние  на летния туристически сезон.  Макар, че туристическата началничка се опитва да се позовава на скалъпена от чиновниците в нейното министерство статистика, според която спадът на почиващите у нас бил само 5-6 на сто, много от запознати със ситуацията смятат, че става дума за  близо 20 на сто.   Сигнали, че  ще се стигне до това положение   хората от бранша пращаха  доста  преди настъпването на сезона.

 

Как ни премятат застрахователите

След като осветлихме въпроса за застрахователните измами, изобретени от клиентите, балансът изисква да хвърлим едно око и на другата, в никакъв случай не неопетнена страна. И да посочим примери как ни премятат застрахователите. Понякога го правят съзнателно, понякога неволно, а понякога - по договор и по чисто наша вина – просто защото не четем дребните шрифтове в контрактите.

 

Управителят на БНБ Димитър Радев:

Намираме се във възходящата фаза на натрупване на цикличен риск

Ако разглеждаме България като пример, последните изследвания и съответните оценки на БНБ за местния финансов цикъл действително показват, че ние сега се намираме във възходящата фаза на натрупване на цикличен риск. Съответно решихме да активираме и след това повишихме нивото на нашия контрацикличен капиталов буфер. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев във встъпителното си слово на конференцията "Текущият глобален и европейски финансов цикъл: къде се намираме и накъде се движим", посветена на 140-ата годишнина на Българската народна банка.

Публикуваме речта на г-н Радев с известни съкращения.

 

„Такса ползване“ вместо „Добро утро“

Та влизам в банката, подавам документите и парите и чувам глас от към гишето: "Имате да платите  50 стотинки такса". Обикновено не обръщам внимание на такива забележки - знам, че и да споря няма как да избягна такова  плащане. Така или иначе  по-голямата част от живота ни вече преминава в плащане към  банка  и през банка . Не знам как, но от  мен  все пак се изплъзна  едно едно протоколно, незаинтересовано, неуверено въпросче: "Какво означава това?" Жената зад гишето и тя известно време се суети и се чудеше какво да ми отговори, но накрая си призна: "Такса за това, че ползвате банката".

 

97% от най-големите банки не са защитени от мобилни атаки

Изследване разкри нуждата от бързо подобряване на съществуващите подходи на банките към сигурността на техните уеб приложения, показвайки че само три глобални банки получават най-висока оценка за сигурност, а 97% от най-големите финансови институции в света са уязвими на уеб и мобилни атаки. Едва три от водещите световни банки получават резултат "A+" за SSL криптиране и сигурност на уебсайтовете си от компанията ImmuniWeb, която изследва сигурността на приложенията, защитата на неприкосновеността на личния живот и регулаторните съответствия, предаде Tech News. Швейцарската Credit Suisse, датската Danske Bank и шведската Handelsbanken преминават тестовете с оценка "А+" без да покажат нито един проблем или неправилно конфигуриране на основните си уебсайтове.

 

Данъчно облагане в Италия

В рубриката "Пари и пазари" можете да следите поредицата от публикации на "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД (България), насочена към желаещите да правят бизнес в останалите страни от Европейския съюз. Съвместната ни инициатива има за цел да разкрие на българските предприемачи какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на ЕС.
За какви изненади да сте готови при срещата с новия ви партньор?
Кои са полезните малки стъпки, за да откриете пазара на другите европейски страни? И как да отключите своя потенциал за растеж, предизвиквайки се взаимно.

 

Испански инвеститори „загробиха“ 9 милиона лева в непродаваеми активи

Вече шеста година  кредиторите на испанската компания "Каталуния риал истейт" (Catalonia Real Estate), която  се появи по нашите земи преди повече от десетилетие  с претенцията да я третират като  „сериозен инвеститор“ не могат да си съберат вземанията. А испанците  оставят   след себе си  дългове за близо девет  милиона лева  и немалко недовършени градежи.

 

На българския растеж светът му е крив

Външни фактори ще забавят темпото на растеж в България през втората половина на 2019 година. Това предупреди Европейската комисия и   запази прогнозата си от пролетта за растежа на българската икономика от 3.3% тази година и 3.4% догодина. Външните пазари за българските  стоки отслабват. Това е едно от предизвикателствата пред икономиката на страната ни  през тази година. Такова  е заключението в  лятната макроикономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана на 10 юли. Това е най-ниската прогноза, с изключение на тази на  Световната банка, която е още по-песимистична – за ръст от 3.1 на сто.

 

Решението за отмяна на машинното гласуване отговаря на реалността

Политологът Стойчо Стойчев пред banker.bg

Това не означава, разбира се, пълен отказ от машинното гласуване. Добре е то да навлиза на национални избори, където няма да се създават предпоставки за грешки, пък и за манипулации. Нали си давате реална сметка, че цялата тази задача, бидейки трудна за изборната администрация, ще създаде изключително много предпоставки след това за грешки в отчитането на изборните резултати, допълнително съмнение в резултата от избора. В крайна сметка целта на едни избори е да произведат легитимен резултат, а не на всяка цена ние да въвеждаме машинно гласуване.

 

Мълчанието на ГЕРБерите

Александър МАРИНОВ

Висшият (по устав) ръководен орган на доминиращата в България партия – Националното събрание на ГЕРБ, счупи всички известни рекорди в политическата история на България (и то не само след 1989 г.). Например, за най-кратко заседание на партиен конгрес (около час), или за най-малко изказали се (двама, в т.ч. председателят на партията и ръководещият мероприятието). Също така, не е известен случай подобен форум да приключи без какъвто и да е политически документ, адресиран поне към членовете и привържениците на партията, ако не към обществото. Нямаше и никакви официални изявления за медиите, което е доста непривично в дадения случай. Но това е само суха статистика. Истински интересният и важен въпрос е какво се крие зад оглушителното мълчание в залата на конгреса. А че нещо се крие, пролича от ескалиращата разговорчивост след проведената общонационална оперативка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във