Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Кой ни лъже при сделката за новите изтребители?

И на децата у нас вече е ясно, че самолетите, които сме поръчали на Съединените щати, няма как да бъдат купени на преференциални цени. Не е известно дали отвъд Океана са чували за българската приказка, че приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари, но политиката им е такава.

 

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" - двойно по-скъпа енергия, рискове за националната сигурност

Осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще увеличи цената на тока двойно. Цената на нови атомни централи е от АЕЦ „Козлодуй“ дава енергия от 5 стотинки на киловатчас. Новата централа освен тези разходите ще трябва да изплаща и капиталовите разходи. Всеки инвеститор търси и печалба. Това означава 4 пъти по-скъпа енергия от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Друга негативна последица от осъществяването на АЕЦ "Белене" е, че и сега имаме свръхизлишък на мощности.

 

Газовият хъб "Балкан" помпа КЕВР с още власт

Правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) значително ще нараснат след промените в Закона за енергетиката.  С цел обособяване на либерализирана борса за търговия с природен газ КЕВР тя ще издава лицензии за участие на борсата и ще следи за пазарни манипулации. Както "Банкеръ" вече писа, оператор на газовата борса ще е новосъздаденото дружество "Газов хъб Балкан" - дъщерно на "Булгартрансгаз".

 

Вкарват ВИП-политиците в списък, пращат го на ЕК

Видните политически личности, които заемат различни длъжности в държавното управление, ще бъдат вкарвани в списък, който ще се предоставя на Европейската комисия. Това предвижда законопроектът за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, публикуван днес в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

 

Еконачалникът Димов отново дразни природозащитниците

Министърът на околната среда и водите Нено Димов настоява за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България, съобщават от Коалицията  от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

 

Банките тестват цифрови валути

Тринайсет от най-големите банки в света се подготвят да пуснат през 2020 г. цифрови версии на основните глобални валути. Плановете им се основават на дългогодишни анализи, които ги убедили, че технологията, подкрепяща  виртуалните пари, би могла да направи търговията по-евтина и с по-нисък риск.

 

Несигурността държи играчите далеч от борсата

От десет години редакцията на "БАНКЕРЪ" публикува  в края на всяко тримесечие две свои уникални класации: за най-успешно дружество - Инвестиционен посредник, и за най-успешно Управляващо дружество. На тази база се определят и най-добре представилите се през годината структури. Сега предлагаме подреждането на инвестиционните посредници през първото тримесечие на тази година според критериите на "БАНКЕРЪ". 

 

Не в ДДС, в корупцията е проблемът!

Ако някой е имал нагласата, че замерянето с популизъм ще утихне след евроизборите, ядец! Вярно, че иде местният вот, но политиците толкова отрано се разиграха, че да не повярваш на поредните им чисти помисли. Цакат се на инат, но всъщност нямат избор - просто отиграват конюнктурата... 

Facebook logo
Бъдете с нас и във