Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Без да му мигне окото, правителството се похвали с доклад за защита на финансовите интереси на ЕС

Съветът за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, е върхът на айсберга от институции и ръководителите им, които съзнателно са си затваряли очите за зулумите на шуробаджанаците, политпартизаните, верните кметски ятаци и  роднините на властимащите,  захлебени със щедри порции европейски пари.

 

Кънчо Стойчев: България се движи към промяна, това статукво не може дълго да издържи

България е в напрегната ситуация. Имаме едно престояло на власт управление – десет години е голям период в политическата история, в един човешки живот даже е голям период. Има умора от тази власт.

 

Лихвените проценти ще останат на ниски равнища

Според оценката на експертите от БНБ, запазващият се висок приток на привлечен ресурс, благоприятната макроикономическа среда, понижената оценка на банките за риска при кредитополучателите и конкуренцията в банковия сектор са допринесли за запазване на тенденцията към плавно понижение на лихвените проценти по новоотпуснати кредити за предприятия и за  новите жилищни кредити.

 

Пропадна злополучното варненско кръстовище открито от премиера

Новото кръгово кръстовище над булевард "Васил Левски" във Варна се срути след порой. Обектът няма акт 16, а строителството продължи около година и половина, на всичко отгоре крайна цена не е съобщавана. Става обаче дума за поне 115 млн. лв., повече от които предостави държавата. Проектът е най-голямата инвестиция в пътищата на Варна през последните десетилетия.

 

Насила дебати не стават

Политическата класа показа видимо нежелание и неспособност да дискутира по същество въпросите, които едновременно са важни за страната и логично попадат в предмета на европейските избори. Българските избиратели бяха лишени от възможност не само да чуят в оригинал какви позиции ще защитават избраниците им в Европарламента, но и да си изградят по-реалистична представа за персоналните достойнства на новата брюкселска политическа реколта.

 

Газовата връзка с Гърция: Първа копка, жалба в КЗК и вратички в закона

Първата копка на газовия интерконектор между България и Гърция - един от ключовите енергийни проекти за диверсификация на доставките на синьо гориво в България, вече е факт. Българската компания "Топливо-2", която участва в търга, подаде жалба срещу избора на изпълнител. Въпреки това строителството ще започне, тъй като разпоредбите на Закона за обществените поръчки позволява при наличието на "особено важни държавни интереси" да има предварително изпълнение на решението за възлагане на поръчката.

 

Инфлацията помпа растежа

Според икономиста Владислав Панев ако имате спестявания, вие сте на тотална загуба, тъй като лихвите по банките са около 0% в момента. В същото време при 4% и отгоре инфлация, това означава, че парите на всички нас се обезценяват рекордно за последните 10 г.

 

Данъчното облагане в Испания

Вестник "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД (България):

Поредна публикация в рубриката "Пари и пазари" , насочена към желаещите да правят бизнес в останалите страни от Европейския съюз. Инициативата има за цел да разкрие на българските предприемачи какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на ЕС. Представяме ви Испания.

 

Щедро за партиите: Субсидии за 13 лева на глас, вместо законните 11 лева

Скандалът, разпален от "Шоуто на Слави" е огромен. Оказва се, че общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, е определена не въз основа на спечелените от тях гласове, а въз основа на всички действителни гласове. В тях и гласовете на всички партии и коалиции, участвали на парламентарните избори, гласовете за независимите кандидати и гласовете „Не подкрепям никого“! 

 

Драги няма да остане без работа

Вече започнаха спекулации за бъдещето на председателя на Европейската централна банка Марио Драги. На 31 октомври той трябва да се оттегли от кормилото на институцията. Драги, който ще бъде на 72 години, когато напусне ЕЦБ, заяви неотдавна, че "не е правил планове за бъдещето" и засега е напълно погълнат от служебните си задължения

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във