Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Бойко Борисов и Авгиевите обори на ГЕРБ

Веднага след приключването на изборите за Европейски парламент вторият до неотдавна човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна всички постове и в партията след "мъжки" разговор с лидера й и премиер Бойко Борисов. Той пък се закани, че ще прочисти формацията от хора, които не са работили достатъчно добре за този вот, като конкретно спомена структурите в Добрич и Плевен. Тези негови думи породиха редица въпроси за принципа и критериите, по които ще става това прочистване.

 

Базата на БЧК в Созопол възбуди апетити

В поредицата от скандали  около „апартаментгейт“, тераси за избрани, къщи за гости  и още купища разкрития за употребата на властта в частна полза,  изплува и името на  Български  червен кръст, след като се появи информация, че  ръководството й  е обсъждало идеи за разпореждането с един от най апетитните имоти, собственост на организацията.

 

Банките тичат след технологиите

Дигитализацията променя модела на банковото дело. Проникването на дигиталното банкиране на българския пазар всъщност е въпрос на време, на вещина и на отношение към клиентите на финансовите услуги, вече свикнали с удобството на неограничен достъп до интернет и компютърни технологии.

 

Кабинетът бленува есен без доклад на ЕК

Досега се нагледахме на мълчаливото сътрудничество между изпълнителната, законодателната и съдебната власт, разкъсвано епизодично от скандали като "Апартаментгейт" и "къщите за гости", но гарантиращо сравнително безпроблемно добруване и високо благосъстояние по високите етажи на властта. А падне ли мониторинга на ЕК, мълчанието ще стане златно.

 

Тихият бум на взаимните фондове

"БАНКЕРЪ" продължава с представянето на свои уникални класации: за най-добре  изявяващите се   "Управляващо дружество" и дружество  "Инвестиционен посредник". Сега ви предлагаме поредната тримесечна класация за дейността на управляващите дружества през периода  от 1 януари до 31 март 2019 година.

 

Партийните субсидии – хем сърби, хем боли

Драмата около субсидиите на партиите се разгоря с нова сила, когато се разбра, че нашите любими политически представители са получавали повече пари, отколкото е позволявал дори този твърде щедър към тях закон. И понеже на топа на устата се оказа не друг, а финансовият министър, Бойко Борисов реши да изпробва отново максимата, че най-добрата защита е нападението.

 

Американски доклад посочи Пеевски като пример за контрол над медиите

Доклад на американския Инвестиционен фонд за развитие на медиите със заглавие "Заграбването на медиите в Европа" посочва депутата от ДСП Делян Пеевски като пример за упражняване на контрол върху средствата за масова информация от страна на правителството. Според документа, цитиран от сайта за разследваща журналистика The Shift News, Пеевски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии.

 

Очаква се забавяне на присъединяването ни към ERM II

Очертава се  забавяне на влизането на страната ни във валутния механизъм ЕRМ II. Структурните проблеми продължават  да влияят върху формирането на  процесите в   икономиката на Европа и могат да я изведат на нова траектория. Това важи и за еврозоната, твърди подуправителят на БНБ Калин Христов.

 

Роботът "Геко" ще търгува облигации

В тухлена сграда в едно от предградията на английския град Кеймбридж група млади компютърни корифеи обсъждат оживено последните корекции във  софтуерните си програми. Те не разработват ново приложение на iPhone, а се опитват да създадат следващия "крал на облигациите" от множество алгоритми и данни. Облечени небрежно в джинси и тениски,  свръхинтелигентните служители на Cantab Capital, притежаващи  дипломи в областта на астрофизиката и молекулярната биология, пишат програми, които сърфират из дебрите на пазара на дългови книжа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във